Bruegel: Η ΕΕ να αλλάξει τους κανόνες προϋπολογισμού για να γυρίσει στην ανάπτυξη

Η ΕΕ ίσως μπορέσει να αναπτυχθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, εάν αλλάξει τους κανόνες του προϋπολογισμού και εστιάσει στις δαπάνες αντί στα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματα, υποστηρίζει έρευνα του ερευνητικού ομίλου Bruegel με έδρα στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έρευνα διατείνεται ότι η σύσφιξη στο λάθος σημείο του οικονομικού κύκλου «μπορεί να αποτελέσει λόγο αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη,

εγείροντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, Gregory Claeys, Zsolt Darvas και Alvaro Leandro wrote in the Bruegel paper. «Στην πράξη, η εφαρμογή των κανόνων επιβραδύνεται από ακατάλληλα υπολογισμένους δείκτες και λανθασμένες προβλέψεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές συστάσεις επί της στρατηγικής».

Το να απορριφθεί το τρέχον σύστημα ίσως αποδειχθεί ο καλύτερος τρόπος, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, αναφέρουν οι συντάκτες. Αντ' αυτού, προτείνουν να γίνει εστίαση στα έσοδα, κάτι που γενικά θα μπλοκάρει τις περικοπές φόρων εκτός κι αν συνδυαστούν με περικοπές δαπανών, ώστε με τον τρόπο αυτό να γίνει πιο δύσκολο να αυξηθούν σε μόνιμη βάση οι δαπάνες χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές.

Αντίθετα, όπως λένε, το ότι τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο διαρθρωτικό ισοζύγιο, καθιστά πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ελέγχουν και να υπολογίζουν σωστά.
Το νέο σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα κάνοντας χρήση ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμβουλίου που θα επεμβαίνει όταν οι καταστάσεις απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία, συμπληρώνει η έκθεση. Αυτό «θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες λανθασμένης ή πολιτικά υποκινούμενης χρήσης του κανονισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα