Watch Dogs: Legion Review

Τα παιχνίδια που είχαν ως κεντρικό θέμα το hacking, ήταν πάντα ελκυστικά. Ειδικά όταν είναι προσεγμένα και εκτενή όπως το Watch Dogs, το οποίο μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή που το είδαμε, πριν από έξι χρόνια. Από τότε, έχει υποστεί δύο σημαντικές μεταλλάξεις που του έχουν δώσει την απαραίτητη διαφορετικότητα που περιμένουμε από sequels. Πάμε να δούμε τι έχει να προσφέρει το νέο Watch Dogs Legion

στη δημοφιλή σειρά.

Υπόθεση

Στο πρώτο Watch Dogs, ακολουθήσαμε μία υπόθεση προσωπικής εκδίκησης, ενώ το δεύτερο ήταν πιο χαλαρό, με μία ομάδα νεαρών hacktivists. Στο τρίτο τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά. Πρώτον, δεν βρισκόμαστε πλέον στην Αμερική, αλλά στο Λονδίνο, όπου έχει γίνει μία σειρά μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένας δυστοπικός κόσμος, όπου η αστυνομία έχει αντικατασταθεί από ιδιωτικούς μισθοφόρους. Οπλισμένα drones περιπολούν, η άσκηση βίας και η παρακολούθηση πολιτών είναι πια καθημερινότητα, ενώ οι συμμορίες «αλωνίζουν». Για τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχει κατηγορηθεί η hacktivist οργάνωση DedSec, και εσείς ως μέλη της (δεν είναι λάθος ο πληθυντικός), πρέπει να αποκαλύψετε τους πραγματικούς ενόχους, δηλαδή μία οργάνωση black hat hackers που αυτοαποκαλούνται Zero Day.

Gameplay

Η βασικότερη διαφορά με τους προκατόχους του, είναι ότι στο Legion δεν ελέγχετε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, αλλά πολλούς και διάφορους. Το παιχνίδι κινείται στη λογική «είμαστε όλοι anonymous». Στην αρχή επιλέγετε τον χαρακτήρα σας από ένα βασικό roster, όμως σύντομα θα μπορέσετε να βγείτε στους δρόμους και να στρατολογήσετε πολίτες που είναι υποψιασμένοι προς τη νέα κατάσταση. Δεν μπορείτε να πάρετε με το μέρος της DedSec κυριολεκτικά όποιον βλέπετε στον δρόμο, αλλά σίγουρα έναν μεγάλο αριθμό πολιτών. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε το προσωπικό quest που θα σας δώσει ο καθένας. Μετά θα μπορέσετε να τον προσθέσετε στο roster των playable χαρακτήρων και να εναλλάσσετε μεταξύ τους.

Ο καθένας έχει από ένα μοναδικό skill, και έτσι ο καθένας τους σας δίνει πλεονέκτημα σε διαφορετικές αποστολές. Μάλιστα μπορείτε να αποκτήσετε νέο ρουχισμό και αξεσουάρ ώστε να δημιουργήσετε τους χαρακτήρες που πραγματικά θέλετε. Στο παιχνίδι υπάρχει μία ενδιαφέρουσα επιλογή, δηλαδή να ενεργοποιήσετε ή όχι το permadeath. Με αυτό τον τρόπο, αν κάποιος χαρακτήρας σας, πεθάνει, θα παραμείνει για πάντα νεκρός. Κάτι που δεν έχει ουσιαστική σημασία με τόσο μεγάλο roster, εκτός αν έχετε κάποιους που θέλετε να διατηρήσετε.

Όπως ισχύει πάντα, αν έχετε παίξει τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, ο χειρισμός θα σας είναι γνώριμος. Με το rooted smartphone σας, που περιέχει ειδικές εφαρμογές για hacking, μπορείτε να ελέγχετε κάθε πτυχή της πόλης, από άλλες mobile συσκευές μέχρι αυτό-οδηγούμενα οχήματα, μέσω του CTOS (city operating system), δηλαδή ενός smart city λειτουργικού συστήματος.

Το παιχνίδι έχει εμπλουτιστεί ώστε να οδηγείτε σχεδόν κάθε τύπου οχήματα, όπως πλεούμενα στον Τάμεση, είτε ως μέρος αποστολών, είτε απλά για βόλτα. Όσο για τον δρόμο, μπορείτε να «επιτάξετε» όποιο μηχανάκι, αυτοκίνητο ή φορτηγό θέλετε, απλά να θυμάστε ότι στο Λονδίνο οδηγούμε δεξιοτίμονο! Μάλιστα, επειδή βρισκόμαστε στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης, μπορείτε να ορίσετε στο αυτοκίνητο σας, να σας πάει αυτόματα στον προορισμό σας.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα διαφορά είναι ότι στο Legion ολόκληρο το οπλοστάσιο σας, αποτελείται από μη φονικά όπλα, κάτι μάλλον παράδοξο, δεδομένης της σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη. Αυτό ως default, γιατί ανάλογα με τον χαρακτήρα που επιλέγετε, κάποιοι έχουν φονικά όπλα και την κατάλληλη εκπαίδευση. Βέβαια αν σκοπεύετε να ακολουθήσετε stealth τακτική, δεν σας χρειάζεται κάτι τέτοιο, αφού και τα non-lethal όπλα είναι σε εκπληκτικό βαθμό αποτελεσματικά.

Για να φέρετε σε πέρας τις αποστολές, έχετε και μία ενδιαφέρουσα συλλογή από gadgets, όπως drones, αλλά και το νέο αγαπημένο όλων, το spiderbot. Αυτό ουσιαστικά αντικαθιστά το τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι, και είναι πολύ πιο ευέλικτο, αφού με τις αρθρώσεις του μπορεί να κάνει άλματα, να ανοίγει σχάρες εξαερισμού, να συνδέεται σε μηχανήματα, κτλ. Γι’αυτό, και για όλο τον εξοπλισμό σας, μπορείτε να αποκτάτε αναβαθμίσεις, ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικά. Οι χαρακτήρες σας δεν έχουν μεγάλες «action» ικανότητες, και έτσι το spiderbot αναλαμβάνει να δώσει επίσης ένα platforming στοιχείο στο παιχνίδι, που για να είμαστε ειλικρινείς ίσως είναι καλύτερο και πιο ενδιαφέρον απ’ότι με έναν ανθρώπινο χαρακτήρα.

Στο Λονδίνο του Legion έχουμε και διάφορες δραστηριότητες, όπως τα fight clubs, που φυσικά είναι παράνομα, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται από την ύπαρξη τους. Εκεί μπορείτε να αναδειχθείτε στον… υπέρτατο μαχητή, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για όλα, αφού όπως είναι εύκολο να φανταστείτε, δεν υπάρχουν κανόνες. Στις διάφορες αποστολές, είτε κύριες είτε δευτερεύουσες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω, δηλαδή να χακάρετε κάμερες και μηχανήματα, να εξουδετερώνετε εχθρούς, να διεισδύετε σε απόρρητους χώρους, κτλ.

Κάτι ακόμα που αξίζει να τονίσουμε, είναι τα διάφορα podcasts που βρίσκετε διάσπαρτα. Αυτά, αν και προσαρμοσμένα στη δυστοπική πραγματικότητα του παιχνιδιού, λένε κάποια πολύ σωστά και ενδιαφέροντα πράγματα, που μάλιστα ίσως να έχετε ήδη ακούσει σε πραγματικά TEDX events. Θίγουν σοβαρά και επίκαιρα θέματα, όπως η ιδιωτικότητα, η ορθή χρήση των δεδομένων που μοιράζεστε, η κυβερνοασφάλεια, κ.ά.

Γραφικά & ήχος

Τα γραφικά του Legion είναι αξίως αντιπροσωπευτικά της νέας γενιάς. Τα πρόσωπα του κάθε χαρακτήρα, ανεξάρτητα αν είναι playable ή περαστικοί, είναι σχεδιασμένα με πολλές λεπτομέρειες και ατέλειες, ώστε να μοιάζουν ρεαλιστικά. Το Λονδίνο απεικονίζεται πανέμορφο, με τη γνωστή αρχιτεκτονική και τα διάσημα landmarks του. Τα δε οχήματα έχουν τις απαραίτητες ανακλαστικές επιφάνειες στο σωστό βαθμό, όπως επίσης τη σκόνη και τις ζημιές από τα τρακαρίσματα, όταν οδηγείτε. Εντυπωσιακά είναι και τα γραφικά της τεχνολογίας, όπως οι υπολογιστές και οι servers, αλλά και τα μηχανοκίνητα gadgets σας.

Τα ηχητικά εφέ περιλαμβάνουν μία πολύ καλά δουλεμένη «βιβλιοθήκη» από πυροβολισμούς, σειρήνες, μηχανών, τρακαρισμάτων, αλλά και custom δράσεων, όπως οι ήχοι του hacking, των ειδικών όπλων σας, και ο βηματισμός του spiderbot. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, υπάρχει και μία ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή από soundtracks, που εκτείνονται σε διάφορα είδη μουσικής, ενώ μπορείτε να ακούτε και ραδιοφωνικές εκπομπές με τα podcasts που λέγαμε πριν.

We are… Legion

Η πιο επιτυχημένη επιστημονική φαντασία, είναι πάντα αυτή που βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τεχνολογική πραγματικότητα της εποχής της. Σε αυτό τον τομέα τα κατάφερε με απόλυτη επιτυχία το Watch Dogs Legion, αφού η τεχνολογική, κοινωνική και πολιτική δυστοπία που παρουσιάζει, δεν είναι τόσο πολύ μακριά από τη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτό λοιπόν το καταπληκτικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με το ήδη καταξιωμένο και απολαυστικό gameplay, εγγυώνται ότι το παιχνίδι θα «ξεπληρώσει» με το παραπάνω τα 60€ για την αγορά του (ή τα 100€, ή τα 120€, ανάλογα με την έκδοση που θα διαλέξετε).

Ανάπτυξη: Ubisoft Toronto Έκδοση: Ubisoft Διάθεση: CD Media 

The post Watch Dogs: Legion Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα