Fitch: Υποβαθμίζει το outlook της Πορτογαλίας

Σε υποβάθμιση των προοπτικών της πορτογαλικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch επικαλούμενος τις αδύναμες δημοσιονομικές αποδόσεις της χώρας, το υψηλό χρέος, και τις εκτιμήσεις για μέτρια ανάπτυξη, μετά και την ανάδειξη του κεντροαριστερού Αντόνιο Κόστα στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε το outlook

της Πορτογαλίας σε σταθερό από θετικό, τονίζοντας ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 2,7%, σημάδι ότι η Πορτογαλία ακόμα δεν καταφέρνει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης που προβλέπει έλλειμμα μικρότερο του 3%.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη κρούσει το καμπανάκι για το έλλειμμα και μάλιστα εκφράζουν έντονη ανησυχία και για το γεγονός ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για το 2016 δεν δείχνουν να επαρκούν για τη μείωσή του στο 2,2% (όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης), καθώς βασίζονται σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα, ήδη υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί από την αναστολή των μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση Κόστα, και τα οποία επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση του Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

Σύμφωνα με τον οίκο, πάντως, το έλλειμμα της χώρας θα διαμορφωθεί στο 2,8% φέτος και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,6%, ο οποίος μάλιστα, μπορεί να είναι και χαμηλότερος καθώς θα εξαρτηθεί από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα