Λιποίδημα: Πώς αντιμετωπίζεται το λίπος που διανέμεται ακανόνιστα στο σώμα

Τα παραπανίσια κιλά και το λίπος που διανέμεται ακανόνιστα στο σώμα συχνά αποδίδονται σε διατροφικές καταχρήσεις και έλλειψη σωματικής άσκησης. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και στο λιποίδημα;

Τι είναι το λιποίδημα;
Το λιποίδημα αποτελεί μία σοβαρή πάθηση με χρόνιο χαρακτήρα που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, με ακανόνιστο τρόπο κάτω από την επιδερμίδα, το οποίο εμφανίζεται συνήθως στους γλουτούς και στα πόδια, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στα χέρια.
Το λιποίδημα εμφανίζεται, κυρίως,

στις γυναίκες, κατά την εφηβεία, τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την εμμηνόπαυση, και είναι μία πάθηση που μπορεί να «κληρονομηθεί» από μητέρα σε κόρη ή και από γιαγιά σε εγγονή.

Τι προκαλεί το λιποίδημα;
Η αιτία που προκαλεί το λιποίδημα παραμένει άγνωστη και συχνά οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας τείνουν να συγχέουν το λιποίδημα με την παχυσαρκία. Η άμεση διάγνωση και η έγκαιρη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση του κρίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς σε δεύτερο στάδιο μπορεί να προκληθεί λεμφοίδημα – γνωστό ως δευτερογενές λεμφοίδημα ή λίπο-λεμφοίδημα.
Με περίπου 10% του γυναικείου πληθυσμού να επηρεάζεται από αυτή τη πάθηση, έχει παρατηρηθεί ότι: σημαντικά τραύματα,γυναικολογικές επεμβάσεις ή μεγάλοι περίοδοι άγχους μπορεί να προκαλέσουν λιποίδημα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του λιποιδήματος είναι:
Η ανώμαλη κατανομή λιπώδους ιστού στην περιοχή γύρω από τους γλουτούς και τα πόδια
Η ευαισθησία, ο πόνος,οι μώλωπες και τα πρηξίματα
Η σταδιακή μείωση κινητικότητας

Πώς αντιμετωπίζεται το λιποίδημα;
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την καταπολέμηση του λιποιδήματος, είναι επιτακτική ανάγκη οι πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή να ακολουθούν έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. Η συντηρητική και θεραπεία αποσυμφόρησης μπορεί να συντελέσει αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου και της υπερευαισθησίας, στην αύξηση της κινητικότητας και στην ελαχιστοποίηση των επιπρόσθετων προβλημάτων–όπως το πρόσθετο οίδημα ή λεμφοίδημα. Οι καλύτεροι σύμμαχοι για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος είναι:

1 Άσκηση
Η ελαφριά εκγύμναση των άκρων του σώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του λιποιδήματος, καθώς η άσκηση βοηθά στη μείωση της κατακράτησης των υγρών, ενισχύει την κινητικότητα και διατηρεί ή βελτιώνει τις λειτουργίες των άκρων.

2 Διατροφή
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με λιποίδημα να ακολουθήσουν μία αντιφλεγμονώδη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, υγιή λίπη, φρούτα, λαχανικά και ψάρια για τη διατήρηση του βέλτιστου σωματικού βάρους. Η συγκεκριμένη διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αποφυγή των λοιμώξεων.

3 Θεραπεία μασάζ
Η λεμφική αποστράγγιση με χειρομασάζ είναι μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται με σκοπό να διεγερθεί η κυκλοφορία της λέμφου γύρω από τις αποφραγμένες περιοχές προς τα υγιή αγγεία.

4 Θεραπεία συμπίεσης
Για αποτελεσματικότερη θεραπεία, συστήνεται η χρήση προϊόντων διαβαθμισμένης συμπίεσης, τα οποία βοηθούν στην “αποστράγγιση” και στον περιορισμό του λίπους. Η medapp, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών, εμπορεύεται και διαθέτει στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου ιατρικών βοηθημάτων Juzo, το οργανωμένο τμήμα των συνεργατών της medapp παρέχει την απαραίτητη ιατρική ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα που προσφέρει. Ασθενείς και συνεργαζόμενοι ιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης από εξειδικευμένο συνεργάτη, ο οποίος έρχεται στον χώρο σας – χωρίς επιπλέον χρέωση – καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, για ενημέρωση, έλεγχο και παρακολούθηση.

Το μυστικό

Το μυστικό για τη σωστή αντιμετώπιση του λιποιδήματος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής μεθόδου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μια εξατομικευμένη προσέγγιση και απολαύστε ξέγνοιαστα το καλοκαίρι σας!

The post Λιποίδημα: Πώς αντιμετωπίζεται το λίπος που διανέμεται ακανόνιστα στο σώμα appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Αναζητήσεις
αντιφλεγμονωδη δίαιτα για λιποιδημα, διατροφη για λιποιδημα
Τυχαία Θέματα