Ωρα για διλήμματα
Η προχθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 δεν περιείχε εκπλήξεις. Στην ουσία, ο Μητσοτάκης περιέγραψε το σχέδιο μέχρι τις εκλογές, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους έχει σοβαρές ελπίδες να κερδίσει την αυτοδυναμία και συμπεριλαμβάνοντας στους λόγους αυτούς τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία, δεν απάντησε μόνο με βάση το παραδοσιακό δίλημμα
Η αλήθεια είναι ότι η αποκατάσταση της Ελλάδας, μετά την τραγική δεκαετία της κρίσης χρέους, του οιονεί εμφυλίου και της ανόδου του λαϊκισμού, ήταν εντυπωσιακή – έστω κι αν, σήμερα, δεν μπορούν να την επικαλεστούν με καθαρότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν μέρει επειδή στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει πολλές ηθικού χαρακτήρα απόπειρες αποκαθήλωσης από την πολυδιασπασμένη, πλην ενιαία, στην «αντισυστημικότητά» της αντιπολίτευση, εν μέρει επειδή η βαθιά δεξιά της κυβέρνησης που πολιτεύεται με αντανακλαστικά του παρελθόντος και με μόνιμο γνώμονα την πελατειακή αντίληψη του κράτους αδυνατεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Είναι εντυπωσιακό αλλά στη βαθιά ΝΔ δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς τους έχει προσφέρει το εγχείρημα Μητσοτάκη. Αδυνατούν να κατανοήσουν, και την εξωστρέφεια και την έμφαση στην τεχνολογία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα και τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολλά ακόμα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μεγάλο ρεύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης, πνιγμένο αυτή τη στιγμή από προσωπικές ιδιοτέλειες και ανοχή εξαιτίας της υπόσχεσης του Μητσοτάκη ότι μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε μια νέα εκλογική νίκη – οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή δεν είναι μετέωρες, αποκλειστικά αποτέλεσμα προσωπικού γινατιού· έχουν ρίζες και διάρκεια.
Το ρεύμα αυτό όμως, κατά βάθος ξέρει καλά ότι μια ενδεχόμενη άτακτη εγκατάλειψη της ΝΔ από τον Μητσοτάκη θα μετατρέψει το κόμμα σε μια δεξαμενή κρίσεων, επειδή αίφνης θα απομακρυνθεί από το πεδίο η προοπτική της εξουσίας, μια που η τεχνογνωσία της διακυβέρνησης, ούτε κληρονομείται ούτε μεταβιβάζεται.
Αυτό το ξέρει κι ο Μητσοτάκης ο οποίος, μαζί με τη διεκδίκηση της νέας τετραετίας, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να κληρονομήσει μια προοπτική ομαλότητας και συνέχειας στο κόμμα του. Ξέρει ότι όλα αυτά έχουν μεγάλο ποσοστό διακινδύνευσης, αλλά ούτως ή άλλως η πολιτική περιέχει συνεχώς κινδύνους.
Κατά τα άλλα, ο Μητσοτάκης θα διασχίσει το επόμενο διάστημα με αισιοδοξία· του την παρέχουν οι αντίπαλοί του. Ο Τσίπρας επέστρεψε ως Τσίπρας (δείτε τις τοποθετήσεις της Μαριζέτας Αντωνοπούλου, για να καταλάβετε ότι είμαστε στο 2024 των ατεκμηρίωτων υποσχέσεων, χωρίς ρεύμα νίκης και χωρίς οιονεί εμφύλιο), ο Ανδρουλάκης άρχισε την πλειοδοσία σε δημοσιονομικές επιπολαιότητες (όπως τα τσάμπα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, που θα διαλύσουν τελείως μια προβληματική υπηρεσία της κοινωνικής ζωής).
Αλλά ακόμα και η επιδίωξη της αστάθειας θέλει κόπο – όχι εξυπνάδες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ασφυκτικός θάνατος: Πύθωνας 7,5 μέτρων έπνιξε και καταβρόχθισε 44χρονη - Τη βρήκε ο σύζυγός της
- Αλλαγές στην κορυφή της ΕΡΤ; Το όνομα που βρίσκεται στο προσκήνιο
- «3 πράγματα που έπρεπε να ξέρω πριν έρθω Ελλάδα»: Επικό σχόλιο τουρίστα στο Reddit
- Δρυμιώτης: «Η μάχη Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη έχει κριθεί από τα αποδυτήρια» – Τι προβλέπει για Τσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού
- «Βγάζουμε 15-20 λαγοκέφαλους των δύο κιλών σε λίγες ώρες» – Πώς τους πιάνουν και τους εξοντώνουν οι ψαράδες
- Νίκος Σερβετάς: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Α’ Νεκροταφείο
- Φωτιά τώρα: Τέσσερα ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα - Υπό έλεγχο η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική (Εικόνες Βίντεο)
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Νεκρός οδηγός μηχανής
- Ένας «Σταρ» του Ύστερου Γαλλικού Μπαρόκ
- Χάθηκε η «ψυχή» των Μικρών Κυκλάδων – Πέθανε ο καπετάν Γιάννης, ιδιοκτήτης του θρυλικού «Σκοπελίτη»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού
- Ρόδος: Πράσινο φως για το παλιό νοσοκομείο και νέο νοσοκομείο στην Κω
- Νέα τροπή με τον θάνατο βρέφους στο ΠΑΓΝΗ – Κακουργηματική δίωξη στον παππού του
- Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου – Η ταφή του θα γίνει στις 9 του ίδιου μήνα στη Μασχάντ
- Η διαρκής απάτη
- Ο «προστάτης» του αρχισυμμορίτη
- Τεχνολογία στους δρόμους έξω από σχολεία – Οι νέες «έξυπνες» διαβάσεις στον Δήμο Δελφών
- Η μπάλα με την αλυσίδα
- Ζαλγκίρις: Το αντίο του Φρανσίσκο και η συμφωνία με τον Έντουαρντς
- Σοκ στη Δυτική Μακεδονία: Τρεις νεκρές αρκούδες μέσα σε λίγες ώρες – Ανάμεσά τους και μικρό αρκουδάκι
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ωρα για διλήμματα
- Η μπάλα με την αλυσίδα
- Τεχνολογία στους δρόμους έξω από σχολεία – Οι νέες «έξυπνες» διαβάσεις στον Δήμο Δελφών
- Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού
- Ολυμπιακός: 17.000 ανανεώσεις εισιτηρίων διαρκείας!
- Νέα τροπή με τον θάνατο βρέφους στο ΠΑΓΝΗ – Κακουργηματική δίωξη στον παππού του
- Στην τσουλήθρα της τοξικότητας
- Μουντιάλ 2026: Ο αστυνομικός που ξεσήκωσε το πλήθος με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες (vid)
- Εκλογές για τον χώρο ή για τη χώρα;
- «Ανακαινίζω»: Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση των 36.000 ευρώ – Όλα τα ψιλά γράμματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 25 χρόνια γυναίκες στον γερμανικό στρατό
- Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο Νίκο Σερβετά στο Α’ Νεκροταφείο - Ποιοι έδωσαν το «παρών»
- Δήλωναν περισσότερα από 1.800 πρόβατα, αλλά καταμετρήθηκαν …123
- Αφαίρεσαν το όνομα του Τραμπ από την πρόσοψη του Κέντρου Κένεντι - Έβαλαν ακόμη και μουσαμά για να κρύψουν τις εργασίες (Βίντεο)
- Κανκούν: Σμήνος μελισσών "καθήλωσε" πτήση - Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν (Βίντεο)
- Δεύτερη νεκρή αρκούδα σε ένα 24ωρο στη Δυτική Μακεδονία - Δέχθηκε πυρά σε λαιμό και πλάτη
- Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διώξετε τα σαλιγκάρια από τον κήπο χωρίς χημικά
- Ψηφιακός e-ΕΦΚΑ για ταχύτερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών
- ΗΠΑ: Η στιγμή που γιγάντιος ανεμοστρόβιλος «καταπίνει» τον ορίζοντα
- Πηγές ΥΠΕΣ: Ο κ. Δούκας για άλλη μια φορά έδειξε την παντελή του άγνοια για την Αυτοδιοίκηση



