Eπιστροφή στη δουλειά μετά την εγκυμοσύνη, χωρίς ενοχές!

«Πώς θα μένει το μωρό τόσες ώρες χωρίς εμένα;» Οι ανησυχίες που έχουν όλες οι νέες μαμάδες όταν επιστρέφουν στη δουλειά προκαλούν ενοχές. Έχετε όμως υπόψη ότι η επιστροφή στη δουλειά δεν σημαίνει ότι σας κάνει λιγότερο καλές μαμάδες. Κάθε άλλο! Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα σας συμβουλεύει πώς να επιστρέψετε στη δουλειά, χωρίς ενοχές!

Πάνω που αρχίσατε να συνηθίζετε να είστε στο σπίτι με το μωρό συνειδητοποιείτε ότι η άδεια μητρότητας ήρθε στο τέλος της. Η σκέψη του να ξυπνάτε νωρίς το πρωί, να πηγαίνετε

στη δουλειά και να είστε μακριά από το μωρό σας σας φαίνεται αδύνατο! Ωστόσο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για ανάμεικτα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθετε ενοχές επειδή αφήνετε τη φροντίδα του μωρού σας σε έναν άλλον άνθρωπο ή το αντίθετο, να νιώθετε ενοχές που είστε πρόθυμες να επιστρέψετε στην παλιά σας ζωή.

Σε ποια ηλικία ο αποχωρισμός είναι λιγότερο επώδυνος για το μωρό;

Αν σχεδίαζαν την άδεια μητρότητας οι ψυχολόγοι τότε αυτή η άδεια θα διαρκούσε περίπου 3 χρόνια, αφού το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να μείνει αρκετές ώρες μακριά από τη μητέρα του χωρίς να αισθάνεται ανασφάλεια.

Ένα μωρό 6-7 μηνών εκδηλώνει την έντονη επιθυμία να βρίσκεται κοντά σε ένα πρόσωπο –συνήθως τη μητέρα ή τον φροντιστή. Όταν αποχωρίζεται το πρόσωπο αυτό μπορεί εκφράσει έντονη δυσφορία και άγχος.

Τα μωρά από 10 μηνών περίπου αρχίζουν σταδιακά να αυτονομούνται και έτσι ένας σύντομος αποχωρισμός τους είναι πιο υποφερτός.

Πώς να επιστρέψετε στη δουλειά

Προσαρμοστείτε στη νέα σας ρουτίνα

Είναι βέβαιο ότι θα σας πάρει λίγο χρόνο για να μάθετε να εξισορροπείτε στους νέους σας ρόλους – και θα γίνει πιο γρήγορα εάν η καθημερινότητά σας είναι καλά οργανωμένη. Οργανώστε την ρουτίνα όπως π.χ. την προετοιμασία του φαγητού ή τις αγορές από το σούπερ μάρκετ, κατανείμετε με τον σύντροφό σας τις δουλειές του σπιτιού, έχετε εφεδρικό πρόσωπο ή σχέδιο σε περίπτωση που η μπέιμπι σίτερ αρρωστήσει, βρείτε άνθρωπο που μπορεί να σας βοηθά στις δουλειές του σπιτιού κ.λπ. Προσπαθείτε να μην είστε συγκεντρωτικές και να καταγράφετε τις δουλειές που έχετε να κάνετε καθημερινά. Έτσι θα καταφέρετε να μειώσετε το άγχος σας προκειμένου να τα προλάβετε όλα και να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στο μωρό σας όταν επιστρέφετε σπίτι.
Ξεκουράζεστε όσο μπορείτε

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των εργαζόμενων μητέρων είναι η εξάντληση. Γι΄αυτό προσπαθείτε να βάζετε προτεραιότητα την ανάγκη σας για ύπνο αντί να σιδερώσετε μία στοίβα ρούχα ή να καθαρίσετε την κουζίνα. Προσπαθείτε να κοιμάστε νωρίς ώστε να μη νιώθετε εξάντληση την άλλη μέρα το πρωί επειδή θα έχετε ξυπνήσει μια δυο φορές για το βραδινό τάισμα. Αφιερώνετε λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για τον εαυτό σας, να κάνετε κάτι που πραγματικά σας ευχαριστεί και σας ηρεμεί. Όσο πιο ευδιάθετη είναι μια μαμά τόσο πιο ευδιάθετα είναι και τα παιδιά.

Μην είστε μόνον μαμά

Μπορεί να νιώθετε σωματικά και ψυχικά εξαντλημένες, να πτοείστε από την πολλή δουλειά στο γραφείο και να πελαγώνετε από τις αμέτρητες δουλειές του σπιτιού. Αποδεχτείτε ότι είναι μία δύσκολη αλλά μεταβατική περίοδος και μην ξεχάσετε πως πια ο ρόλος σας δεν είναι μόνον αυτός της μητρότητας. Είστε και σύζυγος. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον σύντροφό σας. Το έχετε ανάγκη και οι δυο. Η καλή επικοινωνία μεταξύ σας μπορεί να σας αποφορτίσει από τις ανησυχίες ή τις ενοχές που νιώθετε.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο

Το να επιστρέψετε στη δουλειά δε σημαίνει ότι είστε “κακή μαμά” επειδή δεν αφιερώνετε 24 ώρες το 24ωρο την φροντίδα σας στο μωρό. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο μωρό σας, έχετε ουσιαστική επαφή και επικοινωνία. Τα παιδιά καταλαβαίνουν εάν ασχολείστε ποιοτικά μαζί τους. Επιπλέον, η καλή ψυχική σας διάθεση επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του μωρού αλλά και την αλληλεπίδραση μαζί σας. Όσο πιο ήρεμες και ισορροπημένες είστε τόσο πιο ήρεμα παιδιά μεγαλώνετε.

Αν νιώθετε ενοχές επειδή θέλετε να επιστρέψετε πίσω;

Το γεγονός ότι εργάζεστε είναι κομμάτι της προσωπικότητάς σας. Σπουδάσατε, καταφέρατε να κατακτήσετε κάποια θέση, νιώθετε υπερήφανη για τη δουλειά σας, ανεξάρτητη και αυτάρκης. Αν η δουλειά σας κάνει να νιώθετε μια χαρούμενη μαμά και μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία στην οικογενειακή σας ζωή, τότε δεν θα πρέπει να έχετε ενοχές αφού αυτό θα είναι πιο λειτουργικό για εσάς και την οικογένειά σας.Ωστόσο μην ανησυχείτε για το αν θα τα καταφέτε στη δουλειά. Κι ένα διάλειμμα 8 ωρών μακριά από τη φροντίδα του μωρού ίσως είναι ό,τι καλύτερο για να νιώσετε ευδιάθετες και να φανταστείτε νέες ιδέες.

Φίλια Μητρομάρα

The post Eπιστροφή στη δουλειά μετά την εγκυμοσύνη, χωρίς ενοχές! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα