Τουρκία: Κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» την ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά τον τελευταίο μήνα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση των τουρκικών επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,5% από 13,5%, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Όπως ανέφερε,

έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών.

"Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού.

"Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μehmet Simsek, ο οποίος τόνισε ότι ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας έχει "την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης" στις απαραίτητες ενέργειες για να περιοριστεί η πτώση της λίρας και να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας στις τιμές.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί μια ακόμα αύξηση τον Απρίλιο (από το 12,75% στο έως λίγο νωρίτερα 13,5%) η οποία όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αρκετή.

Στον απόηχο της είδησης το τουρκικό νόμισμα πραγματοποίησε ράλι και κινήθηκε προς τις 4,67 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό (4,9221 λίρες/δολάριο).

Keywords
Τυχαία Θέματα