Moody’s: «Πιστωτικά θετική» για την Πειραιώς η πώληση του Amoeba

«Πιστωτικά θετική» χαρακτηρίζει για την Τράπεζα Πειραιώς την πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων «Amoeba» ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Όπως σημειώνει σχετικά, η πώληση μειώνει τα NPEs στον ισολογισμό της τράπεζας κατά 1,5 δισ. ευρώ και βοηθά να πιαστεί ο στόχος του 2018. Επίσης τονίζει πως η τράπεζα αναμένει θετική επίπτωση στο ρυθμιστικό κεφάλαιο,

αλλά δεν θα επωφεληθεί από τυχόν προμήθειες από την παροχή υπηρεσιών σε αυτά τα δάνεια.

Οι αναλυτές της Moody’s, Νώντας Νικολαϊδης και Στέλιος Κύπρου που υπογράφουν την έρευνα, στέκονται στο ότι είναι η πρώτη πώληση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις και εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Το αντίτιμο, περίπου 30% της αξίας όπως αυτή είχε καταγραφεί στον ισολογισμό, κρίνεται οριακά κερδοφόρο και αποτελεί βάση για ανάλογες συμφωνίες.

Υπενθυμίζει ότι από το 1,95 δισ. ευρώ των δανείων που πωλήθηκαν στην Bain, μόνο περί το 1,5 δισ. βρισκόταν στον ισολογισμό της τράπεζας. Παράλληλα σημειώνει ότι σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η Πειραιώς δεν θα έχει έλεγχο για την εξυπηρέτηση του πακέτου και έτσι δεν θα κερδίσει προμήθειες από δυνητικές ανακτήσεις.

Η τράπεζα αναμένει να προσθέσει περίπου 20 μονάδες βάσης στα εποπτικά της κεφάλαια και να αυξήσει τον pro forma δείκτη CET1 στο 14,2%, έναντι 14% στα τέλη Μαρτίου.

Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η Πειραιώς διαθέτει κόκκινα δάνεια 32,2 δισ ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 55,7%, κάτι που την τοποθετεί στις τράπεζες με τα μεγαλύτερα προβλήματα αναφορικά με κόκκινα δάνεια στον κόσμο. Εν τούτοις, σημειώνουν οι δύο αναλυτές, το μεγάλο απόθεμα βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής μείωσης από το Σεπτέμβριο του 2015 και έπειτα. Μάλιστα αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το β’ εξάμηνο του έτους με το δείκτη NPEs να μειώνεται στο 54,6%. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's η πώληση του Amoeba θα καλύψει κατά το ήμισυ το στόχο μείωσης των NPEs για τη φετινή χρονιά, σε περίπου 25,9 δισ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο, έναντι 30,8 δισ. τον περασμένο Μάρτιο.

Και η Moody's καταλήγει:

«Η μείωση των NPEs αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις ελληνικές τράπεζες και θα καθορίσει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το τεράστιο απόθεμα NPEs που δημιουργήθηκε μετά τη Μεγάλυ ύφεση της ελληνικής οικονομίας, σπαταλά χρηματοδοτικές πηγές, ασκεί πίεση στην κερδοφορορία και τα Κεφάλαια των τραπεζών και περιορίζει τη δυνατότητα τους να προσφέρουν χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία σε ένα θετικό οικονομικό μομέντουμ που περιμένουμε να συνεχιστεί φέτος και του χρόνου. Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές στη διαχείριση των NPEs, μαζί με τα διαθέσιμα εργαλεία της αναδιάρθρωσης, της διαγραφής και της ρευστοποίησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα