Σε υψηλό δύο μηνών οι ευρωαγορές - Ώθηση από τεχνολογία

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, και μάλιστα προς υψηλά δύο μηνών, παρά τις νέες ανησυχίες για τις εμπορικές εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και για το αν τελικά θα φτάσουν σε μια εμπορική συμφωνία, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ότι οι δυο πλευρές απέχουν... πολλά μίλια από την επίτευξη συμφωνίας. Το κλίμα δυναμίτισαν και αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ ακύρωσε μια συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους λόγω σημαντικών διαφορών.

Οι

δείκτες παίρνουν ώθηση από τις καλές επιδόσεις του κλάδου τεχνολογίας , μετά τα θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και η επιβράδυνση στα έσοδα της Vodafone φαίνεται να συγκρατεί την άνοδο των μετοχών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,79% στις 358,46 μονάδες, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι κλάδοι που είναι ευεπηρέαστοι από το εμπόριο, όπως τα αυτοκίνητα και οι πρώτες ύλες που ξεπέρασαν τα υψηλά της 3ης Δεκεμβρίου. Άνοδος και για τις μετοχές των κλάδων πετρελαίου και εξορύξεων.

Στα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,47%, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο γερμανικός DAX που ενισχύεται κατά 1,23%, ο γαλλικός CAC 40 +0,76%, o ιταλικός FTSE MIB +0,75%0, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,71%.

Ο κλάδος τεχνολογίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου κερδών των κατασκευαστών μικροεπεξεργαστών στις ηΠΑ.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η σουηδική Ericsson ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για αύξηση 10% στις πωλήσεις τριμήνου σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ανακοινώθηκε συρρίκνωση των ζημιών, με συνέπεια η μετοχή να κάνει άλμα πάνω από 3,5% στις πρωινές συναλλαγές.

Πάντως, ο κλάδος τηλεπικοινωνιών ήταν ο μόνος που βρέθηκε στο κόκκινο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Vodafone και της Telia

Η βρετανική Vodafone, από την άλλη, υποχώρησε 1,2% (σε χαμηλό 9 ετών) μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών. Η εταιρεία ανέφερε πως τα έσοδά της σημείωσαν επιβράδυνση κατά το γ' τρίμηνο, υποχωρώντας κατά το γ' τρίμηνο, υποχωρώντας 40 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου τριμήνου στο 0,1%.

Μεγάλες απώλειες 4% και για την Telia.

Η ελβετική Givaudan ποχώρησε κατά 4,3% μετά από μια «βουτιά» στα κέρδη.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά χθες Πέμπτη και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έκρουσε το «καμπανάκι κινδύνου» για τα ρίσκα που περικυκλώνουν την ευρωζώνη. Προειδοποίησε περί «επιμονής των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες και την απειλή του προστατευτισμού, τα τρωτά σημεία των αναδυόμενων αγορών και τη μεταβλητότητα των χρηματαγορών».

Μετά τα σχόλια Ντράγκι, το ευρώ κατρακύλησε σε χαμηλό ενός μήνα, ωστόσο σήμερα ενισχύεται κατά 0,18% στο 1,1324 έναντι του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα