Πώς να φτιάξετε το δικό σας κεφίρ

Φτιάξτε το δικό σας κεφίρ, μια πλήρως ισορροπημένη τροφή, που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καθαρίζει το έντερο και το εξοπλίζει με καλά βακτήρια.

Πέρα από την προφανή χρήση του σαν ρόφημα ή σαν επιδόρπιο σε συμπυκνωμένη μορφή, χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε συνταγές φαγητών, αλλά και ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Συνταγή για κεφίρ
Για να φτιάξετε κεφίρ μόνοι σας θα χρειαστείτε πέρα από τους

κόκκους του, και γάλα. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό ή πρόβειο ή κατσικίσιο, δεν έχει σημασία.

Τοποθετείστε το γάλα σε ένα δοχείο με τους μικρούς κόκκους που περιέχουν τους απαραίτητους μύκητες, έτσι ώστε να γίνει η ζύμωση και να παραχθεί το κεφίρ. H ζύμωση γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και διαρκεί συνήθως 24 ώρες. Το καλοκαίρι, όμως, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, απαιτούνται γύρω στις 12 ώρες. Στη συνέχεια, το στραγγίζετε και το πίνετε, συνήθως κρύο. H γεύση του μοιάζει με εκείνη του ξινόγαλου. Εάν θέλετε να συνεχίσετε την παρασκευή, προσθέστε κι άλλη ποσότητα γάλακτος στους κόκκους.

Το κεφίρ συντηρείται στο ψυγείο, αλλά αν δεν σκοπεύετε να παρασκευάσετε κι άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε τους κόκκους στην κατάψυξη, αφού πρώτα τους έχετε πλύνει καλά. Όταν έρθει η ώρα να τους βγάλετε, αφήστε τους περίπου 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και ελαφρά διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Γιατί να φτιάξετε κεφίρ

• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων, αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

• Έχει διουρητικές ιδιότητες.

• Tα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

• Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του), ιδανικό για όσους αθλούνται.

• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.

The post Πώς να φτιάξετε το δικό σας κεφίρ appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα