Dimon: Γιατί προειδοποιεί για κατάρρευση της Ευρωζώνης

Η Ευρωζώνη μπορεί να μην τα καταφέρει αν αγνοηθούν οι κίνδυνοι, διαμηνύει ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan, Jamie Dimon.

Μιλώντας στην κάμερα του Bloomberg, από το παγωμένο Νταβός, ο Dimon, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αναφέρει πως η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, εκτός κι αν οι πολιτικοί ηγέτες ασχοληθούν σοβαρά με τη δυσαρέσκεια των πολιτών που έχει ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση του λαϊκισμού απ' άκρη σ' άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως λέει, είχε ελπίσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξέταζαν τι προκάλεσε τη βρετανική ψήφο υπέρ του Brexit και ότι μετά θα έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές. Αυτό δεν έγινε και, αν λαϊκιστές ηγέτες, όπως η Marine Le Pen στη Γαλλία πάρουν την εξουσία, τότε «η ευρωζώνη μπορεί να μην επιβιώσει».

«Αυτό που πήγε λάθος, πάει λάθος για όλους, όχι μόνο για τη Βρετανία», αναφέρει ο Dimon. Αν οι ηγέτες δεν αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες, τότε «θα έχετε τις ίδιες πολιτικές για τη μετανάστευση, την εθνική νομοθεσία, το πόση εξουσία έχουν οι Βρυξέλλες».

Ασκεί επίσης κριτική στους κανονισμούς της ΕΕ που, όπως λέει, καθηλώνουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Dimon, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. «Το λέω αυτό με κάθε σεβασμό προς τους Ευρωπαίους, αλλά οφείλουν να αλλάξουν. Μπορεί να αναγκαστούν να το κάνουν εξαιτίας πολιτικών λόγων ή να υποχρεωθούν να το πράξουν υπό μια νέα ηγεσία».

Την ίδια ώρα, εμφανίζεται αισιόδοξος από την εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, καθώς, όπως λέει συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνησή του πολύ σοβαρούς ανθρώπους, όπως τον Steven Mnuchin και τον Gary Cohn της Goldman Sachs, οι οποίοι θα ηγηθούν του υπουργείου Οικονομικών και θα βοηθήσουν στην επίβλεψη της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τονίζει πως δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα