Nielsen: Σταθερή η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο

Σταθερός στις 53 μονάδες παρέμεινε το δ' τρίμηνο του 2015 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, ωστόσο, σε ετήσια βάση, σε σχέση δηλαδή με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 12 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen, η πλειοψηφία των Ελλήνων (85%) εκτιμά ότι

η χώρα θα παραμείνει σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά, ενώ το 80% δηλώνει ανήσυχο για την προσωπική του οικονομική κατάσταση.

Μάλιστα, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να μειώσουν τα έξοδα του σπιτιού τους, συνηθως αγοράζοντας φθηνότερα προϊόντα και μειώνοντας τη διασκέδαση εκτός σπιτιού.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 81 μονάδες, παραμένοντας σταθερός έναντι του γ' τριμήνου.

Η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίστηκε στην Ιρλανδία (99 έναντι 93), στην Εσθονία (89 έναντι 80) και τη Γαλλία (74 έναντι 66). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση εμφανίστηκε στη Νορβηγία (82 έναντι 87), στη Λετονία (81 έναντι 88), στο Βέλγιο (78 έναντι 84) και τη Ρουμανία (79 έναντι 84).

Ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων είναι αυτή τη στιγμή η τρομοκρατία και στη συνέχεια ακολουθούν η οικονομία και η εργασιακή ανασφάλεια.

Στην Ελλάδα ο φόβος για την τρομοκρατία δεν είναι τόσο μεγάλος, ωστόσο, όσον αφορά την οικονομία και την εργασία, ο φόβος είναι διπλάσιος. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ανησυχούν για την εργασία σε ποσοστό 42% έναντι 19% στην Ευρώπη, για την οικονομία σε ποσοστό 38% έναντι 20% στην Ευρώπη και για τα χρέη σε ποσοστό 24% έναντι 11% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα