220.000 άνδρες στην μάχη κατά μυστήριου ιού στην Βραζιλία

Η εξάπλωση με δραματικούς ρυθμούς του μυστηριώδους ιού Ζίκα στην Βραζιλία έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, οι οποίες έριξαν στην μάχη αντιμετώπισης του 220.000 στρατιώτες.

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας έδωσε εντολή σε 220.000 άνδρες του στρατού να αναλάβουν δράση ενάντια του ιού που μεταδίδεται από τα κουνούπια και ευθύνεται για τις γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία.

Σύμφωνα με τον Marcelo Castro οι στρατιώτες θα ψεκάσουν από πόρτα σε πόρτα ενώ θα προμηθεύσουν και με αντικουνουπικά σπρέι τις

400.000 εγκύους του Ρίο, όπου το καλοκαίρι θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Σύμφωνα με τις βραζιλιάνικές εφημερίδες, ο Castro χάνει την μάχη ενάντια στα κουνούπια που μεταδίδουν ασθένειες όπως ο Ζίκα, ο Δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και κ.α. μεταδοτικές μέσω των κουνουπιών ασθένειες.

"Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού (Aedes aegypti) υπάρχει στην Βραζιλία εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ ήδη ο ιός Ζίκα έχει κάνει την εμφάνισή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια.

Μετά από δραστική αντιμετώπιση του κουνουπιού κατά την εμφάνισή του, τα μέσα του '50 οι αρχές είχαν καταφέρει να το εξαφανίσουν, όμως πέρσι ο πληθυσμός τους επανέκαμψε σε ανησυχητικά υψηλούς αριθμούς.

Ο ιός μπήκε για τα καλά στην ζωή των Βραζιλιάνων το 2015 όταν και παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των γεννήσεων παιδιών με μικροκεφαλία, μία ασθένεια που σχετίζεται με τον ιό.

Οι αμερικανικές αρχές συμβουλεύουν τις εγκύους που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Βραζιλία να το ξανασκεφτούν.

Περί των 4.000 κρουσμάτων μικροκεφαλίας είχαν αναφερθεί στην Βραζιλία έως τον Οκτώβριο, ενώ όλο το 2014 τα κρούσματα ήταν 150.

Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί και στην Κολομβία, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 13.500 ύποπτα κρούσματα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της χώρας, Juan Manuel Santos κάνει λόγο για 600.000 αναμενόμενες περιπτώσεις μέσα στον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα