Kαλογρίτσας: Γιατί τραβάει χειρόφρενο στο Πάτρα-Πύργος



Της Μαριάννας Τζάννε

Όσοι στοιχημάτιζαν ότι το σερί Καλογρίτσα στο Πάτρα-Πύργος θα είχε κοντά ποδάρια, μάλλον δεν εξεπλάγησαν από την βροντερή απουσία του κατά την χθεσινή δημοπρασία του Πάτρα Πύργος (Βάρδα - Σαγέικα, με προϋπολογισμό 68 εκ. ευρώ). Η κοινοπραξία Ξανθάκης - Interkat ήταν αυτή την φορά ο μειοδότης του έργου, με εξίσου μεγάλη έκπτωση που ανήλθε σε 49,91%. Έπειτα από τέσσερις διαδοχικές νίκες, από τις οποίες απέσπασε τον τίτλο του προσωρινού μειοδότη, μπαίνοντας στο μάτι του κλάδου, με

έργα συνολικής αξίας 252 εκ. ευρώ, η «απόσυρση» Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό, επιβεβαιώνει τα πυκνά σύννεφα που σκεπάζουν τους τελευταίους μήνες, τις εταιρείες του ομίλου του.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός που έφεραν οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που μεθοδεύτηκαν οι τραπεζικές ενισχύσεις του ομίλου του από τις αρχές του 2015 αλλά και η επιστολή της Τράπεζα Αττικής, στην οποία αποτυπώνονταν οι ισχυρές πιέσεις του εργολάβου για οικονομική στήριξη, συγκλίνουν στην άποψη ότι η μη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οφείλεται στην δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος. Υπολογίζεται, ότι στις τέσσερις προηγούμενες εργολαβίες το κόστος για τις εγγυητικές συμμετοχής ανήλθε στο ύψος των 5 εκ. ευρώ αφού αντιστοιχεί στο 2% του προϋπολογισμού των έργων. Αυστηρότεροι είναι οι όροι που συνοδεύουν την εγγυητική καλής εκτέλεσης, η οποία υπολογίζεται στο 5% επί της προσφοράς σε ένα έργο και αν δεν βρεθεί καταπίπτει και η εγγύηση συμμετοχής. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εκπτώσεις του εργολάβου ήταν και στους τέσσερις διαγωνισμούς πάνω από 50%, τότε το κόστος των εγγυητικών καλής εκτέλεσης στα περίπου 125 εκ. ευρώ που είναι η αξία των έργων (αφαιρουμένων των εκπτώσεων), υπερβαίνει τα 6 εκ. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζει η εταιρεία, η ανεύρεση νέων εγγυητικών ήταν εξαιρετικά δύσκολη άσκηση.

Όσοι ασκούν σκληρή κριτική στο υπουργείο, για την πορεία του διαγωνισμού θεωρούν ότι με τις εξαντλητικές εκπτώσεις τα δημοπρατούμενα έργα είναι αδύνατο να είναι βιώσιμα, θεωρώντας ότι η πολιτική ηγεσία με θεσμικό τρόπο πρέπει να σταματήσει τον παραλογισμό των εργολάβων. Το υπουργείο αντιθέτως δεν δείχνει να συγκινείται, καθώς οι υψηλές εκπτώσεις που έδωσε ο όμιλος Καλογρίτσα, στους προηγούμενους διαγωνισμούς αποτελούν το κοντόφθαλμο επιχείρημα ότι τα έργα θα κοστίσουν λιγότερο.

Στην αγορά αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για την στάση του εργολάβου στις επόμενες δημοπρασίες αν και όπως σχολιάζουν ο όμιλος Καλογρίτσα έχει να αντιμετωπίσει πλέον τον ίδιο του εαυτό. Να εκτελέσει δηλαδή εάν τελικά υπογράψει τις συμβάσεις, τα τέσσερα έργα και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που προβλέπουν να μην ολοκληρώνονται.
Η αυλαία του διαγωνισμού Πάτρα-Πύργος που έσπασε στα οκτώ κομμάτια προς διευκόλυνση των μικρότερων και ασθενέστερων κατασκευαστικών, θα πέσει πριν το καλοκαίρι. Έως τότε προγραμματίζεται η εργολαβία για το τμήμα Σαγέικα - Κάτω Αχαΐα, ακολουθεί το τμήμα Κάτω Αχαΐα - ΒΙΠΕ και τελευταίο το κομμάτι ΒΙΠΕ - Μιντιλόγλι, όπου ο οδικός άξονας θα ενωθεί με την Ολυμπία Οδό.

Keywords
Τυχαία Θέματα