Το CSR Hellas στηρίζει το πρόγραμμα act4Greece της Εθνικής Τράπεζας

11:42 2/2/2016 - Πηγή: BankWars

Το CSR Hellas (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), προσηλωμένο σταθερά στη συλλογική δράση, τη συνένωση δυνάμεων και την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα act4Greece, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση, στο Μέγαρο Μελά, την 1η Φεβρουαρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της

εκδήλωσης, η πρόεδρος του CSR Hellas, κ. Μαρία Αλεξίου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τη σημασία των αξιών της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το ευρύ κοινό και με όποιο ποσό επιθυμεί το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και κάθε ενδιαφερόμενος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης.

Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση καινοτόμων πρωτοβουλιών και την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες: 1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2) κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5) περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητισμός.

Το Πρόγραμμα act4Greece της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιείται με στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το CSR Hellas.

Στην παρούσα φάση, το Πρόγραμμα act4Greece υλοποιεί τρία σημαντικά έργα:

• Παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

• Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου.

• Δημιουργία εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικτυακής εφαρμογής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Στο μέλλον, τα έργα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να διευρυνθούν σε όλο το φάσμα των αξόνων του Προγράμματος act4Greece. Ο ρόλος του CSR Hellas στο πρόγραμμα συνίσταται αφενός μεν στη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβάλλονται για χρηματοδότηση στο act4Greece, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του που έχει αποκτηθεί από την ανάπτυξη σχετικών συστημάτων ποιοτικής αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων ΕΚΕ (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις επιταγές της πολιτικής της Ε.Ε. για την ΕΚΕ), αφετέρου δε με τη συμμετοχή της Προέδρου του, κ. Μαρίας Αλεξίου, στην Επιτροπή Στρατηγικής του Προγράμματος.

Την ίδια μέρα και στο ίδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ η ετήσια εκδήλωση του CSR Hellas για την κοπή της πίτας. Στην εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν 50 και πλέον στελέχη μελών του, η πρόεδρος Δ.Σ., κ. Αλεξίου, παρουσίασε την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία (“European Pact 4 Youth”).

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία σύμπραξης του CSR Europe, του CSR Hellas και των υπολοίπων εθνικών εταίρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αφορά μία από κοινού προσπάθεια για να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα στην Ευρώπη και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων, που προσφέρονται από την εκπαιδευτική διαδικασία και εκείνων που ζητούνται από την αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί άλλωστε και μια από τις κύριες προτεραιότητες της Επιχειρηματικής Διακήρυξης 2020 (Enterprise 2020 Manifesto).

Πρόκειται για μια προτροπή προς όλες τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να αναπτύξουν και να εδραιώσουν 10.000 σχέσεις συνεργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και της κοινωνικής ένταξης, με στόχο τη δημιουργία 100.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, μαθητείας και πρακτικής άσκησης.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως του Βελγίου, καθώς και την υψηλή υποστήριξη των Martin Schulz, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Donald Tusk, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Jean-Claude Juncker, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επικεφαλής του Συμφώνου έχουν τεθεί οι Marianne Thyssen, Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Εργασιακή Κινητικότητα και Viscount Etienne Davignon, Υπουργός Επικρατείας Βελγικής Κυβέρνησης και Πρόεδρος του CSR Europe, ενώ πλήθος ηγετών του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και συμμετέχουν ενεργά στην προώθησή της.

Από την πλευρά επιχειρήσεων-μελών του CSR Hellas, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία υποστηρίζουν οι: Ελληνικά Πετρέλαια Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Global Sustain, Interamerican, Manpower Group, McCain Hellas, Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, Όμιλος ΤΙΤΑΝ και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, η κ. Yvette Sweringa (Project Manager, CSR Europe) παρουσίασε το εργαλείο “Quality Internships & Apprenticeships” που έχει αναπτύξει το CSR Europe και αφορά την αξιολόγηση και βελτίωση των σχολών μαθητείας ή των πρακτικών ασκήσεων που υλοποιούν οι επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση, αποκλειστικά προς τα μέλη του CSR Hellas, της πρωτοβουλίας Act4Greece από την κυρία Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Keywords
csr, hellas, τραπεζες, προγραμμα, csr, hellas, εταιρική κοινωνική ευθύνη, δραση, τσιπρας, ελλαδα, ηλεκτρονική, αειφορία, προσφορες, ωνάσης, unesco, σχολεια, εκε, συμμετοχή, εβεα, europe, thyssen, θεσσαλονικη, global, interamerican, manpower, group, mccain, τιταν, project, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, hellas power, η ημέρα της γης, αξιολογηση, κοινωνια, ωνάσης, ηλεκτρονική, γωνια, εθνικη, θεμα, νησια, οικονομια, πλαισιο, τιταν, υγεια, αγορα, αγορα εργασιας, αειφορία, αθλητισμος, αλεξιου, αλληλεγγυη, αξονες, δυνατοτητα, δικτυο, εκε, εκπαιδευση, ενεργα, ενθαρρυνση, εργα, ερευνα, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ζητουνται, ιδρυμα, ιχθυοκαλλιεργειες, κυρια, κλιμα, λατσης, μαρια, νελλη, νεολαια, νηρευς, ομιλος, παρουσιαση, περιβαλλον, πιτας, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, τρια, υλοποιηση, υψηλη, φυσικο, φορα, χασμα, ιωαννης, group, manpower, ελληνικα, europe, global, interamerican, mccain, μεθοδος, thyssen, unesco
Τυχαία Θέματα