Βρετανικές εκλογές: Τι σημαίνει η νίκη Τζόνσον σύμφωνα με τα exit poll

Ξεκάθαρη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές δείχνουν τα exit poll, λαμβάνοντας μάλιστα καθαρή πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Η μεγάλη -όπως φαίνεται- νίκη του Τζόνσον, που συνοδεύεται από θεαματική αύξηση του αριθμού των εδρών που είχε καταλάβει το κόμμα του σε σχέση με τις εκλογές

του 2015, αποτελεί συνάμα μεγάλο πλήγμα για τους Εργατικούς και προσωπικά για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι βλέπουν την κοινοβουλευτική δύναμή τους να μειώνεται κάτω από τις 200 έδρες.

Exit Poll Forecast: Conservative Majority #BBCelection #GE2019 pic.twitter.com/epJYYpRo2y

BBC Election (@bbcelection) December 12, 2019

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία και το μέλλον του Brexit;

Οπως επισημαίνει η πολιτική συντάκτης του BBC, Laura Kuenssberg, εάν τα στοιχεία αυτά είναι σε γενικές γραμμές σωστά, ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει σαφή υποστήριξη για να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Επίσης, θα σήμαινε άλλα πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης με μια σταθερή πλειοψηφία πίσω του.

Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των Εργατικών, βλέπουμε πως θα υποστούν μια ακόμη ήττα στις εκλογές και ταυτόχρονα μια σοβαρή και ιστορική απώλεια.

Το SNP φαίνεται να έχει αυξήσει την κυριαρχία του στη Σκωτία, ενώ τα άλλα κόμματα δεν φαίνεται να σημειώνουν σημαντική πρόοδο.

Η εξίσωση των αριθμών

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στα exit polls είναι τα άσχημα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος. Εάν πάρουν 191 έδρες, θα είναι κάτω από αυτές που πήρε ο Michael Foot το 1983.

Παράλληλα, υπάρχει το εκπληκτικό αποτέλεσμα από το SNP.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, τελειώνει η περίοδος στο Κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν μπορούσε να κινηθεί μεμονωμένα και ήταν με δεμένα τα χέρια.

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα