Guardian: Η Αθήνα χαλαρώνει τα capital controls για να δείξει ότι τα χειρότερα πέρασαν

Η Ελλάδα πρόκειται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ελέγχων κεφαλαίου – των περιορισμών που έχουν συνδεθεί με τις χειρότερες ημέρες της οικονομικής κρίσης - καθώς προετοιμάζεται να ολοκληρώσει και να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, σημειώνει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του βρετανικού Guardian.

Θέλοντας να δείξει ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα της

χώρας, η αριστερή κυβέρνηση διπλασιάζει το ποσό που θα μπορούν να αποσύρουν οι καταθέτες από τους λογαριασμούς τους αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα.

«Όπως συμβαίνει συνήθως στην οικονομία, πρόκειται για θέμα ψυχολογίας», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα, ανώτερος υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος. «Η χαλάρωση των capital controls στοχεύει στην τόνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και καταθετών, καθώς δείχνουν ότι οι τράπεζες μπορούν τώρα να αντέξουν να συναλλάσσονται υπό κανονικές συνθήκες». Μόλις τρεις μήνες πριν λήξει το τρίτο πακέτο διάσωσης, σημειώνει ο Guardian, η Αθήνα είναι πρόθυμη να αποδείξει ότι η χρηματοπιστωτική αναταραχή έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το όριο των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί από 2.300 σε 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι επιχειρηματικές συναλλαγές θα διευκολυνθούν επίσης με τον διπλασιασμό των εμβασμάτων στο εξωτερικό στα 40.000 ευρώ μηνιαίως. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έχει αντιστοίχως αποφασίσει την αύξηση του ποσού που οι καταθέτες μπορούν να βγάλουν στο εξωτερικό σε ξένο συνάλλαγμα από 2.300 στα 3.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται τα αιτήματα των πελατών τους για μεταβιβάσεις στο εξωτερικό μέχρι τις 40.000 ευρώ σε διμηνιαία βάση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι στόχος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών «το συντομότερο δυνατόν», μόλις διασφαλισθεί η μακροοικονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το μέτρο ακολουθεί την αποτυχία για την λύση της σπαζοκεφαλιάς της χαλάρωσης του ελληνικού χρέους ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά. Η Αθήνα ελπίζει για μία λύση για αυτό που θεωρείται ευρέως ως το τελευταίο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη πριν από την επιστροφή στην «μετά το πρόγραμμα κανονικότητα» στις 20 Αυγούστου.

«Η χαλάρωση των ελέγχων είναι ενδεικτική της εξομάλυνσης της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στον Guardian.

«Το μόνο που μένει, είναι η Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών αιτιών».

Οι έλεγχοι επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015 αφού η Ελλάδα έφθασε επικίνδυνα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς οι φόβοι για bank run αυξήθηκαν εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές.

Η αναταραχή οδήγησε στην λήψη από την Ελλάδα 86 δισεκατομμυρίων επείγουσας χρηματοδότησης -το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον Μάιο 2010- τον Αύγουστο 2015 με στόχο να αντιμετωπισθούν οικονομικές ανισορροπίες, κοινωνικά προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη επιβαρυμένες από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και έχει καταγραφεί μείωση κατά 4,8%, στην υψηλότερη μείωση τριμήνου από την έναρξη της κρίσης, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η οικονομική αναταραχή λόγω της Ιταλίας θα επηρεάσει αρνητικά την επιστροφή της Ελλάδας τις αγορές και την από πολλού επιθυμητή κανονικότητα. «Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Αντί να είναι αιτία για ανησυχίες, οι εξελίξεις στην Ρώμη επιβεβαίωσαν το επιχείρημα της Αθήνας ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας αν είναι η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι επιτυχή πρόσβαση στις αγορές, επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα