Ώρα για σταφύλι!

Το σταφύλι, το φρούτο του φθινοπώρου, αποκαλείται ‘ευτυχές δημιούργημα της φύσης’. Ποια είναι η διατροφική αξία του και οι ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία;

Το σταφύλι είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει στην καλή όραση και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, περιέχει βιταμίνη C καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe).

Επιπρόσθετα, ανεξαρτήτου χρώματος

περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Είναι καλή πηγή σακχάρων και προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Τα σκούρα σταφύλια είναι πλούσια σε σίδηρο, ιδιότητα που βοηθά στο σχηματισμό του αίματος.

Θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε 100 g πράσινων σταφυλιών:

Θερμίδες :70 kcal
Υδατάνθρακες: 18 g
Φυτικές ίνες: 1 g
Πρωτεΐνες: 0,7 g
Ασβέστιο: 10 mg
Σίδηρος: 0,5 mg
Μαγνήσιο: 7 mg
Βιταμίνη Α: 70 IU

Πώς το σταφύλι ωφελεί την υγεία μας

Τα σταφύλια είναι ιδανικά για την κινητικότητα του εντέρου, καθαρίζουν το συκώτι.

Βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών λόγω της περιεκτικότητας του σε κάλιο καθώς αυξάνουν την διαδικασία της διούρησης με αποτέλεσμα να αποβάλλονται οι τοξίνες και οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό και συγχρόνως καταπολεμάται η κατακράτηση των υγρών.

Μέσω της διαδικασίας της αποτοξίνωσης αποβάλλει τα άλατα από τον οργανισμό και προσφέρει μια υγιή λάμψη στο δέρμα.

Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και της απουσίας φλούδας (η οποία πρέπει να αφαιρείται σε άλλα φρούτα) αποτελούν ένα τέλειο σνακ για τα παιδιά – και είναι σαφώς καλύτερα από τις καραμέλες!

Το μυστικό

Δεν υπάρχει τρόφιμο «καλό» ή «κακό» που όταν καταναλωθεί αδυνατίζει ή παχαίνει αντίστοιχα. Είναι η ποσότητα που κάνει τη διάφορα επομένως και στην περίπτωση των σταφυλιών η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ένα μέτριο τσαμπί – 10 με 15 ρώγες (ή περίπου 100 g)-είναι αρκετό για να αποδοθούν οι ευεργετικές ιδιότητες και οι θερμίδες που παρέχουν είναι χαμηλές (70 kcal).

The post Ώρα για σταφύλι! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα