8 μυστικά για αφράτα τσουρέκια από την Αργυρώ

Εάν θέλετε να έχετε τα πιο αφράτα και εύκολα στο ζύμωμα τσουρέκια η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει τα μυστικά της.

1. Επιλέξτε αλεύρι δυνατό, πλούσιο σε γλουτένη, κατάλληλο για τσουρέκια. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι πλούσιο σε γλουτένη απαραίτητη για την ανάπτυξη του πλέγματος της ζύμης.

2. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Από 20 μέχρι 23 βαθμούς C.

3. Δώστε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υλικών. Eαν ρίξετε

καυτά υλικά επάνω στη μάγια, τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ γιατί θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς.

4. Μπορείτε αντί για χυμό πορτοκάλι να βάλετε ένα φλιτζάνι γάλα επιπλέον.

5. Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν όσο περισσότερο γίνεται. Θα γίνουν πολύ πιο αφράτα, πιο ελαστικά και τα πιο κορδονάτα τσουρέκια με ίνες που έχετε φάει. Ένα λάθος που μου αναφέρετε συχνά είναι ότι βλέπετε χαλαρή την ζύμη και προσθέτετε έξτρα αλεύρι. Αυτό είναι λάθος γιατί τα τσουρέκια θα γίνουν σαν ψωμιά με τραχιά υφή.

6. Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από τον όγκο του τσουρεκιού από την θερμοκρασία της ίδιας της ζύμης κι από την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αν αφήσουμε την ζύμη σε φούρνο που είχαμε ζεστάνει πριν, η ζύμη θα φουσκώσει γύρω στην μία ώρα. Αν την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου θέλει γύρω στις 3-4 ώρες μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Κι αν αφήσουμε την ζύμη στο ψυγείο και πάλι θα φουσκώσει αλλά θέλει τον τριπλάσιο χρόνο.

7. Τα τσουρέκια μπορείτε να τα φτιάξετε αρκετές ημέρες πριν και αφού κρυώσουν τελείως, να τα καλύψετε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να διατηρηθούν μαλάκα και αφράτα μέχρι να τα καταναλώσετε το Πάσχα.

8. Αν τα τσουρέκια είναι πολλά τα ψήνετε στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C. Πάντα πρέπει να ανεβοκατεβάζετε τα ταψιά στην μέση του ψησίματος για ομοιόμορφο ρόδινο αποτέλεσμα. Πάντα στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στις λαμαρίνες. Αν τα τσουρέκια είναι μεγάλα σε μέγεθος θέλουν ψήσιμο γύρω στα 40′. Αν είναι μικρότερα σε μέγεθος ο χρόνος ποικίλει πάντα, ανάλογα με το μέγεθος. Ένα μικρό τσουρέκι 300 γραμμάρια θέλει περίπου 20′ ψήσιμο. Ποτέ δεν κόβουμε τα τσουρέκια, αν δεν κρυώσουν πρώτα γιατί θα ξεραθούν γρήγορα και θα τρίβονται

The post 8 μυστικά για αφράτα τσουρέκια από την Αργυρώ appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα