Η δίαιτας της Okinawa: Χάστε κιλά και ζήστε περισσότερο!

Η Ασιατική κουζίνα δεν είναι μόνο σούσι, stir fry και ρύζι. Έρευνες έχουν δείξει ότι συσχετίζεται με τη μακροζωία. Η δίαιτα της Okinawa είναι μία από αυτές. Οι κάτοικοι της Okinawa διατηρούν σταθερό βάρος από τα 20 μέχρι τα 100, ενώ ο μέσος δυτικός παίρνει μισό κιλό τον χρόνο μετά την ηλικία των 30.

Η δίαιτας της Okinawa
Η παραδοσιακή εκδοχή της δίαιτας της Okinawa περιλαμβάνει 30% πράσινα και κίτρινα λαχανικά. Σε αντίθεση με την

τυπική ασιατική διατροφή που φημίζεται για την υπερπληθώρα ρυζιού, η συγκεκριμένη επιτρέπει μικρές ποσότητες και δείχνει προτίμηση σε πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, όπως η γλυκοπατάτα, η οποία διαθέτει λιγότερα ποσοστά ζάχαρης σε σχέση με το λευκό ρύζι, δεδομένου ότι είναι μια μη επεξεργασμένη τροφή. Το διατροφικό πρόγραμμα βασίζεται σε πολλά λαχανικά, μικρές ποσότητες ψαριού (μισή μερίδα την ημέρα) και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Επίσης η διατροφή περιλαμβάνει και γαλακτοκομικά. Πρόκειται ουσιαστικα για ένα πλάνο που χωρίς σκληρούς αποκλεισμούς, αφού περιλαμβάνει πολλα αλλά σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Πιο αναλυτικά, στη δίαιτα της Okinawa συγκαταλέγονται οι εξής τροφές:

> Υδατάνθρακες πλούσιοι σε φυτικές ίνες: Γλυκοπατάτα, noodles ολικής άλεσης ή από φαγόπυρο.

> Πολλά λαχανικά: Κυρίως πράσινα φυλλώδη αλλά και λάχανο.

> Τροφές από σόγια: Όπως tofu και πάστα μίσο. Οι σούπες είναι μία αγαπημένη επιλογή.

> Θαλασσινά: Ψάρια και σαλάτα με φύκια, αλλά σε μικρές ποσότητες.

> Μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, κυρίως χοιρινού.

> Μανιτάρια shitake και λαχανικό goya που μεταφράζεται σε «γλυκό πεπόνι»

Η δίαιτα της Okinawa προύποθέτει κατανάλωση τσαγιού, κατά προτίμηση από γιασεμί.

Κοινά στοιχεία με τη Μεσογειακή Διατροφή

Μπορεί αυτό το μοντέλο ασιατικής διατροφής να ξενίζει, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ομοιότητες με τη μεσογειακή διατροφή, αφού και στις δύο περιπτώσεις, βάση αποτελούν οι φυτικές μη επεξεργασμένες τροφές και η κατανάλωση ψαριού και κρέατος με μέτρο. Και μπορεί οι Γιαπωνέζοι να μην τιμούν το ελαιόλαδο, αλλά εστιάζουν σε τροφές όπως η σόγια. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι και τα δύο διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε φυτικές τροφές με λαχανικά και άλλα φυτά (βότανα, χόρτα), πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες με μέτριες έως μικρές ποσότητες κρέατος και ψαριού. Είναι και οι δύο δίαιτες πλούσιες σε αυτά που λέμε «λειτουργικά τρόφιμα». Με τον όρο αυτό δεν εννοούμε εμπλουτισμένα τρόφιμα φτιαγμένα σε ένα εργαστήριο, αλλά τρόφιμα που παρουσιάζονται στη φύση και έχουν ιδιότητες πέρα από τις διατροφικές, παρέχουν και κάποιο όφελος για την υγεία. Έτσι στην περίπτωση της Ελληνικής διατροφής λειτουργικά τρόφιμα μπορεί να θεωρηθούν το ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες, τα χόρτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και το κριθάρι πλούσιο σε βήτα-γλυκάνη που χαμηλώνει την χοληστερίνη. Στη δίαιτα της Okinawa το goya μπορεί να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες, η σόγια πλούσια σε φλαβονοειδή και τα μανιτάρια σιτάκε που φαίνεται να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

The post Η δίαιτας της Okinawa: Χάστε κιλά και ζήστε περισσότερο! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα