Surgeon Simulator: Anniversary Edition

Στο Surgeon Simulator οι gamers μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν ένα από τα πιο κρυφά τους όνειρα, το οποίο δεν είναι άλλο από το να πιάσουν το νυστέρι και να μπουν στη θέση του χειρουργού. Οι παίκτες βέβαια που θα δουν τη λέξη simulator στον τίτλο, λογικό είναι το μυαλό τους να πάει σε μία προσεκτική απεικόνιση της πραγματικότητας, όπου ο virtual χειρουργός καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσει μία σειρά από προσεκτικές και λεπτεπίλεπτες κινήσεις για να σώσει τον ασθενή του, υπολογίζοντας παράλληλα όλους τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να του συμβούν την

ώρα της επέμβασης… Εάν νομίζατε ότι το Surgeon Simulator είναι αυτό που μόλις σας περιγράψαμε, θα πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς ο τίτλος των Bossa Studios πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα χιουμοριστικό και θεοπάλαβο splatter καφριλίκι που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα video game-φάρσα, το οποίο φυσικά απέχει εντελώς από την παραδοσιακή έννοια του simulator. Ας πάρουμε όμως καλύτερα τα πράγματα από την αρχή…

Καλωσήρθατε στο… σφαγείο!

Στο Surgeon Simulator οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο του Dr. Nigel Burke, ενός χειρούργου ο οποίος καλείται να φέρει εις πέρας μία σειρά από δύσκολες εγχειρήσεις στους (μάλλον άτυχους) ασθενείς του που περιλαμβάνουν: μεταμοσχεύσεις καρδιάς, νεφρών, ματιών αλλά και τοποθετήσεις εγκεφάλου (!) και δοντιών (η αφαίρεση αμυγδαλών και σκωληκοειδίτιδας είναι μάλλον μπανάλ). Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα χέρια του Dr. Nigel δεν πιάνουν και τόσο καλά ή για να ακριβολογούμε έχουν την ίδια σταθερότητα όπως ένα πιάτο με ζελέ που το φυσάει ανεμιστήρας. Αυτό απλούστερα σημαίνει ότι θα πρέπει να τον βοηθήσετε και να κατευθύνετε εσείς το χέρι του (μέσω μίας προοπτικής πρώτου προσώπου) για να καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την επέμβαση. Ωστόσο, εδώ βρίσκεται και η μεγάλη πρόκληση του Surgeon Simulator, καθώς τα controls είναι σκόπιμα σχεδιασμένα με τέτοιο απαράδεκτο και απαίσιο τρόπο, που πιο πιθανό είναι να πιάσετε το 13άρι παρά το νυστέρι, το πριόνι, τον τροχό και τα υπόλοιπα χειρουργικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να «ανοίξετε» τον ασθενή σας.

Βέβαια, το να καταφέρει ο χειρούργος (της κακιάς ώρας) που προσπαθείτε να βοηθήσετε, να σταθεροποιήσει (μέσω εσάς) το χέρι του, δεν είναι η μοναδική δυσκολία που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε, καθώς κάθε κόψιμο που πραγματοποιείτε στον ασθενή σας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα αίματος του, λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα χρονόμετρο που εάν φτάσει στο μηδέν, τότε πολύ απλά ο ασθενής σας… θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Όσο πιο πολύ «κόβετε«, τόσο πιο πολύ ο ασθενής χάνει αίμα, οπότε συνήθως έχετε πραγματικά ελάχιστο χρόνο στη διάθεση σας για να ολοκληρώσετε με επιτυχία την επέμβαση. Ουσιαστικά, το Surgeon Simulator μοιάζει περισσότερο με ένα puzzle game, καθώς την ώρα του χειρουργείου θα πρέπει να βρείτε το όργανο που θα αφαιρέσετε πρώτα, μετά να επιλέξετε το καταλληλότερο εργαλείο και εν συνεχεία να εντοπίσετε το σημείο που θα κόψετε, έτσι ώστε να πετύχετε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε αίμα. Με λίγα λόγια, αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα χειρουργείου-σφαγείου του Surgeon Simulator ουσιαστικά μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μία λέξη… ΠΑΝΙΚΟΣ!

Για ατσάλινα νευρά!

Όπως μπορείτε να καταλάβετε το Surgeon Simulator είναι ένας τίτλος που θα τον αντέξουν μόνο όσοι gamers διαθέτουν ατσάλινα νευρά. Για να μπορέσει κανείς να φέρει εις πέρας μία επέμβαση (από τις 20 διαθέσιμες που υπάρχουν στο παιχνίδι) θα πρέπει να προσπαθήσει ξανά και ξανά και το πιθανότερο είναι ότι από τα απανωτά restart, στο τέλος, θα αναγκαστεί να παρατήσει το controller και να κάνει κάτι πραγματικά χρήσιμο στη ζωή του. Παίζοντας το Surgeon Simulator, στην αρχή σίγουρα έχει μπόλικη πλάκα (είναι πολύ αρρωστημένο να βλέπεις τον κακόμοιρο ασθενή να δεινοπαθεί στα χέρια σας και τα μέλη του να εκτοξεύονται δεξιά και αριστερά), στην πορεία όμως (και αφού τα νεύρα σας στάνταρ θα έχουν γίνει τσατάλια) αυτή η πλάκα αρχίζει δυστυχώς και «ξεθωριάζει», καθώς το gameplay καταντάει επαναλαμβανόμενο και κουραστικό με την έλλειψη tutorial να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Σίγουρα καλό είναι να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο πρόκλησης και δυσκολίας, όμως υπάρχουν στιγμές που το Surgeon Simulator σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του… μαζοχισμού!

Όσον αφορά, τον τεχνικό τομέα, το Surgeon Simulator καλλιεργεί ένα 80′s feeling με τα γραφικά απλώς να είναι λειτουργικά και να εξυπηρετούν καλά το σκοπό τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη 80′s αισθητική αποτυπώνεται και στη μουσική του παιχνιδιού που θα θυμίσει σε πολλούς την αγωνία και την ατμόσφαιρα των ταινιών δράσης της εποχής του ’80. Σε γενικές γραμμές, ο οπτικοακουστικός τομέας είναι καλός, χωρίς όμως να ξεχωρίζει, ενώ σε επίπεδο content στο παιχνίδι θα συναντήσετε 5 διαφορετικές τοποθεσίες, στις οποίες μπορείτε να «ταλαιπωρήσετε» τους ασθενείς σας (και όμως θα χειρουργήσετε ακόμη και μέσα σε διαστημόπλοιο). Τέλος, στην έκδοση για PlayStation 4 που το είδαμε, υποστηρίζεται και λειτουργία local co-op, το οποίο σίγουρα θα προσφέρει μπόλικες χιουμοριστικές στιγμές στην αρχή, όμως και αυτές δεν πρόκειται να κρατήσουν για πολύ.

H εγχείρηση απέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε…

Πολύ απλά, για το Surgeon Simulator δεν υπάρχει μέση οδός ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις σε σημείο μάλιστα που να μην θες να ασχοληθείς ποτέ ξανά μαζί του. Αν και έχει κάποιο ενδιαφέρον για να το εξερευνήσεις και σαν ιδέα δεν είναι κακό, η συνολική εμπειρία που προσφέρει είναι μικρής διάρκειας, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπομονή σας θα εξαντληθεί γρήγορα, εξαιτίας των απανωτών αποτυχιών, του επαναλαμβανόμενου μοτίβου και του σχεδόν απάνθρωπου επιπέδου δυσκολίας. Συνίσταται μόνο σε όσους gamers διαθέτουν ατσάλινα νευρά, μπόλικη υπομονή, πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο στη ζωή τους, αλλά και… όχι ευαίσθητο στομάχι. Όσοι δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, μάλλον θα πρέπει καλύτερα να ασχοληθούν με κάποιον άλλο τίτλο. To Surgeon Simulator είναι ουσιαστικά μία έξυπνη πλάκα που έχει μετουσιωθεί σε video game και ως γνωστόν τα αστεία και οι φάρσες σε κάποιους αρέσουν και σε κάποιους άλλους όχι.

The post Surgeon Simulator: Anniversary Edition appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα