Hasimoto: Μήπως το έχετε και δεν το ξέρετε;

Είναι αυτοάνοσο, δεν έχει συμπτώματα και αγαπάει τις γυναίκες.

Νιώθετε κουρασμένες και έχετε πολύ στρες, έχετε πάρει βάρος ενώ τρέφεστε υγιεινά και παθαίνετε συχνά κράμπες; Ίσως να έχετε Hasimoto και να μην το ξέρετε. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία υποθυροειδισμού, μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Το όνομά της οφείλεται στον ιατρό Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912.

Τι συμβαίνει;

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει

τον οργανισμό μας από μικρόβια και ιούς. Εάν παρουσιαστεί Hasimoto αντί αν τον προστατέψει επιτίθεται εναντίον του, δηλαδή παράγονται αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Αυτός, στην προσπάθειά του να παράγει ορμόνες, μπαίνει σε υπολειτουργία, δηλαδή παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, και έτσι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σώματος σε ορμόνες.

Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Αν και τα αίτια της δεν είναι γνωστά, παίζουν ρόλο τα γονίδια, τα οιστρογόνα, η έκθεση σε παράγοντες περιβαλλοντικούς και κάποια φάρμακα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε;

Μπορεί και να μην το καταλάβετε για χρόνια επειδή συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Μπορεί να παρατηρηθεί κατάθλιψη, τριχόπτωση, έντονο στρες, χρόνια κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές ύπνου, πόνος στις αρθρώσεις, ταχυκαρδία, αύξηση στο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, κράμπες, αλλαγές στο δέρμα, μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Με εξετάσεις αίματος για το θυρεοειδή, όπου θα φανούν τα αυξημένα αντιθυρεοειδικά (ABTPO, Anti-Tg, Anti-M) καθώς και φυσιολογικές ή μειωμένες οι ορμόνες του θυρεοειδή TSH (θυροειδοτρόπος ορμόνη) και Τ4 ή Free Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριιωδοθυρονίνη). Επίσης με υπερηχογράφημα. Αν είστε γυναίκα και βρίσκεστε στην αναπαραγωγική ηλικία ή σε εγκυμοσύνη συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία, απλώς τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή με θυροξίνη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Αν το αφήσετε τι μπορεί να πάθετε;

* Βρογχοκήλη.

* Καρδιαγγειακά προβλήματα.

* Δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

* Μυξοιδηματικό κώμα: σπάνιο αλλά επικίνδυνο που αντιμετωπίζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

* Προωρότητα: Μητέρες που παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό και δεν λαμβάνουν αγωγή μπορεί να γεννήσουν πρόωρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα