Τ/ΥΠΕΞ για απόφαση Γερουσίας:Στερείται ιστορικής τεκμηρίωσης και νομικής βάσης

Έντονη αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει το ψήφισμα «επαίσχυντο παράδειγμα πολιτικοποίησης της ιστορίας» και δηλώνει ότι δεν είναι δεσμευτικό για την Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2019 για

τα γεγονότα του 1915 στερείται ιστορικής τεκμηρίωσης και νομικής βάσης. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική ούτε έγκυρη. Η απόφαση της Γερουσίας αποτελεί ένα επαίσχυντο παράδειγμα για το πώς μπορεί να πολιτικοποιηθεί η ιστορία. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς, αγνοώντας τα γεγονότα, δεν θα επιτύχουν ποτέ τους στόχους τους».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει επίσης λόγο για σκοτεινά κίνητρα πίσω από το ψήφισμα που στόχο έχουν το σαμποτάζ των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ δεν διστάζει να συνδέσει την αμερικανική απόφαση με τον αγώνα που δίνει η Τουρκία στην περιοχή.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ολέθρια απόπειρα που στόχο έχει να βάλει τέλος στις προσπάθειες ανάπτυξης των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.
Η Τουρκία, στον αγώνα που δίνει για να προστατεύσει τα ζωτικά συμφέροντά της στην περιοχή, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μην επηρεάζεται από τέτοιους είδους άδικες και απερίσκεπτες αποφάσεις».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στο twitter κάνει λόγο για «πολιτικό σόου» της αμερικανικής γερουσίας.

«Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ. Εκείνοι που χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι οι δειλοί, που δεν θέλουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις αλήθειες», τονίζει.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, από την πλευρά του καταδικάζει και απορρίπτει το ψήφισμα της Γερουσίας, στο οποίο καταλογίζει μικροπολιτικούς υπολογισμούς, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν έχει καμία ισχύ αυτή η απόφαση και δεν θα επηρεάσει τη δίκαιη και αποφασιστική στάση της Τουρκίας σε κανένα τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΤΥΠΕΞ, Γερουσίας, Στερείται,typex, gerousias, stereitai