Κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup το απόγευμα

Από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι προϋπόθεση για την 6η δόση είναι να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα «περισσότερη σαφήνεια» όσον αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Έχουμε
ανάγκη πριν απ' όλα σαφήνειας, όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε», για την 6η δόση, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ.

Το Βερολίνο τονίζει προς την Αθήνα ότι πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το παράθυρο της εξόδου από το ευρώ.

Σε δηλώσεις τους, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Β. Σόιμπλε επιμένουν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ ο Φ. Ρέσλερ τόνισε ότι «οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, θα αποσαφηνίσει πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία για ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Επίσης, θα δεσμευθεί πως η χώρα θα καταθέσει προς ψήφιση εντός των συνταγματικών προθεσμιών τον προϋπολογισμό 2012 (πριν τις 20 Νοεμβρίου), το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και θα κυρώσει και την νέα δανειακή σύμβαση.

Νωρίτερα σήμερα, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των ενεργειών που απαιτούνται για να κλείσει ο εφετινός προϋπολογισμός (είσπραξη εισφορών κλπ.) και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 λαμβάνοντας υπόψη το όφελος περίπου 4 δισ. ευρώ στους τόκους από τη συμφωνία για τo «κούρεμα» 50% των ομολόγων.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ από την πλευρά της ΝΔ ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ελλάδα και Ιταλία θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τους ασκηθούν πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν ήδη δοθεί ως γενικές κατευθύνσεις και θα αποκρυσταλλωθούν και στις δύο χώρες από τα κλιμάκια της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πρόσθετες διασφαλίσεις

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα ζητήσουν πρόσθετες διασφαλίσεις θεσμικού και μη χαρακτήρα για την συμμετοχή τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όπως η αυξημένη πολιτική δέσμευση των
Keywords
Τυχαία Θέματα