Όραση: Πώς την επηρεάζει η εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες έγκυες ξέρουν καλά ότι οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης προκαλούν συχνά ναυτία και πόνο στη μέση, αλλά λίγες από αυτές γνωρίζουν ότι και η όραση μπορεί να επηρεαστεί. Όπως εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, τα ηπιότερα προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, είναι η ξηροφθαλμία και η θολωμένη όραση.

«Στις γυναίκες με επιρρέπεια στην ξηροφθαλμία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα ή να καταστήσει δύσκολη τη χρήση των φακών επαφής σε όσες

έγκυες τους φοράνε», λέει. «Η λύση είναι η συνεχής χρήση τεχνητών δακρύων για να λιπαίνονται τα μάτια ενώ ειδικά οι γυναίκες που φορούν φακούς πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν ότι τα υγρά των φακών επαφής είναι ασφαλή για χρήση στην εγκυμοσύνη».

Το θόλωμα της όρασης οφείλεται στην κατακράτηση υγρών που είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Η κατακράτηση μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα του ματιού, με συνέπεια να εντείνονται τυχόν υπάρχοντα διαθλαστικά προβλήματα (π.χ. μεγαλώνει η μυωπία) ή/και να φαίνονται παραμορφωμένες οι εικόνες.

Τόσο το θόλωμα όσο και η ξηροφθαλμία υποχωρούν μετά τον τοκετό και η όραση συνήθως αποκαθίσταται. Απαιτείται όμως επανέλεγχος της όρασης έναν χρόνο αργότερα, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προκληθεί μόνιμα προβλήματα, όπως αύξηση της μυωπίας.

Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision.gr

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.laservision.gr

Ρίξτε μια ματιά ακόμα στα παρακάτω άρθρα που αφορούν σε όλες τις μανούλες:

Τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας για το μωράκι σας – Δείτε πως θα του βάλετε όρια μέσα από καθημερινές διαδικασίες!

Το παιδί μου δε νιώθει άνετα στο σπίτι -Τι να κάνω για να το βοηθήσω;

Το παιδί σας είναι συνέχεια θυμωμένο και εχθρικό; Να τι πρέπει να κάνετε για να το ηρεμήσετε

Keywords
Τυχαία Θέματα