Σπλαχνικό λίπος: Πώς να το μετρήσετε σπίτι

Το σπλαχνικό λίπος ή κοιλιακό, είναι το λίπος που συσσωρεύεται στη σπλαχνική περιοχή και περιβάλει τα όργανα.

Οι άνδρες έχουν υψηλότερη προδιάθεση για αυξημένο σπλαχνικό λίπος από τις γυναίκες, καθώς τα οιστρογόνα φαίνεται να δρουν προστατευτικά. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση και σε συγκεκριμένες ορμονικές διαταραχές αυτή η προστατευτική ιδιότητα παύει να ισχύει και παρατηρούμε αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού

λίπους και στις γυναίκες.

Πως μπορούμε να υπολογίσουμε το σπλαχνικό λίπος στο σπίτι;

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να υπολογίσουμε αν βρισκόμαστε σε αυξημένο κίνδυνο εναπόθεσης σπλαχνικού λίπους είναι η μέτρηση της περιμέτρου μέσης. Η περιφέρεια μετριέται τοποθετώντας μία μεζούρα γύρω από την κοιλιά στο ύψος του στομάχου (περίπου 2 εκ. πάνω από τον αφαλό), αφότου έχετε πάρει μια βαθιά ανάσα και έχετε εκπνεύσει.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard, περίπου το 10% του συνολικού μας λίπους αποθηκεύεται σπλαχνικά, επομένως ένα αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα πιθανότατα δείχνει και αυξημένο σπλαχνικό λίπος.

Αναλυτικά τα όρια για γυναίκες και άνδρες:

Γυναίκες
Αυξημένος κίνδυνος: 80cm
Πολύ αυξημένος κίνδυνος: 88cm

Άντρες
Αυξημένος κίνδυνος: 94cm
Πολύ αυξημένος κίνδυνος: 102cm

Ποιες είναι οι επιδράσεις του στην υγεία;
Μια αυξημένη περίμετρος μέσης είναι πολλά περισσότερα από ένα αισθητικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί το αυξημένο σπλαχνικό λίπος αποτελεί, αποδεδειγμένα, ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για διάφορα νοσήματα όπως:Οι καρδιαγγειακές παθήσεις

ΥπέρτασηΣακχαρώδηςΔιαβήτης τύπου ΙΙΚαρκίνος στήθους και παχέος εντέρουΝόσος Alzheimer’sΣυνολική θνησιμότητα

Ο λόγος για αυτό είναι ότι, αντίθετα με το τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος, το λίπος αποτελεί έναν ενεργό ιστό ή αδένα που εκκρίνει ορμόνες και άλλες ουσίες με άμεση επίδραση στην υγεία μας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Ασκηθείτε
Όπως φαίνεται, η συστηματική (τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά), μέτριας έντασης άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη μείωσή του, όπως επίσης και οι ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη). Μάλιστα, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε 60 λεπτά/ημέρα σε ένα διάστημα 3 μηνών έχει φανεί αποτελεσματική στη μείωση του σπλαχνικού λίπους κατά 30%.

Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή και χάστε βάρος
Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πυλώνες στην αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους.Σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του βάρους, σε περίπτωση που μιλάμε για ένα υπέρβαρο άτομο. Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι σημαντικό να επιτευχθεί μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής.

Κοιμηθείτε
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο επαρκής ύπνος (περισσότερες από 6-7 ώρες ύπνουν ημερησίως) σχετίζεται με μειωμένο σπλαχνικό λίπος.

Μειώστε το στρες
Το στρες σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μίας ορμόνης που προάγει την αποθήκευση του λίπους ενδοσπλαχνικά. Για το λόγο αυτό, πολλοί ειδικοί συστήνουν τη διαχείριση του στρες σαν επιπλέον μέσο μείωσης των επιπέδων σπλαχνικού λίπους. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν ο διαλογισμός, η yoga και διάφορες τεχνικής αναπνοής.

Το μυστικό

Το σπλαχνικό λίπος μορούμε να το μετρήσουμε με λιπομέτρηση αλλά ο ακριβέστερος τρόπος είναι ο υπέρηχος. Αν έχει προσβάλει όργανα φαίνεται και στις αιματολογικές. Η μέτρηση της περιμέτρου μέσης μπορεί να επηρεαστεί από πρηξίματα και γαστρεντερικές διαταραχές, για τον λόγο αυτό ο ειδικός λαμβάνει ολόκληρο το ιστορικό, μια σειρά μετρήσεων και την κλινική εικόνα του κάθε ατόμου.

The post Σπλαχνικό λίπος: Πώς να το μετρήσετε σπίτι appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα