Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Ρουμελιώτικη τυρόπιτα με αυγά!

Αυτή είναι η πίτα! Ρουμελιώτικη τυρόπιτα όνειρο, φτίαξτε την οπωσδήποτε

Υλικά Συνταγής

6 φύλλα χωριάτικα750 γραμ. φέτα παλαιωμένη250 γραμ. φρέσκια μυζήθρα ανάλατη750 γραμ. φρέσκο γάλα250 γραμ. ελαιόλαδο5 μεγάλα αυγάαλάτιπιπέρι φρεσκοτριμμένοΕκτέλεση

Για τη ρουμελιώτικη τυρόπιτα με αυγά και γάλα θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο, στρογγυλό ταψί 40 εκ. για πίτα.

Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε άλλο μπολ

σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Αλατίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το γάλα και το 1/3 από το συνολικό ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε.

Σε μεγάλο, ρηχό ταψί για πίτα, αλείφουμε ελαιόλαδο με πινέλο. Στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Κάνουμε μια στρώση με το 1/2 των τυριών και ραντίζουμε με το 1/2 των υγρών. Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά και το υπόλοιπο μείγμα υγρών.

Τελειώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με 2 φύλλα λαδωμένα και ελαφρά σουρωμένα. Γυρίζουμε σε κόθρο τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 160 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνάμε το ταψί και έχει ξεκολλήσει η βάση της. Σερβίρεται ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου.

Extra tip

Το ψήσιμο στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω αντίσταση, στεγνώνει πιο σωστά την υγρασία της πίτας και κάνει πιο ξεροψημένο το φύλλο. Το τελευταίο 10λεπτο, στην κάτω μόνο αντίσταση, κάνει το φύλλο μοναδικά τραγανό.

Πηγή: www.argiro.g

Keywords
Τυχαία Θέματα