Συνταγή: Ταμπουλέ με φακές

Ταμπουλέ με φακές. Ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο από την food blooger Ευαγγελία Βλασσοπούλου για όσους νηστεύουν ή θέλουν να φάνε φακές με ένα διαφορετικό τρόπο.

Μοιάζει πολύ με το γνωστό φακόρυζο, μόνο περιέχει πληγούρι και συγκεκριμένα πληγούρι Ζέας, το οποίο είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην πέψη και είναι επίσης απαραίτητες για τη διατήρηση της χοληστερόλης του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Είναι καλή πηγή βιταμινών Β, οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος και βέβαια περιέχει μεταλλικά

στοιχεία όπως σίδηρο.

Επιβάλλεται να συνδυάζετε τις φακές με κάποιο δημητριακό όπως πληγούρι, γιατί με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνετε πλήρη απορρόφηση της πρωτεΐνης που περιέχουν οι φακές.

Φροντίστε να μουλιάζετε τα όσπρια, όχι μόνο για να μειώσετε την ώρα μαγειρέματος, αλλά και για μειώσετε τη δράση των φυτικών οξέων, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.

Ταμπουλέ με φακές

Θα χρειαστείτε
300 γρ φακές
150 γρ πληγούρι ή στάρι ή καστανό ρύζι ή κινόα
500 γρ ξερό κρεμμύδι
1-2 καρότα
1 κ.σ ελαιόλαδο
100 γρ μαϊντανό
μια χούφτα κουκουνάρι (προαιρετικά)

Οδηγίες
1 Μουλιάστε για λίγες ώρες τις φακές μαζί με λίγες σταγόνες λεμονιού, το ίδιο κάνετε και για το πλιγούρι (σε διαφορετικό σκεύος). Αυτό το στάδιο είναι προαιρετικό

2 Βράζειτε τις φακές σε αλατισμένο και 15 λεπτά πριν να είναι έτοιμες, προσθέτετε το πλιγούρι

3 Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τοποθετείτε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και το σοτάρετε. Στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά από 3-4 λεπτά χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, αλλιώς ελάχιστο νερό. Στα 10-14 λεπτά το κρεμμύδι σου λογικά θα είναι έτοιμο. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

4 Όταν έχουν βράσει φακές και πλιγούρι, σουρώνετε, ξεπλένετε και τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σοταρισμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι, κουκουνάρι, καρύδια, ελιές, κάπαρη και ό,τι άλλο πιστεύετε πως χρειάζεται.

5 Αφήνετε για λίγες ώρες στο ψυγείο και καταναλώνετε είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως σαλάτα μαζί με μαρούλι!

The post Συνταγή: Ταμπουλέ με φακές appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα