Bloomberg: Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 98% της αξίας τους επί ΣΥΡΙΖΑ

Στην τέταρτη επέτειο των εκλογών που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι πιστωτές της ΕΕ είναι έτοιμοι να εκδώσουν (ξεχωριστές) δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση του πιο χρεωμένου κράτους της Ευρώπης και το μοναδικό επίκεντρο της

οικονομικής κρίσης της περιοχής.

Σε αυτές είναι απίθανο να περιληφθεί η πτώση κατά 98% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών -των οποίων οι μεγαλύτεροι κάτοχοι είναι φορολογούμενοι- από την εκλογή του Τσίπρα, αναφέρει το Bloomberg σε σημείωμά του.

Ως γνωστόν, οι απώλειες στις τράπεζες καθόρισαν και καθορίζουν το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Την ώρα που γινόταν μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θα έπρεπε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κέρδη, μια δράκα απο funds εκμεταλλεύθηκε το γεγονός και επιτέθηκε σφοδρά με ανοικτές πωλήσεις.

Όπως μετέδιδε το newmoney.gr κάνοντας τον χρηματιστηριακό απολογισμό του 2018, από την αρχή του χρόνου, η μετοχή της Πειραιώς έχασε 73-74% φθάνοντας τα 0,79 ευρώ. Απώλειες -66% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,06 ευρώ. Με πτώση -42% η Alpha bank στα 1,035 ευρώ και -40,9% για την Eurobank στα 0,5035 ευρώ.

Η χρονιά που μας αποχαιρέτησε ήταν μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακά, όχι τόσο για τις απώλειες, αλλά γιατί η Αθήνα έπαψε τυπικά και ουσιαστικά να απασχολεί τους ξένους επενδυτές.

Η ελληνική αγορά έχει μόνο μια τράπεζα σε Δείκτη του MSCI της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha bank ) και εκ των πραγμάτων βρίσκεται εκτός των ραντάρ των επενδυτών. Λένε επίσης ότι σημασία στο χρηματιστήριο έχει πόσο χάνουν οι μετοχές που κατέχεις και όχι οι δείκτες. Στην περίπτωση μας έχει σημασία διότι πλήττεται όλη η αγορά.

Ο Δείκτης MSCI Greece έχανε 35,3% στις 28 Δεκεμβρίου, όσο και ο Δείκτης MSCI του Πακιστάν! Αυτές οι δυο ήταν οι χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές καθώς ακόμα και η αγορά της Αιγύπτου εμφάνισε μια επίδοση -14%. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν 25% και περίπου -33% από τα υψηλά του Δείκτη για το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα