Lockdown: Πώς φτάσαμε στις 8 Μαρτίου – Από τι θα εξαρτηθεί και νέα παράταση

Τι κι αν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε καλλιεργηθεί μία ελπίδα πως το αυστηρό lockdown στην Αττική θα τελείωνε από την ερχόμενη Δευτέρα; Ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξούσε πως θα ανοίξει τα καταστήματά του χάρις το 13032 ενώ οι πολίτες ανυπομονούσαν. Όλα άλλαξαν στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχιζόταν ενώ τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν για να φτάσουν τελικά να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2.000.

Κάπου εκεί έγινε αντιληπτό για κυβέρνηση και επιστήμονες πως η αισιοδοξία θα έπρεπε να περιμένει -και τελικά χθες, Παρασκευή ανακοινώθηκε αυτό

που πλέον είχε προαναγγείλει έμμεσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Δηλαδή, παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου. Όπως είχε γράψει το protothema.gr τα σενάρια ήταν δύο: Είτε παράταση δύο εβδομάδων απευθείας, είτε να επιλεγεί η λύση 1+1, δηλαδή επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 8 Μαρτίου και εν συνεχεία επανεξέταση των δεδομένων προκειμένου να διαφανεί εάν θα χρειαστεί ακόμη μία εβδομάδα η Αττική για να εμφανίσει μία επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέψει την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Τελικά επελέγη η δεύτερη οδός την ώρα που τα μηνύματα από τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν είναι και τα καλύτερα, αφού χθες ο ΕΟΔΥανακοίνωσε 1.790 κρούσματα. Το καθεστώς αυστηρού lockdown έως τις 8 Μαρτίου ισχύει επίσης για τους δήμους Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) Κορδελιού (Θεσσαλονίκης) και τις Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και Αρκαδίας (12 νέα κρούσματα).

Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που στην επικράτεια είναι περισσότερα από 1.000. Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις, η… φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα