Στην τσουλήθρα της τοξικότητας
Η ανάλυση που έφερε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία και την κράτησε εκεί για 7 ήδη χρόνια είναι πως οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Απορροφώντας τους ιστορικούς ψηφοφόρους της Ενωσης Κέντρου (αντίθετα με τα στελέχη της) επικράτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80. Η δεσπόζουσα θέση του ΠΑΣΟΚ για παραπάνω από δύο δεκαετίες και ιδιαίτερα η οκταετία Σημίτη
Εχει όμως περισσότερο ενδιαφέρον να δει κανείς πότε δεν επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Ποια είναι η εναλλακτική; Να κρίνεται η εκλογική αναμέτρηση όχι στο ποιος θα προσελκύσει τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους, αλλά στο ποιος θα καταφέρει να συσπειρώσει τους εκλογείς του χώρου του – είτε αυτή είναι η ευρύτερη Δεξιά είτε η Αριστερά. Και υπάρχουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κρίνεται μια μάχη εξουσίας στη συσπείρωση παρά στην καθολική ελκυστικότητα. Πρώτον, να διαμορφώνεται μια συνθήκη πολυδιάσπασης. Οταν ένας χώρος είναι κατακερματισμένος, όπως για παράδειγμα το Κέντρο μέχρι την Ενωσή του υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1961, η ανάκτηση της καθολικής εμπιστοσύνης της ιστορικής εκλογικής βάσης έχει μεγαλύτερη σημασία από τη διεύρυνσή της.
Ενα πιο πρόσφατο παράδειγμα θριάμβου μέσα από την κινητοποίηση της σκληρής βάσης αντί της ενσωμάτωσης μεγαλύτερου φάσματος ψηφοφόρων είναι η ανάδειξη του Ζόραν Μαμντάνι σε δήμαρχο της Νέας Υόρκης, με μια ανόθευτη ρητορική, που αποξένωσε αρκετούς αλλά συγκίνησε περισσότερους (και – κρίσιμη παράμετρος – κατάφερε να τους φέρει στην κάλπη). Δεύτερον, η αναμέτρηση να είναι κυρίως προσωποκεντρική και λιγότερο προγραμματική. Οταν το ζήτημα αφορά την εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο, το κρίσιμο σημείο δεν εντοπίζεται στην απήχηση του μηνύματος αλλά στη γοητεία που εκπέμπει προς το εκλογικό σώμα – δηλαδή η αναμέτρηση κομμάτων μετατρέπεται σε μονομαχία αρχηγών. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε περιόδους εκδηλωμένης ή κυοφορούμενης κρίσης, όταν οι εκλογείς αναζητούν σωσίβιο στην ελπίδα (και συνήθως διαψεύδονται).
Και οι δύο προϋποθέσεις συντρέχουν στη σημερινή ελληνική πολιτική συγκυρία. Η στρατηγική του κ. Τσίπρα ανταποκρίνεται επακριβώς σε αυτό το σχήμα. Ο πρώτος στόχος είναι η ανάκτηση των ψηφοφόρων της Αριστεράς (δηλαδή του 18% που τον ψήφισε το 2023) ως επαρκές εφαλτήριο για τη δεύτερη θέση. Το ίδιο ισχύει και για την κα Καρυστιανού, που θέλει να γίνει το πρόσωπο αναφοράς όσων προσυπογράφουν την καθολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος και όσων το έχουν έστω και αγγίξει στο παρελθόν, πιθανόν αύριο και για τον κ. Σαμαρά, που αναζητεί αποκλειστικά τους δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν διαρρήξει τους δεσμούς τους με τον κ. Μητσοτάκη (και όχι αναγκαστικά με τη ΝΔ).
Υπάρχει, όμως, μια σοβαρή παρενέργεια όταν στόχος είναι η συσπείρωση αντί της ευρείας απήχησης. Οτι οδηγεί σε ακραία πόλωση. Με βαθιές διαχωριστικές γραμμές και ασκήσεις ατομικής προβολής των ηγετών, η προεκλογική περίοδος είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε έναν όλο και πιο τοξικό, όλο και πιο διαιρετικό, πιθανόν όλο και πιο βρώμικο πόλεμο, με λάσπη κατά προσώπων και προσπάθεια απαξίωσης των αντιπάλων. Καλωσήρθατε στις εκλογές του φθινοπώρου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ασφυκτικός θάνατος: Πύθωνας 7,5 μέτρων έπνιξε και καταβρόχθισε 44χρονη - Τη βρήκε ο σύζυγός της
- «3 πράγματα που έπρεπε να ξέρω πριν έρθω Ελλάδα»: Επικό σχόλιο τουρίστα στο Reddit
- Αλλαγές στην κορυφή της ΕΡΤ; Το όνομα που βρίσκεται στο προσκήνιο
- Δρυμιώτης: «Η μάχη Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη έχει κριθεί από τα αποδυτήρια» – Τι προβλέπει για Τσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού
- «Βγάζουμε 15-20 λαγοκέφαλους των δύο κιλών σε λίγες ώρες» – Πώς τους πιάνουν και τους εξοντώνουν οι ψαράδες
- Αλλαγές στον ΑΝΤ1 πριν το φινάλε της σεζόν...
- Νίκος Σερβετάς: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Α’ Νεκροταφείο
- Φωτιά τώρα: Τέσσερα ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα - Υπό έλεγχο η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική (Εικόνες Βίντεο)
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Νεκρός οδηγός μηχανής
- Αίγιο: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο για την μητέρα και τον γιο που δολοφονήθηκαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ρόδος: Πράσινο φως για το παλιό νοσοκομείο και νέο νοσοκομείο στην Κω
- Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου – Η ταφή του θα γίνει στις 9 του ίδιου μήνα στη Μασχάντ
- Ανησυχία για τους λαγοκέφαλους: «Βγάζουμε έως και 20 ψάρια σε λίγες ώρες», λέει ερασιτέχνης ψαράς
- Ο «προστάτης» του αρχισυμμορίτη
- Η διαρκής απάτη
- Σοκ στη Δυτική Μακεδονία: Τρεις νεκρές αρκούδες μέσα σε λίγες ώρες – Ανάμεσά τους και μικρό αρκουδάκι
- Athens Pride 2026: Tο απόγευμα στο Σύνταγμα η μεγάλη Πορεία Υπερηφάνειας – To πρόγραμμα εκδηλώσεων
- «Η Γη της Ελιάς»: Νέες απειλές και επικίνδυνες συμμαχίες – Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια της σειράς του Mega
- Η «πολιτική αναδιάταξη» που δεν έγινε
- Οι οδηγίες της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το Game 5: «Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί σήμερα»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Στην τσουλήθρα της τοξικότητας
- Μουντιάλ 2026: Ο αστυνομικός που ξεσήκωσε το πλήθος με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες (vid)
- Εκλογές για τον χώρο ή για τη χώρα;
- «Ανακαινίζω»: Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση των 36.000 ευρώ – Όλα τα ψιλά γράμματα
- Μοσχαράκι γιαουρτλού με λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
- Η «πολιτική αναδιάταξη» που δεν έγινε
- Το κόστος της απόστασης
- Τηλεφωνική απάτη στις Σέρρες – Μαϊμού υπάλλοι του ΔΕΔΔΗΕ έκλεψαν 20.000 ευρώ και κοσμήματα
- Η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου – Η ταφή του θα γίνει στις 9 του ίδιου μήνα στη Μασχάντ
- Σέρρες: Σπείρα παρίστανε υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ – Έκλεψε 20.000 ευρώ και κοσμήματα μέσω τηλεφωνικής απάτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για την απόρριψη 56 φορτίων μπάζων χωρίς άδεια
- ΝΕΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ επίδομα Έως 900 ευρώ τον Ιούνιο – Οι δικαιούχοι
- Σκέρτσος για τα κόμματα της αντιπολίτευσης: “Ξεκινήσαν ήδη να τάζουν παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν”
- Συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν «μέσα στο επόμενο 24ωρο», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
- Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών κατά Δούκα -«Παντελής άγνοια, να ρωτήσει το ChatGPT»
- Ζάλγκιρις, μεταγραφές: Μια «ανάσα» από το να γίνει κάτοικος Λιθουανίας ο Έντουαρντς!
- Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Μέθανα
- Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας μοτοσικλετιστής
- «Πιο κοντά από ποτέ»: Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για την ειρήνη εντός 24 ωρών, ανακοίνωσε το Πακιστάν
- Πέταξαν 56 φορτία με μπάζα σε αγροτικές περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα – Πέντε συλλήψεις



