Αυτές είναι οι τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ξεπλύματος ρωσικού χρήματος

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες φέρονται να εμπλέκονται στους ισχυρισμούς περί ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος, όπως προκύπτει από στοιχεία από το Πρότζεκτ Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος(Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP). Σε εξέλιξη είναι έρευνες για το σκάνδαλο σε χώρες της Βαλτικής, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες.

Danske Bank A/S

Η μεγαλύτερη

τράπεζα της Δανίας παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο ότι το μεγαλύτερο μέρος των 230 δισ. δολ. που εισέρρευσαν στη μικρή μονάδα της στην Εσθονία ήταν ύποπτης προέλευσης.

Η τράπεζα ερευνάται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Συναλλάγματος, καθώς και από τις αρχές της Δανίας, της Εσθονίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Swedbank AB
Το σουηδικό κανάλι SVT ισχυρίστηκε ότι σχεδόν 6 δισ. δολ. ύποπτων συναλλαγών που έγιναν μεταξύ της Danske Bank και της Swedbank το διάστημα 2007 – 2015, συνδέουν τη σουηδική τράπεζα με το σκάνδαλο του ξεπλύματος των 230 δισ. δολ. της την Danske. Η τράπεζα τελεί υπό έρευνα από τις χρηματοοικονομικές εποπτικές αρχές της Σουηδίας και της Εσθονίας, ενώ διεξάγεται έρευνα και από την Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος της Σουηδίας για φερόμενη παραβίαση των κανόνων περί εμπιστευτικών πληροφοριών.

Nordea Bank Abp

Η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα φέρεται ότι διέθεσε περίπου 700 εκατ. ευρώ (δυνητικά βρώμικα χρήματα), με κεφάλαια που έφτασαν από τη χρεοκοπημένη λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas και τα οποία κατευθύνονταν σε εταιρείες – βιτρίνα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τον Παναμά, σύμφωνα με το φινλανδικό ρ/τ δίκτυο YLE.

Ο επενδυτής Bill Browder υπέβαλε καταγγελίες στις σκανδιναβικές αρχές τον Οκτώβριο αναφέροντας 405 εκατομμύρια δολάρια ύποπτων κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω της τράπεζας. Η Σουηδία αποφάσισε να μην κάνει έρευνα, αλλά η Φινλανδία επιφυλάσσεται να πει τι θα πράξει.

ING Groep NV
Η ολλανδική τράπεζα γνώριζε την πιθανή εμπλοκή ενός εκ των πελατών της στον βραχίονά της στη Μόσχα, με νέους ισχυρισμούς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγο μετά την καταβολή προστίμου $875 εκατ. που σχετιζόταν με το έγκλημα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πέρασαν μέσω του βραχίονα της τράπεζας στη Μόσχα. Η εταρεία που είναι στο επίκεντρο της έρευνας είναι η Cypriot Popat Holdings, η οποία είχε έναν λογαριασμό στον βραχίονα της ING στη Μόσχα από το 2006 έως τουλάχιστον το 2013.

Credit Agricole SA

Μεταξύ 2005 και 2012 πάνω από 500 μεταφορές των λεγόμενων κεφαλαίων της «Troika Laundromat« ύψους 150 εκατ. δολ. στάλθηκαν σε λογαριασμούς της Credit Agricole στη Γενεύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι λογαριασμοί καταχωρήθηκαν σε πέντε εταιρείες, πάντα με τα ίδια στελέχη. Η Credit Agricole δήλωσε ότι η μονάδα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Indosuez) σέβεται τους κανόνες σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χωρίς να εξετάζει συγκεκριμένα τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Deutsche Bank AG

Πάνω από 889 εκατ. δολ. πήγαν από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε εκείνους της «Troika Laundromat» το διάστημα 2003 - 2017, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Raiffeisen Bank International AG

Η αυστριακή τράπεζα που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων πιστωτών στην Ρωσία είναι ο κύριος στόχος μήνυσης από το Hermitage Fund, που λέει ότι 634 εκατ. δολ. μεταφέρθηκαν σε αυτήν από την Ukio Bankas της Λιθουανίας και από τη μονάδα της Danske Bank στην Εσθονία. Η Raiffeisen έχει ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο.

ABN Amro Group NV

Η «Troika Laundromat» μετέφερε περί τα 190 εκατ. ευρώ μέσω μονάδας της ολλανδικής τράπεζας που έγινε μέρος της Royal Bank of Scotland, έγραψε η εφημερίδα Trouw και το περιοδικό De Groene Amsterdammer. Όλα τα assets, τα δεδομένα και το πελατολόγιό της πήγαν στη νομική ευθύνη της RBS τον Φεβρουάριο του 2008.

Cooperatieve Rabobank U.A.

Περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν σε λογαριασμό στη Rabobank της ολλανδικής Heesen για την κατασκευή δύο σκαφών για τον Ρώσο γερουσιαστή Valentin Zavadnikov, σύμφωνα με την εφημερίδα Trouw και το περιοδικό De Groene Amsterdammer. Τα χρήματα προήλθαν από το πρόγραμμα Troika Laundromat, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η ολλανδική αστυνομία για τα οικονομικά εγκλήματα αρνήθηκε να σχολιάσει εάν διερευνούσε την τράπεζα.

Turkiye Garanti Bankasi A.S.

Η ολλανδική μονάδα της τουρκικής τράπεζας έκανε συναλλαγές με 200 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από δύο Λιθουανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονταν στο επίκεντρο της Troika Laundromat, ανέφεραν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν έγινε έρευνα γι' αυτη την υπόθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα