Christie's: Δημοπρασία πολύτιμων λίθων... από το διάστημα

Γνωρίζεις πως βρίσκεσαι σε μία επιτηδευμένη αγορά όταν το προϊόν πρέπει να επιβιώσει μία είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 160.000 μιλίων ανά ώρα

Ο James Hyslop, ειδικός στον οίκο δημοπρασιών Christie's του Λονδίνου, διοργανώνει την πώληση 76 μετεωριτών στις 20 Απριλίου. Ο λόγος είναι απλός. Οι μετεωρίτες βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα, και το... στοκ δεν ανανεώνεται συχνά.

Ιστορικά οι μετεωρίτες

εκτιμώνται ανά γραμμάριο. Όσο πιο βαρείς είναι, τόσο πιο ακριβοί (το Spectre με τον James Bond επιδεικνύει ένα τέτοιο κομμάτι 600.000 δολαρίων). Παρόλα αυτά, πρόσφατα οι εκτιμητές και συλλέκτες έχουν αρχίσει να προσθέτουν κι άλλα κριτήρια στους υπολογισμούς τους. Την αισθητική και την ιστορία του μετεωρίτη. Oπως αναφέρει ο Hyslop, η βιομηχανία των διαμαντιών χρησιμοποιεί τα τέσσερα "C" και η αντίστοιχη της πώλησης μετεωριτών τα τέσσερα "S": Size, Shape, Science και Story.

Το μέγεθος μιλά από μόνο του. Όσο μεγαλύτερο τόσο ακριβότερο. Το σχήμα διαφέρει. Όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, οι μετεωρίτες αρχίζουν και πέφτουν άτακτα. Μερικοί, όμως, καταφέρνουν και έχουν σταθερή πορεία. Αυτοί σχηματίζουν και ένα παραβολικό σχήμα, σαν κώνο, στην άκρη τους. Γι αυτό και είναι πολύ πιο ακριβοί.

Το επιστημονικό κομμάτι διαφέρει ακόμη περισσότερο, και πολλές φορές εμπλέκεται και στην ιστορία. Ο Hyslop αναφέρει πως τα καλύτερα παραδείγματα αποτελούν κομμάτια με όμορφα μέταλλα και λίθους, αλλά και τους μετεωρίτες από το φεγγάρι (κομμάτια που περιπλανήθηκαν στο διάστημα για εκατομμύρια χρόνια μετά από σύγκρουση μετεωρίτη με το φεγγάρι και έπεσαν στη Γη), και τον Άρη.

Αναφορικά και μόνο, αξίζει να πούμε πως το υψηλότερο ρεκόρ στην συγκεκριμένη δημοπρασία είναι ένας μεγάλος μετεωρίτης με παραβολικό σχήμα, ο οποίος έχει μέσα του πολύτιμους λίθους.

Keywords
Τυχαία Θέματα