Γιατί πρέπει να περιόρισουμε το αλάτι αλλά όχι να το κόψουμε τελείως;

Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η υπέρταση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων ενώ μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών. Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc μας δίνει συμβουλές για το πώς να περιορίσουμε το αλάτι.

Τα καλά του… αλατιού!

Το

αλάτι -το χλωριούχο νάτριο δηλαδή- είναι μαζί με το κάλιο ηλεκτρολύτες ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή, ενώ είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα και για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας. Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων. Το αλάτι ανεβάζει τη διάθεση και ίσως γι’ αυτό κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Το αλάτι δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες. Προκαλεί όμως κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι.

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γρ., δηλαδή 1 κουταλάκι, ή τα 2.400 mg νατρίου. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες ένας μέσος Έλληνας καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα, με κυριότερη πηγή άλατος το επιτραπέζιο αλάτι, τα τυποποιημένα τρόφιμα και το ψωμί. Όλα τα εύγευστα τρόφιμα έχουν αλάτι, ακόμα και τα γλυκά!

Πως θα μπορέσετε να το περιορίσετε;

Συστήνεται σοβαρός περιορισμός εώς και αποφυγή των παρακάτω:

Επιτραπέζιο αλάτιΑλμυρά τυριά, ελιές, πάστα ελιάςΑλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνηΚαπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα και αλλαντικάΤουρσί και κονσερβοποιημένα λαχανικάΣυμπυκνωμένος χυμός τομάτας, κύβου λαχανικών και ζωμού κρέατος, σάλτσες-dressings Ξηρούς καρπούς, σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κόρνΦαγητά τύπου fast food, πίτσες, σουβλάκιαΓλυκάΕνισχύστε τη γεύση των φαγητών σας με χυμό λεμονιού, ξύδι, φύλλα δάφνης, ξερή μουστάρδα, κρεμμύδι, πάπρικα, μυρωδικά και καρυκεύματαΕπιλέξτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι που περιέχουν κάτω από 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού/100 γρ.Το μυστικό

Η αίσθηση της γεύσης αλατιού είναι επίκτητη, οπότε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας να αρέσκεται σε λιγότερο. Η σταδιακή μείωση της χρήσης αλατιού, θα βοηθήσει τους αισθητήρες της γεύσης σας, να προσαρμοστούν. Μετά από μερικές εβδομάδες που θα καταναλώνετε λιγότερο αλάτι, κάποια φαγητά που πριν σας φαινόταν ότι χρειάζονται περισσότερο αλάτι, τώρα θα σας φαίνονται πολύ αλμυρά. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας όχι περισσότερο από ¼ κουταλάκι του γλυκού καθημερινά, τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι. Στη συνέχεια, πετάξτε την αλατιέρα. Με το χρόνο, όσο λιγότερο αλάτι χρησιμοποιείται, η προτίμησή σας γι’ αυτό θα μειώνεται και έτσι, θα μπορείτε να απολαύσετε καλύτερα τη γεύση του φαγητού, έχοντας και σημαντικά οφέλη για την καρδιά σας.

The post Γιατί πρέπει να περιόρισουμε το αλάτι αλλά όχι να το κόψουμε τελείως; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα