Kingdom Come: Deliverance Review

Το Kingdom Come: Deliverance πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο open world RPG game, στο οποίο παίρνεις το ρόλο του Henry, ενός τελείως συνηθισμένου νέου ο οποίος θα πρέπει να εξελιχθεί σε ικανό πολεμιστή με τις επιλογές που θα κάνεις. Το Kingdom Come χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding, με μια εκστρατεία η οποία ξεκίνησε το 2014 και συγκέντρωσε

συνολικά πάνω από 1.500.000‎€. Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνουμε για το παιχνίδι, λοιπόν, είναι ότι είχε βάλει σκοπό να δημιουργήσει κάτι που ο κόσμος ήθελε. Ένα σύγχρονο RPG παιχνίδι με καλό σενάριο, όμορφο περιβάλλον, ανέλιξη του πρωταγωνιστή και, φυσικά, πολλές επιλογές μέσα στο game.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι οι developers του κατάφεραν αρκετά πράγματα, δουλεύοντας πάνω στο εν λόγω project από το 2009. Το σενάριο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, με το χαρακτήρα να εξελίσσεται από απλός χωρικός δίχως ιδιαίτερα χαρίσματα σε έναν πραγματικό ευγενή – ιππότη. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές μέσα στον κόσμο του Kingdom Come, ένα πράγμα είναι διάχυτο, καθώς τα πάντα κινούνται με άξονα τον υπέρμετρο ρεαλισμό! Κοινώς, δεν υπάρχουν αναρίθμητα (και βασανιστικά) tutorials, αλλά με το που ξεκινάει το παιχνίδι ο παίκτης βουτάει στη δράση και προσπαθεί εκείνος να βρει τους τρόπους και τους μηχανισμούς για να επιβιώσει και να διαπρέψει. Τόσο το περιβάλλον (εκπληκτική απεικόνιση του 15ου αιώνα) όσο και η ποικιλία από επιλογές σου επιτρέπουν να μπεις στο πετσί του ρόλου, δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες, με ανάγκες όπως φαγητό και ύπνος, επιλογές στην ένδυση που «μετράνε» και φυσικά ένα εξαιρετικό σύστημα για τα skills και το combat (αν και ο τομέας της μάχης μάλλον έπρεπε να δουλευτεί περισσότερο για τα PlayStation 4 και Xbox One, καθώς ο πολύπλοκος χαρακτήρας του combat δεν βοηθάει ιδιαίτερα).

Ως Henry ζεις στο μικρό χωρίο Skalitz το 1403, όπου οι τεράστιες αλλαγές που καθοδηγούνται από ηγεμόνες πολύ μακριά από εσένα κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στην επιδρομή του χωριού και τον θάνατο των αγαπημένων σου προσώπων μπροστά στα μάτια σου (spoiler alert;). Ανακάλυψε τι άνθρωπος θες να είσαι (χαρισματικός ή μαχητής π.χ.), ανέπτυξε τα skills σου και γίνε μέρος των εξελίξεων στην πρώτη γραμμή, ενώ παράλληλα αποφασίζεις ο ίδιος/η ίδια πώς θες να λύσεις κάθε πρόβλημα αλλά και αν θα ακολουθήσεις σχεδόν αποκλειστικά την κεντρική ιστορία ή θα κάνεις συχνά διαλείμματα σε side quests. Το προσεγμένο και λεπτομερές σενάριο κρύβει ευχάριστα μυστικά, ενώ το πραγματικά καλοφτιαγμένο βασίλειο της Bohemia (κάτω από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) σίγουρα θα ικανοποιήσει το RPG nerd μέσα σου.

Το παιχνίδι είναι αναμφισβήτητα μεγάλο, ενδιαφέρον και αισθητικά όμορφο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν «χάνει» σε πάρα πολλά σημεία που για πολλούς μπορεί να το καταστήσουν unplayable. H πραγματικότητα είναι ότι όσοι επιλέξουν να παίξουν το Kingdom Come: Deliverance θα πρέπει να περιμένουν bugs. Πολλά bugs, τώρα που το λέμε! Από ρούχα που ξαφνικά χάνονται σε (ευτυχώς όχι NSFW) σημεία, έως ακόμα και ενοχλητικά freezes που «παγώνουν» την ιστορία, το παιχνίδι με δυσκολία μπορεί να «κρατήσει» κάποιον που δεν ανήκει στους φανατικούς λάτρης των RPG. Ταυτόχρονα με απογοητευτικές εκφράσεις προσώπου για τους χαρακτήρες και ένα μάλλον προβληματικό balance στο gameplay, είναι εμφανές ότι οι developers κάπου «χάθηκαν» στη μετάφραση, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν έναν τεράστιο κόσμο RPG κόσμο.

Το Kingdom Come: Deliverance είναι μία μεγάλη κυκλοφορία, η οποία δυστυχώς έχει διχάσει το gaming community με τα game-breaking bugs της. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για να ένα πραγματικά τεράστιο παιχνίδι, το οποίο ως ένα σημείο «πνίγηκε» από τη φιλοδοξία του. Τα patches που κυκλοφορούν όσο περνάει ο καιρός διορθώνουν τα απελπιστικά προβλήματα σε textures, saves (το σύστημα των saves με τα checkpoints είναι σίγουρα μπελάς) και τα freezes που κανείς μας δε θέλει να συναντήσει, οπότε η τελική μου άποψη είναι η εξής· Aν είσαι λάτρης των RPG μπορείς να το κάνεις δικό σου από τώρα, και να βιώσεις τα πραγματικά εξαιρετικά πράγματα που ετοίμασε η Warhorse Studios. Αν, όμως, θες να παίξεις ένα παιχνίδι με smooth gameplay και δεν έχεις ιδιαίτερη υπομονή, τότε ή θα περιμένεις να βγουν όλα τα απαραίτητα patches και μετά να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς μαζί του…

Ανάπτυξη: Warhorse Studios Έκδοση: Deep Silver Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

The post Kingdom Come: Deliverance Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα