Στη Μαδρίτη με το NBA 2K14 και την Ευρωλίγκα

Δυο βδομάδες έμειναν για την έναρξη της φετινής σεζόν της Ευρωλίγκας και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο timing για τη σημαντικότερη ίσως ανακοίνωση εν όψει του… τζάμπολ. Όχι, δεν αυξάνονται οι ομάδες, δεν μειώνονται οι ξένοι στα ρόστερ, ούτε αλλάζει ο τρόπος πρόκρισης στο Φάιναλ Φορ. Τα μαντάτα αφορούν την παρουσία της Ευρωλίγκας και των καλύτερων 14 ομάδων της στο επερχόμενο NBA 2K14! Κάπως έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι της 2K και της Ευρωλίγκας κάλεσαν στη Μαδρίτη και

την Casa de America εκπροσώπους του ευρωπαϊκού Τύπου παρέα με μια ντουζίνα παρά κάτι ψιλά αστέρες του μπάσκετ στη γηραιά ήπειρο και… έγινε παιχνίδι!

Διαμαντίδης και Σπανούλης παίζουν ελέγχοντας τους… ψηφιακούς τους εαυτούς! Στην πραγματικότητα τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα, πίστεψέ με ;)

Οι καλύτεροι κόντρα στους καλύτερους

Ξεκινάμε απ’ τα βασικά. Ποιες είναι αυτές οι 14 ευρωπαϊκές ομάδες που θα βρεις στο NBA 2K14; Έχουμε και λέμε: Άλμπα Βερολίνου, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, Μοντεπάσκι Σιένα, Φενέρμπαχτσε Ουλκέρ, Αναντολού Εφές, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ουνικάχα Μάλαγα και Κάχα Λαμποράλ Βιτόρια. Ε, ναι ρε φίλε, η χώρα μας έχει παράδοση στο μπάσκετ, σιγά που θα έλειπε από κάτι τέτοιο…

Οι παραπάνω ομάδες έχουν πλήρη παρουσία στο NBA 2K14 με ρόστερ, παίκτες, εμφανίσεις, σήματα. Οι συνθέσεις τους έχουν ένα θεματάκι μιας και ανταποκρίνονται τέλεια μεν, στην περυσινή σεζόν δε (Χάινς, Παπανικολάου κλπ στον Ολυμπιακό, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης & Σία στον Παναθηναϊκό), ωστόσο οι άνθρωποι της 2K Sports διαβεβαίωναν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτό είναι κάτι που θα διορθωθεί άμεσα μέσω patch. Λογικό, αν θες τη γνώμη μου.



Στο event της Μαδρίτης, το «παρών» έδωσαν και αρκετοί μπασκετμπολίστες από τις ευρωπαϊκές ομάδες που περιλαμβάνονται στο NBA 2K14. Οι «λούζερ» (δεν σας χάλασε η ήττα φέτος, ε;) Φελίπε Ρέγιες και Χουάν Κάρλος Ναβάρο από Ρεάλ και Μπάρτσα αντίστοιχα, ο Βίκτορ Κριάπα της ΤΣΣΚΑ, ο «γίγαντας» Τίμπορ Πλάις της Κάχα Λαμποράλ, ο Σων Τζέιμς της Μακάμπι και φυσικά οι δικοί μας, Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης. Οι περισσότεροι από τους καλεσμένους μπασκετμπολίστες της 2K δεν είχαν και την καλύτερη σχέση με τα videogames, οπότε ήταν λογικό να έχουν πάθει… πλάκα βλέποντας τους εαυτούς τους στο παιχνίδι.

Μιλώντας με τον Πλάις, για παράδειγμα, έμαθα ότι ο… ψηφιακός του εαυτός κάνει ό,τι κι ο ίδιος: τίποτε λιγότερο και –το κυριότερο- τίποτε περισσότερο. Για τέτοιο ρεαλισμό μιλάμε. Ο Σων Τζέιμς από την άλλη είχε παράπονα αφού υποστήριζε όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν ότι στην πραγματικότητα ήταν πιο όμορφος! Θέλω να πιστεύω ότι ο παραγωγός της σειράς, Ρομπ Τζόουνς, που μας παρουσίασε το παιχνίδι στη Μαδρίτη, άκουσε τον πόνο του… O δε Κριάπα είπε ότι παρακολουθώντας δημοσιογράφους να παίζουν, νόμιζε σε αρκετές περιπτώσεις πως απλά… παρακολουθούσε έναν αγώνα μπάσκετ στην τηλεόραση! Για τους Διαμαντίδη και Σπανούλη, θα τα διαβάσεις σε ξεχωριστά κειμενάκια οσονούπω.

2,18. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, έτσι…;

Πήγα, είδα, έπαιξα

Τις πρώτες μου σκέψεις για το παιχνίδι είχες την ευκαιρία, πιστεύω, να τις διαβάσεις μερικές εβδομάδες πριν, όταν το είχα δει και δοκιμάσει στη gamescom. Χθες ωστόσο στη Μαδρίτη, υπήρχε η πλήρης έκδοση του NBA 2K14 σε PS3. Όχι ότι είχα όσο χρόνο ήθελα βέβαια για την «ψάξω» μέχρι τελικής πτώσεως, ακόμα κι έτσι πάντως, κατάφερα να παίξω δυο ματσάκια. Στο πρώτο περιποιήθηκα δεόντως με τους Σαν Αντόνιο Σπερς έναν Ισπανό συνάδελφο που πρόλαβε να πάρει τους Χιτ (μια τριαντάρα για να ‘χει να λέει), ενώ στο δεύτερο έπαιξα ενάντια στην Α.Ι. το ελληνικό… classico, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό –δεν χρειάζεται να εξηγήσω, πιστεύω, ποια απ’ τις δύο ομάδες ήλεγχα.

Να σου πω λοιπόν εν τάχει τι διαπίστωσα (κάποια μας τα είχε πει νωρίτερα ο Ρομπ Τζόουνς, όμως όπως και να ‘χει ήθελα να τα δω ο ίδιος):

Η Α.Ι. προσαρμόζεται στον τρόπο παιχνιδιού του παίκτη, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Με τον Ολυμπιακό π.χ. ο Σπανούλης είχε ξεκωλωθεί στα τρίποντα –σε κάποια φάση είχε 5/5! Ε, όχι απλά η άμυνα ζώνης του ΠΑΟ έγινε μαν-του-μαν αλλά στον Σπανούλη ειδικά έπαιζε νταμπλ τιμ!Οι κανονισμοί της FIBA είναι εδώ και εν πλήρη ισχύ! Στο λέω αυτό γιατί διαφέρουν παρασάγγας από εκείνους του NBA και η ενσωμάτωσή τους στο παιχνίδι συμβάλει στη δημιουργία μιας ακόμα πειστικότερης ατμόσφαιρας.Τα ProStick Controls «μετράνε» όσο τίποτα. Θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι οι κινήσεις σου να είναι μελετημένες και με ακρίβεια και όχι… ό,τι λάχει, όμως να ξέρεις ότι ο δεξιός αναλογικός μοχλός πλέον «κάνει παπάδες».Το soundtrack του NBA 2K14 πρέπει να είναι εκείνο με την ευρύτερη γκάμα επιλογών στην ιστορία της σειράς. Όσο περιπλανήθηκα στα μενού του παιχνιδιού άκουσα από «Daft Punk» και Ριάνα μέχρι Έμινεμ και Φιλ Κόλινς. Σημείωσε ότι όλα τα κομμάτια αποτελούν επιλογές του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Επιπλέον, το NBA 2K14 έχει και κάποιες σημαντικές προσθήκες σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η 2K Sports επανέφερε τα Crews, κάτι που σημαίνει ότι θα φτιάξεις τον παίκτη σου και κατόπιν θα δημιουργήσεις ομάδες με τους φίλους σου online με στόχο να κατακυριεύσετε τον κόσμο! Ακόμα, στο Path to Greatness έχεις τη δυνατότητα να παίξεις είτε τα ρεαλιστικά σενάρια, είτε κάποια εναλλακτικά φανταστικά –και τα δύο έχουν μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους που καλείσαι να φέρεις εις πέρας. Τέλος, σε μια εποχή που τα card games είναι και πάλι τρέντι, η προσθήκη του My Team μόνο θετικά μπορεί να κριθεί.



Ρομπ Τζόους σπίκινγκ

Για το παιχνίδι μίλησε και ο παραγωγός της σειράς, Ρομπ Τζόουνς. Από τα όσα μας είπε, ξεχώρισα το ότι το NBA 2K14 θα είναι το παιχνίδι της σειράς με το πιο «στρωτό» gameplay («the most fluid basketball game in 2K’s history», όπως χαρακτηριστικά είπε) ενώ δήλωσε τόσο περήφανος γι’ αυτό που το τοποθέτησε στην κορυφή του… hall of fame της σειράς μαζί με το NBA 2K11 (αν δεν θυμάσαι, ήταν εκείνο με την Α.Μ., Μάικλ Τζόρνταν). Ο Τζόουνς ομολόγησε ότι η προσθήκη της Ευρωλίγκας αποτελούσε και προσωπικό στοίχημα αφού ήταν κάτι για το οποίο «πάλευε» χρόνια, εξήρε το δέσιμο των Ευρωπαίων φιλάθλων με τις ομάδες τους λόγω εντοπιότητας ενώ μίλησε και για την έμφαση που δόθηκε στο passing game –στοιχείο που προφανώς βολεύει περισσότερο τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Πολύ μπάσκετ, ε; Κι όμως φίλε, πρέπει να παίξεις το NBA 2K14 για να είσαι σε θέση να αντιληφθείς και να εκτιμήσεις πλήρως τα όσα σου γράφω τόση ώρα. Το παιχνίδι (θα) είναι εύκολα το καλύτερο sports game που (θα) έχει κυκλοφορήσει ποτέ –ανεξαρτήτως αθλήματος- και παράλληλα μια δουλειά-ύμνος στο μπάσκετ, ευγενική χορηγία της 2K. Εναλλακτικά, όπως είπε και ο ίδιος ο Ρομπ Τζόουνς, «είναι ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετίσουμε τη γενιά κονσολών που φεύγει»…

Το NBA 2K14 κυκλοφορεί σε PS3, Xbox 360 και PC στις 4 Οκτωβρίου, στο PS4 στις 29 Νοεμβρίου και στο Xbox One στις 22 του ίδιου μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα