Παγιδευμένοι πίσω από τις γραμμές του εχθρού! Οι μαρτυρίες που ενέπνευσαν το Ghost Recon Breakpoint!

Οι επαγγελματίες στρατιώτες και κυρίως τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, θα πρέπει πάντοτε να είναι σε εγρήγορση και προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν ακόμη και την πιο δύσκολη κι αντίξοη κατάσταση. Η σκληρή εκπαίδευση πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί «σωτήρια», όμως όταν φτάσει η στιγμή που είσαι μόνος και αποκομμένος, χωρίς τους συντρόφους σου, τότε ίσως ακόμη και η πιο «top» στρατιωτική εκπαίδευση να μην επαρκεί!

Η τέχνη της επιβίωσης, ακόμη και όταν πολλές φορές απαιτεί «ψυχή» και μπόλικη «τύχη», είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να εξασκήσουν σωστά, ειδικότερα

σε περιπτώσεις που ένας στρατιώτης είναι παγιδευμένος πίσω από τις γραμμές του εχθρού! Εάν βρεθείς σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα, καθώς θα χρειαστεί να κάνεις τα πάντα και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου… χωρίς επαρκή πολεμοφόδια, με ελάχιστες προμήθειες και ενδεχομένως καμία απολύτως υποστήριξη από τις φίλιες δυνάμεις καλείσαι να παραμείνεις… ζωντανός για όσο το δυνατόν περισσότερο και να παλέψεις την πείνα και τις κακουχίες.

H παραπάνω κατάσταση που μόλις σας περιγράψαμε μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε στρατιώτη στο πεδίο της μάχης, όταν όλα πάνε… στραβά! Εάν βέβαια έχετε παίξει το Breakpoint (μπορείτε να διαβάσετε το review μας εδώ), το νέο game στην δημοφιλή σειρά Ghost Recon, αυτή είναι μια εικόνα που μπορεί να σας φανεί γνώριμη! Στις πρώτες στιγμές του νέου Ghost Recon, τα ελικόπτερα που μεταφέρουν τον ήρωα σας και τους υπόλοιπους Ghosts, NOMAD, δέχονται σφοδρή επίθεση, με αποτέλεσμα να συντριβούν στις όχθες του νησιού Auroa. Ο ήρωας σας καταφέρνει να διασωθεί την τελευταία στιγμή, βλέποντας όλους τους συντρόφους του να χάνουν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια του. Τώρα, δεν υπάρχει όμως χρόνος για χάσιμο, καθώς θα πρέπει να ανασυνταχθεί, να μαζέψει τα κομμάτια του, να δέσει τα τραύματα του, να βρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό του και στη συνέχεια να φέρει εις πέρας την αποστολή του, εξοντώνοντας τους Wolves και ξεσκεπάζοντας το αληθινό πρόσωπο του μεγιστάνα – δικτάτορα Jace Skell…

Και μπορεί σενάριο του Ghost Recon Breakpoint να αποτελεί προϊόν των ευφάνταστων δημιουργών και σεναριογράφων της Ubisoft, ωστόσο πίσω από το main story υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένες μαρτυρίες στρατιωτών που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση πίσω από τις γραμμές του εχθρού και παρά τις αντιξοότητες κατόρθωσαν να επιβιώσουν…

The True Stories!

Αδιαμφισβήτητα, μέσα από την μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν πολλά πολεμικά κατορθώματα και πράξεις ανδρείας, ωστόσο η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία που μας έρχεται στο μυαλό και αφορά σε στρατιώτες που είναι «παγιδευμένοι» σε εχθρική περιοχή, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο μισθοφορικός στρατός του Κύρου (από την περίφημη Κάθοδο των Μυρίων). To 401 π.Χ., o Κύρος, αδελφός του Πέρση Βασιλιά Αρταξέρξη, επιχείρησε να του αποσπάσει το θρόνο, δημιουργώντας μια στάση χρησιμοποιώντας ένα εκστρατευτικό σώμα που αποτελείτο από Πέρσες στρατιωτικούς, αλλά και από 13.000 μισθοφόρους Έλληνες. Οι συγκεκριμένοι μισθοφόροι (Αχαιοί, Αρκάδες, Θεσσαλοί, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες και κάτοικοι της Μικράς Ασίας και των νησιών του Αιγαίου) βέβαια δεν ήταν και τα… καλύτερα παιδιά της εποχής (δεν μάχονταν άλλωστε για την προάσπιση της πατρίδας τους), καθώς το προφίλ τους ήταν κυρίως μικροεγκληματίες, «τυχοδιώκτες», λάτρεις της περιπέτειας και άτομα που αναζητούσαν αποκλειστικά τον εύκολο πλουτισμό!

Τελικά, ο στρατός του Κύρου ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αρταξέρξη κάπου στα βάθη της Ασίας και τότε οι χιλιάδες Έλληνες μισθοφόροι (είχαν μείνει «ακέφαλοι» λόγω του θανάτου όλων των αξιωματικών τους) έμεινε να περιφέρεται στα βάθη της αφιλόξενης Περσικής επικράτειας. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την ύπαρξη GPS ή ακόμη και… πυξίδας, πόσο δύσκολη ήταν η προσπάθεια τους για να φτάσουν στις περιοχές που βρέχονταν από το Αιγαίο Πέλαγος. Με τον χρόνο να μην είναι με το μέρος τους, οι Έλληνες μισθοφόροι έπρεπε να αποφύγουν πρωτίστως τον Περσικό στρατό, να αντέξουν τον βαρύ χειμώνα, να διαβούν από ποτάμια και από απόκρημνες βουνοκορφές και να αντιμετωπίσουν εχθρικά προσκείμενους πληθυσμούς. Όταν πέτυχαν τον άθλο τους κι αντίκρυσαν την θάλασσα ακούστηκε το περίφημο: «Θάλαττα, Θάλαττα», το οποίο έμεινε στην ιστορία.

Fast forward λοιπόν σε πιο σύγχρονες μορφές στρατιωτών “survivors” και ας μεταφερθούμε στα κολασμένα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Οκτώβριο του 1918, λίγο πριν πέσει η αυλαία από τον πρώτο πιο καταστροφικό πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα, ένα τάγμα Αμερικανών στρατιωτών (το χαμένο τάγμα ή Lost Battalion που έγινε και τραγούδι των μεταλάδων Sabaton) βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια δασική έκταση στην Αργκόν της Γαλλίας. Είναι τα 554 μέλη της 77ης μεραρχίας, όπου μένουν ανυπεράσπιστα να σφυροκοπούνται ανελέητα από τα πολυβόλα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Παγιδευμένοι στο δάσος της Αργκόν, με ελάχιστες ποσότητες νερού και τροφής και περικυκλωμένοι από τον εχθρό, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους άνδρες του ταγματάρχη Charles W. Whittlesey. Τελικώς, ύστερα κι από την συνδρομή και των υπολοίπων συμμαχικών δυνάμεων από το δάσος της Αργκόν καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί 194 άτομα, με τις απώλειες να μετρούν στους 197 στρατιώτες και τον αριθμό των αγνοούμενων ή αιχμαλώτων να ανέρχεται στους 150. Σε αυτή την καταστροφική μάχη οι απώλειες ήταν τεράστιες και για τις δύο πλευρές με τους νεκρούς να ανέρχονται σε περισσότερους από 124.000 στρατιώτες!

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά στρατιωτών, αξιωματικών και ολόκληρων ταγμάτων που έπρεπε να επιχειρήσουν σε εχθρικό έδαφος. Χαρακτηριστική είναι η ηρωική ιστορία του John Denvir, ενός Νεοζηλανδού αξιωματικού, ο οποίος πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης τον Μάρτιο του 1941 και συνελήφθη από τις Ναζιστικές δυνάμεις στην Κόρινθο στις 26 Απριλίου. Λίγες μέρες μετά μεταφέρθηκε μαζί με άλλους αιχμαλώτους πολέμου στο Μάριμπορ της Γιουγκοσλαβίας, αλλά λίγους μήνες μετά (τον Σεπτέμβριο) κατάφερε να αποδράσει! Όταν ύστερα από μία εβδομάδα τον έπιασαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, χρειάστηκε περίπου 3 μήνες για να δραπετεύσει από ένα στρατόπεδο στην Λιουμπλιάνα. Ο Denvir έμαθε να επιβιώνει με τους συντρόφους του στις αφιλόξενες εκτάσεις της τότε Γιουγκοσλαβίας, για αυτό και εντάχθηκε στα σώματα των παρτιζάνων που έκαναν αντίσταση στην δυνάμεις κατοχής, H οικογένεια του τον είχε ξεγραμμένο για χρόνια και όταν πάτησε το πόδι του πίσω στη Νέα Ζηλανδία διηγήθηκε τις ιστορίες του. Πραγματικά, ο Denvir ήταν η επιτομή του survivor πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Και υπάρχει και ακόμη καλύτερη ιστορία… Λίγο πριν την απόβαση της Νορμανδίας που έκρινε την τύχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 6 σκληροτράχηλοι άνδρες της βρετανικής SAS έπεσαν με τα αλεξίπτωτα τους πίσω από τις γραμμές του εχθρού, μαζί με μια σειρά από δεκάδες dummies ψεύτικων αλεξιπτωτιστών. Αποστολή τους ήταν να προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων, μετατοπίζοντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον των ναζιστικών δυνάμεων από τις ακτές της Νορμανδίας. Για περισσότερες από 40 ημέρες, τα μέλη της SAS έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Ναζί, με τους Γερμανούς αξιωματικούς να εξαπολύουν ένα ανθρωποκυνηγητό για να τους συλλάβουν. Για να καταλάβετε το τι χάος δημιούργησαν πυροδότησαν περισσότερες από 20 βόμβες στις γερμανικές εγκαταστάσεις, λίγο πριν να συλληφθούν. Για να καταλάβετε το πόσο «ξεγραμμένους» τους είχαν, οι ανώτεροι τους είχαν ονομάσει το συγκεκριμένο σχέδιο… Επιχείρηση «Τιτανικός».

Μια επίσης εκπληκτική ιστορία έχει να κάνει με 26 μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού του αμερικανικού στρατού (γιατροί και νοσοκόμες), όπου το Νοέμβριο του 1943 το μεταγωγικό αεροσκάφος που τους μετέφερε χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και συνετρίβη κάπου στην ορεινή Αλβανία. Μαζί με τα εναπομείναντα μέλη του πληρώματος, οι νοσοκόμες που επέζησαν κλήθηκαν να επιβιώσουν σε αφιλόξενα εδάφη, αντιμετωπίζοντας σφοδρές χιονοθύελλες και δεκάδες αντιξοότητες μέχρι να φτάσουν στις ακτές της Αδριατικής. Παίζοντας ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις εχθρικές δυνάμεις, οι άτυχες νοσοκόμες κατόρθωσαν να επιβιώσουν ύστερα από 9 εβδομάδες, για αυτό και η ιστορία τους μνημονεύεται μέχρι τις μέρες μας.

Και το πέρας του Β’ Παγκοσμίου, οι πράξεις ηρωισμού δεν σταμάτησαν! Στον πόλεμο της Κορέας το 1951, ο 19χρονός τότε Αμερικανός στρατιώτης Tom LaBerge, βρέθηκε εγκλωβισμένος από τις δυνάμεις της Βορείου Κορέας, κάπου στην αποστρατικοποιημένη ζώνη του 38ου παράλληλου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, επί δύο εβδομάδες οι μάχες ανάμεσα στους Β. Κορεάτες (που στον πλευρό τους ήταν ο Κινεζικός στρατός) και στις Αμερικανικές δυνάμεις ήταν εξαιρετικά σφοδρές, με τους δεύτερους όμως να χάνουν διαρκώς έδαφος Στη διάρκεια μιας νυχτερινής μάχης, ο Tom μαζί με έναν ακόμη συμπατριώτη του (επίσης 19 ετών) καλυπτόταν στην κορυφή ενός λόφου όταν δέχθηκαν ομοβροντία πυρών.

Οι δύο άνδρες σάστισαν, αλλά η κατάσταση τους έγινε ακόμη χειρότερη όταν διαπίστωσαν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις, τους άφησαν μόνους και ήρεμους στη μέση του πουθενά. Μάλιστα, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη από τη στιγμή που ο Αμερικανός στρατιώτης είχε πυροβοληθεί στο… πόδι, ενώ στο άλλο πόδι είχε τραυματιστεί από οβίδα. Ο δε συνάδελφος του, ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, καθώς είχε σπάσει το χέρι και το πόδι του επίσης από θραύσματα οβίδας. Με το σκοτάδι να έχει απλωθεί γύρω τους, το μόνο που φώτιζε τη νύχτα ήταν οι ριπές των πολυβόλων όπλων και οι ρουκέτες που εκτοξεύονταν εκατέρωθεν. Μην έχοντας άλλη επιλογή, οι δύο φίλοι κατέληξαν σε ένα bunker, χωρίς φαγητό, νερό κι οπλισμό. Επί δύο εβδομάδες, οι δύο άνδρες προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μάταια με τους συμπατριώτες τους… Με τα τραύματα τους μολυσμένα και να καίγονται από τον υψηλό πυρετό χρειάστηκαν 2 εβδομάδες για να γίνουν αντιληπτοί από τις φίλιες δυνάμεις. Το πως επέζησαν είναι ένα μικρό θαύμα, καθώς όταν βρέθηκε ο Laberge ήταν 23 κιλά πιο αδύνατος, ενώ όπως αποκάλυψε τη στιγμή που βρίσκονταν κρυμμένοι ένας Κινέζος αξιωματικούς τους εντόπισε, αλλά προτίμησε να μην τους σκοτώσει και προφανώς βλέποντας την κακή κατάσταση στην οποία ήταν και οι δύο τους άφησε να φύγουν! Τελικά, καμία φορά η τέχνη της επιβίωσης χρειάζεται και… τύχη! 

Be the survivor!

Οι παραπάνω αληθινές πολεμικές ιστορίες αναμφίβολα χαρακτηρίζονται από πράξεις έντονου ηρωισμού που αναδεικνύουν το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φύση. Σίγουρα, θα υπάρχουν δεκάδες ακόμα ιστορίες στρατιωτικής επιβίωσης που δεν είναι καταγεγραμμένες και δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Πίσως από αυτές τις ιστορίες, υπάρχει πάντοτε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Για αυτό και κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να ζήσει ανάλογες καταστάσεις στη σύντομη διάρκεια της ζωής του, ασχέτως εάν κάποιες έχουν happy ending. Ο fictional gaming κόσμος του Ghost Recon Breakpoint είναι άλλωστε πολύ καλύτερος και πιο «safe» από την σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. 

To Ghost Recon Breakpoint κυκλοφορεί από την CD Media για PC, Xbox One και PlayStation 4

The post Παγιδευμένοι πίσω από τις γραμμές του εχθρού! Οι μαρτυρίες που ενέπνευσαν το Ghost Recon Breakpoint! appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα