Πώς μπορούμε να σπάσουμε τους τοξικούς δεσμούς; Αποκλειστική συνέντευξη με την ψυχοθεραπεύτρια Dr. McBride

Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος και να προχωρήσει την ζωή του μετά από μια ισχυρή συναισθηματική αποκοπή από συντρόφους ζωής; Ο αποχωρισμός ή ένα διαζύγιο πώς μπορεί να διαχειριστεί; Υπάρχει τρόπος να σπάσουμε τους τοξικούς δεσμούς; Η ψυχοθεραπεύτρια Karyl McBride, Ph.D., L.M.F.T., σύμβουλος γάμου και οικογενειακή θεραπεύτρια στο Ντένβερ του Κολοράντο με πάνω από 28 χρόνια εμπειρίας μιλά στο omorfamystika.gr.

Η Dr. McBride έχει ειδικευτεί στη θεραπεία ασθενών με δυσλειτουργικά οικογενειακά προβλήματα. Τα τελευταία δεκαεπτά

χρόνια, η Δρ McBride συμμετείχε σε ιδιωτική έρευνα σχετικά με τα παιδιά των ναρκισσιστών γονέων, με κύριο άξονα τις γυναίκες που γεννήθηκαν από ναρκισσιστές μητέρες. Έχει αντιμετωπίσει πολλές κόρες ναρκισσιστών μητέρων.
Η Dr. McBride έχει επίσης εκτεταμένη κλινική εμπειρία στους τομείς του τραύματος, της σεξουαλικής κακοποίησης, της ενδοοικογενειακής βίας, του διαζυγίου και της θεραπείας οικογενειακής βίας, της οικογενειακής και της οικογενειακής θεραπείας, της εξειδικευμένης θεραπείας τραυμάτων στην Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία – του τραύματος- μέσω οφθαλμικών κινήσεων (EMDR, μία καινούργια μέθοδο ψυχοτραυματοθεραπείας), κατάθλιψη και αλλαγές ζωής. Επιπλέον, παρέχει ιατροδικαστικές συμβουλές και έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας σε πολλές αστικές και ποινικές υποθέσεις που αφορούν παιδιά και σεξουαλική κακοποίηση.

Το βιβλίο σας απευθύνεται στο σύντροφο του ατόμου που πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή. Θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και στον ίδιο;

Ναι, ιδιαίτερα έναν σύντροφο που δεν είναι πλήρως ναρκισσιστικά διαταραγμένος και είναι ανοιχτός στη δυνατότητα της αλλαγής. Επίσης, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μεγάλη βοήθεια μπορούν να βρούνε τα παιδιά. Είναι σημαντικό να έχουν υπόψιν τους τα πέντε στάδια της διαδικασίας αποθεραπείας, τα οποία περιγράφοντας ενδελεχώς στο βιβλίο.

Μια θεραπευόμενη σας σας έφερε μια κάρτα που έλεγε: «Χωρίσαμε για θρησκευτικούς λόγους. Ο σύντροφός μου πίστευε πως είναι Θεός, εγώ όχι». Ο σύντροφός της, ωστόσο, όταν η ίδια ζήτησε διαζύγιο πήρε το ρόλο του θύματος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι κρύβετε πίσω από αυτή την αντίφαση;

Οι Ναρκισσιστικοί χαρακτήρες έχουν ένα πολύ αδύναμο «εγώ» και παρουσιάζουν μια συμπεριφορά εχθρική απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Όλα αυτά τα κρύβουν πίσω από μία «μεγαλόπρεπη» συμπεριφορά, ενώ στο βάθος της ύπαρξής τους βασιλεύει ο φόβος της εγκατάλειψης και της απόρριψης. Υποφέρουν από αυτό που ονομάζουμε «ναρκισσιστικό τραύμα» και πολύ συχνά εκδικούνται με συμπεριφορά που θυμίζει θύμα καθώς και οι ίδιοι βλέπουν τον εαυτό τους ως ένα θύμα.

Είστε συγγραφέας και του βιβλίου «Υπάρχει χώρος για μένα;: Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης». Τι σας έκανε να εστιάσετε και πάλι στις ναρκισσιστικές σχέσεις;

Ναι το βιβλίο «Υπάρχει χώρος για μένα, οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης» ήταν το πρώτο μου βιβλίο. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Πορφύρα. Καθώς θεράπευα ενήλικους γιούς και κόρες ναρκισσιστικών γονέων, άρχισα να διακρίνω επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αυτά τα ενήλικα παιδιά ναρκισσιστικών γονέων ευρίσκαν ναρκισσιστικούς ερωτικούς συντρόφους. Μέχρι να ολοκληρώσουμε την δική μας θεραπεία, υποσυνείδητα μας ελκύει αυτό που έχουμε συνηθίσει. Ακόμη, ισχύει και το ότι σε μία ναρκισσιστική οικογένεια μαθαίνουμε μία λανθασμένη έννοια της αγάπης. Διδασκόμαστε ότι αγάπη είναι τι μπορώ να κάνω για σένα ή τι μπορείς να κάνεις εσύ για μένα. Αυτή η στάση δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης ή αλληλο-εξάρτησης, κάτι που δε είναι υγιές.
Σε επόμενη φάση της θεραπευτικής μου εμπειρίας άρχισα να κατανοώ τι σημαίνει ένα διαζύγιο ανάμεσα σε ναρκισσιστικούς συντρόφους. Συναντούσα ξανά και ξανά εμπόλεμες ζώνες έντονων συγκρούσεων και διαζύγια που κοστίζανε χιλιάδες δολάρια και χρειάζονταν χρόνια μέχρι να εκδοθούν. Αισθάνθηκα ότι οι ασθενείς μου χρειάζονταν βοήθεια και καθοδήγηση όταν βρίσκονταν σε τέτοιες καταστάσεις, το ίδιο και τα παιδιά τους που συνήθως βρισκόντουσαν στην μέση.

Το βιβλίο σας στηρίζεται κατά πολύ στην κλινική μελέτη που έχετε διεξάγει. Υπάρχει ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους θεραπευόμενούς σας και αν ναι, ποιος είναι αυτός;
Μεγάλωσα δίπλα σε μία ναρκισσιστική μητέρα χωρίς να το καταλαβαίνω τότε. Μου πήρε χρόνια έρευνας και κλινικής εμπειρίας για να το αντιληφθώ. Και όταν το συνειδητοποίησα, οι ειδικοί για την ψυχική υγεία δεν είχαν κάποια θεραπευτική μέθοδο να μου προτείνουν. Έτσι κάθισα και σχεδίασα μία νέα μέθοδο η ίδια. Συνεχίζω να χρησιμοποιώ στο ιατρείο με τους ασθενείς μου την θεραπευτική μέθοδο με τα πέντε βήματα. Πιστεύω στη διαδικασία επαναφοράς και στην ελπίδα. Έχω κατανοήσει πλήρως ότι το να επεξεργάζεται κανείς και να αντιμετωπίζει ένα ψυχικό τραύμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική υγεία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ
KARYL MCBRIDE, PH.D
Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς
ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού
Mετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας
Εκδόσεις Πορφύρα

Η Karyl Mc Bride για άλλη μία φορά μας παίρνει από το χέρι και μας φέρνει σ’ επαφή με τα σφάλματά μας! Είτε προσεγγίζουμε το θέμα από την πλευρά του θύτη, είτε από την πλευρά του θύματος, το βιβλίο ξετυλίγει μια «πανδαισία» δυσφορικών αποτυπώσεων από την καθημερινότητα των ζευγαριών. Ο λόγος της κατανοητός, σε σύζευξη με τα καλά Ελληνικά του μεταφραστή, διευκολύνει τον αναγνώστη να διεισδύσει ενεργητικά στον πυρήνα του προβληματισμού της σχετικά με τον χωρισμό.
Το βιβλίο αναδεικνύει τα επάλληλα στρώματα του ναρκισσευόμενου ανθρώπινου ψυχισμού με εξαιρετική καθαρότητα και ειλικρίνεια. Όπως και στο «Υπάρχει χώρος για μένα;», Εκδόσεις Πορφύρα 2018, η Karyl McBride μας δείχνει πως κινείται «σαν στο σπίτι της»! Το επίμονο και ευαίσθητο άγγιγμά της σε αντίστοιχες υποδομές σχέσεων, προδίδει, εκτός από τη βαθιά επιστημονική της γνώση, και τη βιωματική της ενσυναίσθηση.

(Απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα του Τρύφωνα Ζαχαριάδη)

The post Πώς μπορούμε να σπάσουμε τους τοξικούς δεσμούς; Αποκλειστική συνέντευξη με την ψυχοθεραπεύτρια Dr. McBride appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα