Ετοιμος για νέα πρωτοβουλία στο Σκοπιανό ο Νίμιτς

«Η ετυμηγορία δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008» δηλωσε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Μάθιου Νίμιτς ζήτησε να υπάρξει μία συμπεριφορά που να κοιτά μπροστά και να δοθεί έμφαση σε λύσεις και όχι στις διαφορές των δύο χωρών.

«Ενημέρωσα και τα δύο μέρη ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ μαζί τους στην πρώτη ευκαιρία και να συστήσω την εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξεύρεση
μόνιμης λύση» καταλήγει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα των Σκοπίων:

«Ελαβα γνώση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διμερή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ετυμηγορία δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. Συμφωνήσαμε ότι μία πρόσκληση θα απευθυνθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευθχεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στις Συνόδους Κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις που επακολούθησαν».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση της Συμμαχίας σχετίζεται με την ενόχληση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλά και ισχυρά μέλη της Συμμαχίας από την οξυνόμενη δημαγωγία του σκοπιανού πρωθυπουργού, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα είδους "προηγούμενου" βάση του οποίου "τρίτοι" οργανισμοί θα αποκτούν λόγο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με το να αντιταχθεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι μία καθαρή επιβεβαίωση και δίνει επιπλέον διεθνή αναγνώριση στην πολιτική της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Keywords
Τυχαία Θέματα