Μόντι: Χωρίς τα μέτρα θα γίνουμε Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναγνώρισε πως υπάρχουν ανησυχίες ότι το πακέτο μέτρων μπορεί να επιδεινώσει την ύφεση, τόνισε όμως πως η εναλλακτική σε αυτό είναι η ελληνική κρίση. Και υπογράμμισε ότι απαιτούνται περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα.

«Η Ιταλία έκανε το καθήκον της» υπογράμμισε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας στους ξένους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι αρχίζει μία «πολύ κρίσιμη εβδομάδα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για να μπορέσει η Ιταλία να διαδραματίσει έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό ρόλο

στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατό ορισμένα προβλήματα, τα οποία την καθιστούν από ορισμένες απόψεις, 'όχι και πολύ αξιόπιστο εταίρο, δηλαδή μια πηγή μόλυνσης'» επισήμανε.

Έστειλε, επίσης, το μήνυμα πως «πρέπει να αποφύγουμε το ευρώ, που γεννήθηκε για να ενώσει τους λαούς της Ευρώπης, να καταλήξει να τους διχάσει».

Ο Μάριο Μόντι πρόκειται να εκθέσει τα οικονομικά μέτρα στους βουλευτές στις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής συνδυαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας και τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, ύψους 30 δισ/ ευρώ. Ενδεικτική του βαρύτατου κλίματος η συγκίνηση της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο, η οποία δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει κατά τη συνέντευξη τύπου τη φράση της για τις θυσίες που απαιτούνται από τους Ιταλούς.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν άμεσες περικοπές στο κόστος της πολιτικής -ο ίδιος ο Μόντι απαρνείται τις πρωθυπουργικές αποδοχές-, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αύξηση φορολογίας και μέτρα προς πάταξη της φοροδιαφυγής συμπεριλαμβάνει η δέσμη μέτρων, την οποία ο Μάριο Μόντι χαρακτηρίζει «διάταγμα για τη σωτηρία της Ιταλίας».

Σε ό,τι αφορά τις κύριες παρεμβάσεις που περιέχονται στο νέο πακέτο μέτρων, βασικής σημασίας θεωρείται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού: οι γυναίκες στο εξής θα συνταξιοδοτούνται στα 62 τους χρόνια και οι άνδρες στα 66. Τα απαιτούμενα χρόνια εισφορών θα αυξηθούν σε 41 για τις γυναίκες και 42 για τους άνδρες.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%, την απαγόρευση της χρήσης ρευστού για πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ, την κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, την επιβολή φόρου της τάξης του 1,5% επί του συνόλου των αδήλωτων κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης.

Επιβάλλεται επίσης εκ νέου, τρία χρόνια μετά την κατάργησή του από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο φόρος ακινήτων, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας.

Ο Μόντι ανακοίνωσε ότι για να συμβάλει στην προσωπικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης θα επιστέφει στο κράτος τον μισθό που αντιστοιχεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

«Είχα σκεφθεί να καταβάλλω το ποσό σε κάποι
Keywords
Τυχαία Θέματα