Νιώθετε ότι «χάνεστε» σε μία σχέση; 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Συμβαίνει μερικές φορές μια ερωτική σχέση να μας απορροφά και να μας στραγγίζει από τα εσωτερικά μας αποθέματα τόσο πολύ ώστε να χάνουμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι ανάγκες μας, ποιες οι πραγματικές μας επιθυμίες.

Ίσως αυτό το εσωτερικό στράγγισμα να είναι αποτέλεσμα πολλαπλών υποχωρήσεων καθώς και της δυσκολίας μας ν ’απαγκιστρωθούμε από αυτή τη σχέση, παρόλο που ξέρουμε ότι μας βουλιάζει αντί να μας βοηθά να νιώσουμε πλήρεις σαν άνθρωποι.

Την επόμενη φορά που θα νιώθετε πώς «χάνεστε» σε μία σχέση, αναρωτηθείτε:

1 “Τι χρειάζομαι να νιώσω μέσα σε

αυτή τη σχέση; Ποιες είναι οι ανάγκες μου;”
Όπως για παράδειγμα η ανάγκη να υπάρχουν στη ζωή μας κάποιοι άνθρωποι που μας ενθαρρύνουν και μας συμπαραστέκονται. Η ανάγκη να νιώθουμε αυτάρκεις. Η ανάγκη να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους και τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Η ανάγκη για επικοινωνία, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη.

2 “Τι χρειάζεται ο άλλος;”
Τι ανάγκες έχει ο άλλος, ποιες είναι οι αδυναμίες του, τι χρειάζεεται για να νιώθει καλά μέσα στη σχέση;

3 “Έχουμε ένα κοινό νόημα που μας ενώνει;”
Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ευτυχία μας. Νιώθουμε πως αξίζει να ζούμε μόνο όταν συνδέουμε τον εαυτό μας με κάποιο σκοπό, όταν μπορούμε να ονειρευτούμε, όταν τα όσα κάνουμε έχουν για εμάς κάποιο νόημα.

4 “Αισθάνομαι πως αγαπιέμαι; Αγαπώ; Πως εκφράζουμε την αγάπη;”
Είναι ερωτήσεις που χρειάζονται απαντήσεις. Πώς εκφράζει την αγάπη του ο ένας στον άλλον, πώς προσφέρει μέσα στη σχέση, πώς νιώθει ότι τον αγαπούν και ότι αγαπά;

5 “Επιτρέπω στον σύντροφο μου να μου δίνει; Αισθάνομαι άξιος/άξια να λάβω;”
Αν δεν επιτρέπεται την προσφορά και τη βοήθεια και το κάνετε για να εξασφαλίσετε έτσι μια σταθερή σχέση και να μειώσετε το άγχος μιας πιθανής απόρριψης, καταλήγετε να αγνοείτε τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Το ίδιο αν νιώθετε ότι δεν αξίζετε να πάρετε όσα σας προσφέρουν.

6 “Μου προσφέρεται αυτό που έχω ανάγκη;”
Εάν ο σύντροφός σας δίνει συνεχώς προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες και επιδεικνύει εγωισμό, θα αρχίσετε να υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα χειροτερεύει. Οι περισσότεροι θεωρούμε τον έρωτα μια ανταλλαγή πάθους και τρυφερότητας, με ισορροπία μεταξύ όσων δίνουμε και όσων παίρνουμε. Εάν ανακαλύψουμε ότι μόνο δίνουμε και δεν παίρνουμε, θα νιώσουμε συναισθηματικό κενό και θα νιώσουμε ότι μας εκμεταλλεύονται. Όταν έχει κανείς χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι αδύνατο να βρει ευτυχία στην καθημερινότητά του.

7 “Εάν η σχέση δε λειτουργεί, ποιες μη βοηθητικές πεποιθήσεις μπορεί να με κρατούν σε αυτή;”
Ο τρόπος που μάθαμε την αγάπη, η κουλτούρα μας, καθώς και οι υπόλοιπες εμπειρίες της ζωής, μας οδήγησε στο να χτίσουμε τις πιο βαθιές μας πεποιθήσεις γι’ αυτή. Ίσως να πιστεύουμε πως:
• Είναι αδύνατον να εμπιστευτείς κάποιον απόλυτα
• Όποιος αγαπά, θα πρέπει να θυσιάζεται
• Η πραγματική αγάπη είναι δύσκολη: όποιος αγαπάει πληγώνει
• Είναι προτιμότερο να είσαι σε μια κακή σχέση( η αγάπη είναι δύσκολη άλλωστε) παρά να είσαι μόνος
• Μέχρι μια ηλικία πρέπει να έχεις αποκατασταθεί, αλλιώς απέτυχες
• Δεν είμαι όμορφος/η, δεν έχω ωραίο σώμα , άρα είναι δύσκολο να μ’ ερωτευτούν
• Όταν μου λένε ότι με αγαπούν, δεν το εννοούν

8 “Τι θα πρέπει ν’ αλλάξει για να βρω την εσωτερική μου ισορροπία; Είναι εφικτό να γίνει μέσα στη σχέση;”
Εντοπίστε τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά μέσα στη σχέση. Δείτε τι μπορείτε να αλλάξετε και τι όχι. Μη φοβάστε τη ρήξη. Τη ρήξη στα ζευγάρια δεν την προκαλεί η σύγκρουση αλλά η συναισθηματική απομόνωση. Η σιωπή είναι κακός σύμβουλος σε αυτή την περίπτωση. Κάνει τα ζευγάρια να ασφυκτιούν στη σχέση, να απομακρύνονται, ακόμα και να παραιτούνται από αυτήν.

Το μυστικό

Οι σχέσεις δεν μένουν στάσιμες. Είναι ζωντανά συστήματα που εξελίσσονται. Ακόμη και οι κρίσεις που ενδεχομένως προκύψουν, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για εσωτερική αναζήτηση και εξέλιξη. Χρειάζεται όμως δουλειά και κόπος.

The post Νιώθετε ότι «χάνεστε» σε μία σχέση; 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα