Somatic therapy: Σωματικές τεχνικές αντιστρές για το σπίτι

Το στρες. Αυτό που ξεκινά από το στομάχι και κατευθύνται ύπουλα στον αυχένα, στην πλάτη, στο κεφάλι. Αυτό που εσωτερικά σας ταράζει, σφίγγει το πρόσωπό σας ή «χτυπάει» σε διάφορα σημεία του σώματος. Πώς θα το ξεπεράσετε; Πώς θα υπερπηδήσετε τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε καθημερινά; Το να κάνετε κάποιες τεχνικές βασισμένες στη σωματική θεραπεία (somatic therapy).

Η θεραπεία ξεκινά από το σώμα
Η somatic therapy διαφέρει από τις πιο γνωστές μεθόδους ψυχοθεραπείας, όπως για παράδειγμα η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, επειδή στοχεύει στη θεραπεία του χρόνιου και μετατραυματικού

στρες με ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης και προσοχής σε εσωτερικές αισθήσεις, όπως π.χ. το μυικό πιάσιμο, ο πόνος ή το σφίξιμο.

Όταν το «τραύμα» αποτυπώνεται στο σώμα και όχι στο μυαλό
Όταν κάποιο ψυχικό τραύμα κατακλύζει το νευρικό σύστημα, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σωματικά, προτού επεξεργαστεί συναισθηματικά. Οι ειδικοί έχουν ερευνήσει και εφαρμόσει σωματικές ασκήσεις στην ψυχοθεραπεία, για να απελευθερώσουν εμπειρίες που έχουν διατηρηθεί στη μνήμη του σώματος. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και να ενδυναμώσουν το άτομο, ψυχικά και σωματικά.

Η σωματική θεραπεία μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το στρες. Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις:

• Ρίξτε νερό στα χέρια σας: Επικεντρωθείτε στο πώς νιώθετε τη θερμοκρασία σε κάθε μέρος του χεριού σας. Αλλάξτε από ζεστό σε κρύο νερό και παρατηρήστε στο πώς αλλάζει η αίσθηση στα χέρια σας. Κάντε το για λίγα λεπτά μέχρι να ηρεμήσετε.

• Μετακινήστε το σώμα σας: Χορέψτε, κάντε άλματα, επιτόπιο τζόκινγκ ή διατάσεις. Καθώς κινείστε, παρατηρήστε πώς νιώθετε το σώμα σας. Σκανάρετέ το ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών και ανεβείτε μέχρι το κεφάλι, σιγά σιγά.

• Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας: Παρατηρήστε πώς εισπνέετε και πώς εκπνέετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε εισπνέοντας μέχρι τον αριθμό 4, κρατώντας το για 3 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εκπνέοντας μετρώντας μέχρι το 4.

• Τεντώστε και χαλαρώστε διαφορετικά μέρη του σώματός σας: Για παράδειγμα, πιέστε τα πόδια σας στο έδαφος όσο πιο δυνατά μπορείτε για μερικά δευτερόλεπτα. Απελευθερώστε την πίεση και παρατηρήστε πώς νιώθετε τα πόδια σας τώρα.

• Αγκαλιάστε τον εαυτό σας: Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και φροντίδα.

The post Somatic therapy: Σωματικές τεχνικές αντιστρές για το σπίτι appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα