Dissidia Final Fantasy NT Review

Το Dissidia Final Fantasy NT είναι ένα fighting game με action role-playing στοιχεία το οποίο δημιούργησε η Team Ninja και κυκλοφόρησε η Square Enix για το PlayStation 4. Το παιχνίδι αποτελεί follow-up των Dissidia

Final Fantasy και Dissidia 012 Final Fantasy τα οποία είχαν γίνει διαθέσιμα για το PlayStation Portable. Επειδή πολλοί μπορεί να αναρωτιέστε τι ακριβώς συμβολίζουν τα γράμματα NT στον τίτλο του παιχνιδιού, να σας πω ότι στην αρχή είχε ακουστεί ότι είχαν να κάνουν με τα αρχικά του ονόματος του character designer Tetsuya Nomura, ωστόσο στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι συμβολίζουν τις λέξεις New Tale εφόσον το παιχνίδι προσφέρει μια ολοκαίνουργια ιστορία. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι ακριβώς περιλαμβάνει ο νέος Dissidia τίτλος.

GAME MODESSTORY – Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται πολύ καιρό μετά τα γεγονότα των δύο προηγούμενων τίτλων. Η διάσταση του World B έχει πλέον ξαναδημιουργηθεί φέρνοντας αυτή τη φορά αντιμέτωπους την Materia, την θεά της προστασίας και τον Spiritus, τον θεό της καταστροφής. Οι δύο θεοί θα καλέσουν ο καθένας από μια ομάδα μαχητών για να παλέψουν για λογαριασμό τους. Οι πολεμιστές αυτοί είναι οι ίδιοι – με μερικές εξαιρέσεις – με αυτούς που είχαν καλέσει παλαιότερα οι Cosmos και Chaos. Ωστόσο πλέον υπάρχει μια σημαντική διαφορά, κάθε χαρακτήρας θυμάται τα γεγονότα που είχαν συμβεί στον προηγούμενο πόλεμο, ενώ επίσης διατηρεί και αναμνήσεις από τον κόσμο από τον οποίο προήλθε. Τα αναπάντητα ερωτήματα όμως σχετικά με το πώς δημιουργήθηκαν οι νέοι θεοί είναι πολλά, γεγονός που θα οδηγήσει τους μαχητές στο να διερευνήσουν περαιτέρω τόσο τον λόγο αυτής της νέας σύγκρουσης όσο και το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν…

Το Story Mode του Dissidia χωρίζεται σε κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να είναι είτε cutscenes είτε μάχες. Για να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε κεφάλαιο πρέπει να έχουμε αντίστοιχα στην κατοχή μας ένα Memoria. Τα Memorias τα κερδίζουμε συμμετέχοντας σε μάχες στα offline και online modes του παιχνιδιού.

OFFLINE MODES – Το παιχνίδι προσφέρει δύο offline modes, το Gauntlet Mode όπου μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια σειρά από μάχες ενάντια σε Α.Ι αντιπάλους και το Sparring Match όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αγώνα έτσι όπως ακριβώς τον θέλουμε, επιλέγουμε τους χαρακτήρες που θα χειριστούμε, τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουμε, καθώς επίσης και τους κανόνες που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.ONLINE MODE – Καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με άλλους κατόχους του παιχνιδιού ανά τον κόσμο.

ΜΑΧΕΣ – ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Το παιχνίδι προσφέρει 4 διαφορετικούς τύπους χαρακτήρων: οι Vanguards – οι οποίοι κινούνται πιο αργά αλλά έχουν ευρύ φάσμα επιθέσεων, οι Assassins – οι οποίοι δεν έχουν πολύ δυνατές επιθέσεις αλλά είναι ιδιαίτερα ευκίνητοι, οι Marksmen – οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί όταν κάνουν επιθέσεις από μακριά και οι Specialists – οι οποίοι διαθέτουν μοναδικές ικανότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν σε σχέση με τους άλλους τρείς τύπους. Σε κάθε μάχη που συμμετέχουμε μπορούμε να έχουμε στην ομάδα μέχρι 3 μέλη, τον βασικό μας χαρακτήρα τον οποίο και χειριζόμαστε και δύο A.I συμμάχους. Στα Offline και Online Modes επιλέγουμε εμείς κάθε φορά ποιοι μαχητές θα είναι στην ομάδα μας, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και στο Story Mode, καθώς εκεί τα parties είναι ήδη προκαθορισμένα ανάλογα με το σημείο της ιστορίας στο οποίο βρισκόμαστε.

Η ικανότητα του κάθε χαρακτήρα να προκαλεί ζημιά στους αντιπάλους καθορίζεται από τις HP και Brave Attacks. Οι Brave Attacks έχουν ως στόχο να μειώσουν το Bravery του αντιπάλου και να αυξήσουν αντίστοιχα το δικό μας. Αν καταφέρουμε να επιτεθούμε σε έναν αντίπαλο που το Bravery του έχει φτάσει στο μηδέν, τότε μπορούμε να προκαλέσουμε ένα Braver Break το οποίο θα δώσει στον χαρακτήρα μας ένα σημαντικό Bravery Boost. Οι HP Attacks έχουν να κάνουν με τις επιθέσεις που μπορούμε να κάνουμε απευθείας τους αντιπάλους και βασίζονται στο Braver level που έχει ο κάθε μαχητής. Η χρήση των HP Attacks μειώνει το επίπεδο του Bravery, επομένως απαιτούνται αρκετές Bravery Attacks πριν την χρήση των HP Attacks.

Πέρα όμως από τις επιθέσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει ο κάθε ήρωας, πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε μάχη παίζουν και οι EX Skills που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε χαρακτήρας. Οι EX Skills είναι πανίσχυρες ικανότητες οι οποίες είτε μπορούν να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους είτε να δυναμώσουν τους συμμάχους μας. Κάθε μαχητής μπορεί να χρησιμοποιεί μέχρι 2 EX Skills σε κάθε μάχη. Η χρήση των συγκεκριμένων ικανοτήτων γίνεται δυνατή μόνο εφόσον γεμίσουν οι δύο αντίστοιχοι μετρητές. Οι μετρητές αυτοί γεμίζουν κάθε φορά που καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια επίθεση στους εχθρούς μας.

Εκτός όμως από τους EX Skills Meters κατά τη διάρκεια κάθε μάχης εμφανίζονται επίσης τρεις ξεχωριστοί HP Meters, ένας για κάθε χαρακτήρα, ένας Party HP Meter, ένας Stamina Meter και ένας Summon Meter. Αν κατά τη διάρκεια μιας μάχης ένας από τους χαρακτήρες της ομάδας μας ηττηθεί μπορεί να κάνει revive εφόσον ο μετρητής HP Party δεν έχει φτάσει στο μηδέν. Φυσικά κάθε φορά που ένας χαρακτήρας κάνει revive ο συγκεκριμένος μετρητής μειώνεται. Αντίστοιχα ο Stamina Meter καταναλώνεται κάθε φορά που τα μέλη της ομάδας μας κάνουν dash ή dodge, ενώ ο Summon Meter έχει να κάνει με την ικανότητά μας να καλούμε πανίσχυρα όντα τα οποία μας βοηθούν κατά τη διάρκεια της μάχης. Ο συγκεκριμένος μετρητής μειώνεται λίγο όταν κάνουμε επιθέσεις στους αντιπάλους και πολύ όταν καταστρέφουμε τα αντίπαλα Summoning Cores. Τα Summoning Cores είναι κρυστάλλινοι πυρήνες οι οποίοι εμφανίζονται πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ενός Summoning. Στην αρχή του παιχνιδιού έχουμε πρόσβαση μόνο σε μια Summon Stone, την οποία την επιλέγουμε τυχαία, ενώ στην πορεία ξεκλειδώνουμε και τις υπόλοιπες. Συνολικά υπάρχουν 7 Summon Stones οι οποίες αντιστοιχούν στα εξής Summons: 1) Ifrit, 2) Shiva, 3) Ramuh, 4) Odin, 5) Leviathan, 6) Alexander και 7) Bahamut.

Με την ολοκλήρωση κάθε μάχης κερδίζουμε βαθμούς ανάλογα με τους πόντους που έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε – Prowess Points, Brave Attacks Points, HP Attacks Points, Support Points και Summon Points. Όσο πιο μεγάλο είναι το επίπεδο δυσκολίας μιας μάχης και όσο περισσότερες μάχες κάνουμε τόσο περισσότεροι είναι οι πόντοι που καταφέρνουμε να κερδίζουμε. Η συλλογή των πόντων αυτών αυξάνει το επίπεδο και το rank των χαρακτήρων μας. Επίσης, με την ολοκλήρωση κάθε αγώνα ή σε περίπτωση game Over επιβραβευόμαστε με ποικίλα rewards ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγαμε. Τα rewards αυτά μπορεί να είναι memoria , για χρήση στο Story Mode, treasures, νέα Summons, καινούργια EX Skills και φυσικά Gil, το χρηματικό έπαθλο δηλαδή του παιχνιδιού. Τα Gil μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στο Shop που υπάρχει στο Menu του παιχνιδιού για να αγοράζουμε appearances, όπλα, chat messages, battle music tracks και player icons.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του Dissidia είναι υψηλού επιπέδου. Τόσο ο σχεδιασμός των χαρακτήρων όσο και των environments έχει γίνει με μεγάλη λεπτομέρεια προσφέροντας ένα άκρως ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα. Τα cutscenes που συναντάμε στο Story Mode είναι πανέμορφα, ενώ με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο έχουν αποδοθεί και οι μάχες μεταξύ των χαρακτήρων. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση κάθε μάχης οι χαρακτήρες φαίνονται ταλαιπωρημένοι με λερωμένα ρούχα και μώλωπες γεγονός που προσδίδει ένα επιπλέον αίσθημα ρεαλισμού στο παιχνίδι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Dissidia Final Fantasy NT αποτελεί έναν άξιο διάδοχο των προηγούμενων Dissidia τίτλων. Μπορεί το παιχνίδι να μην διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε game modes, γεγονός που πιθανόν να δυσαρεστήσει τους λάτρεις των fighting games, ωστόσο προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό με τις εντυπωσιακές μάχες που προσφέρει, οι οποίες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εθιστικές. Τα γραφικά είναι πανέμορφα και ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι αρκετά εύκολος, γεγονός που το καθιστά προσβάσιμο τόσο από αυτούς που έχουν δοκιμάσει τους προηγούμενους τίτλους, όσο και από αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα Dissidia game.

Ανάπτυξη: Team Ninja Έκδοση: Square Enix / KOEI Tecmo Διάθεση: CD Media

The post Dissidia Final Fantasy NT Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα