Προσεκτικές κινήσεις στην Ασία εν αναμονή Βρετανίας, Κόμεϊ και ΕΚΤ

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι ασιατικές αγορές σήμερα Πέμπτη εν αναμονή κρίσιμων γεγονότων, με τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Νότια Κορέα να προστίθενται στο μείγμα των ανησυχιών.

Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,06%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,3%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 αντέστρεψε τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα και ενισχύθηκε κατά 0,14%.

Οι μετοχές στην Κίνα κινήθηκαν σε θετικό έδαφος. Στο Χονγκ Κονγκ

ο Hang Seng είχε άνοδο 0,18%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,14% και ο Shenzhen Composite 0,36%. Η θετική εικόνα οφείλεται στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο 8,7% και τις εισαγωγές 14,8% σε όρους δολαρίου, έναντι 7% και 8,5% άνοδο αντιστοίχως που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους στεριάς-πλοίων από τα ανατολικά της παράλια σήμερα, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, η τελευταία μιας ταχύρρυθμης σειράς δοκιμών πυραύλων, σε αντιπαράθεση με την παγκόσμια πίεση και τις απειλές περισσότερων κυρώσεων. Η Νότια Κορέα είπε ότι οι πύραυλοι κάλυψαν απόσταση περίπου 200 χλμ.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στην κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, τις βρετανικές εκλογές και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Ευρώπη.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται και στις βρετανικές εκλογές. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το προβάδισμα της Μέι έπεσε στις 5 μονάδες, ενώ άλλη έρευνα δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα μπορέσουν να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα θα γίνονται γνωστά αργά σήμερα το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Οι σημερινές εκλογές θα καθορίσουν τη βρετανική προσέγγιση στις συνομιλίες για το Brexit και τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα αποτελέσουν σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντική κινητήρια δύναμη για τα βρετανικά assets στις αγορές.

Στα μάκρο της ημέρας, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί στο α΄ τρίμηνο, καθώς οι ασθενέστερες δαπάνες των νοικοκυριών και η μείωση των αποθεμάτων, επηρέασαν την μακροβιότερη οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας από το 2006. Το ΑΕΠ της χώρας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία.

Στην αγορά πετρελαίου, οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς μετά την υποχώρηση πάνω από 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω αύξησης των αποθεμάτων αμερικανικού αργού. Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 0,67% στα 48,38 δολ/βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 0,55% στα 45,97 δολ/βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό έναντι καλαθιού νομισμάτων στο 96,733. Εναντι του γεν ενισχύθηκε στα 109,90. Σταθερό και το ευρώ στο 1,1254 δολ. πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η στερλίνα επίσης σταθερή κοντά σε υψηλό 2 εβδομάδων στο 1,2967 δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα