«Επιδρομή» από τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, κλείνουν δρόμους οι αγρότες – Μπλόκο στον κόμβο Μουδανιών

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για τα προβλήματα τους είναι οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα Κυριακή (04/02) ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ εκείνη της Χαλκιδικής προχώρησαν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης

– Χαλκιδικής στον κόμβο των Μουδανιών.

Αγρότες με 300 τρακτέρ αναχώρησαν από τη ΔΕΘ – Επιστρέφουν στα μπλόκα

Στα μπλόκα επιστρέφουν οι αγρότες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη ΔΕΘ και την 30η Agrotica από την περασμένη Πέμπτη (01/02).

Πιο αναλυτικά, λίγο πριν τις 13:00 ξεκίνησε κομβόι από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το Τόξο της ΧΑΝΘ. Πρώτο ήταν το μπλόκο των αγροτών από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησαν εκείνοι των Σερρών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, άρχισαν να αποχωρούν τα τρακτέρ από την Νότια πύλη της ΔΕΘ. Διέσχισαν την οδό Τσιμισκή με κορναρίσματα κατά την αναχώρηση τους από το κέντρο της πόλης, για να επιστρέψουν στις περιοχές τους, ενώ μέσω της 26ης Οκτωβρίου κινήθηκαν προς την ΠΑΘΕ όσοι έφευγαν προς Πιερία, Ημαθία και Σέρρες.

Οι αγρότες τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα με αποκορύφωμα το χθεσινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ ενώ δηλώνουν ανυποχώρητοι από τα αιτήματα τους και ανικανοποίητοι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Το βασικό τους αίτημα είναι η μείωση του κόστους, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις του και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής έκλεισαν την Εθνική Οδό ΘεσσαλονίκηςΜουδανιών

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού ΘεσσαλονίκηςΜουδανιών προχώρησαν αγρότες με τα τρακτέρ τους, γύρω στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους επί της Εθνικής Οδός στο κόμβο Πορταριάς μπλοκάροντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας, μας πετούν ψίχουλα τη στιγμή που εμείς του φωνάζουμε πανελλαδικά ότι είμαστε στο τέλος μας, σβήνουμε», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Κοτζιάς. Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την πρόθεση ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού να κρατήσει για διάστημα δέκα ωρών.

Μάλιστα, για αύριο, οι κινητοποιούμενοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Χαλκιδική τονίζουν ότι σε συνεννόηση με την αστυνομία έχουν ήδη «κλειδώσει» την κάθοδό τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη και με προορισμό το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου θέλουν επιδώσουν το ψήφισμα των διεκδικήσεών τους. «Θα ξεκινήσουμε κομβόι 35 τρακτέρ από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Ν. Μουδανίων, αλλά μέσα στην πόλη και με προορισμό το ΥΜΑΘ θα κινηθούμε 20 τρακτέρ», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.

Απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «αντιπροσωπεία του νομού μας έχει κάνει ήδη τέσσερις συναντήσεις με τον υπουργό και δεν έχουμε δει καμία ενέργειά του. Οι ελαιοπαραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος άνω των 400 εκατ. ευρώ, λόγω ακαρπίας “ πεθαίνουμε” και κανείς δεν ασχολείται μαζί μας. Χορτάσαμε από λόγια, θέλουμε πράξεις» και συμπληρώνει «δεν είμαστε καν σίγουροι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει στο νομό μας και την πανωλεθρία που έχουμε πάθει».

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής είναι στην κυριολεξία σε απόγνωση καθώς όπως υπογραμμίζουν από το 2021 αγωνίζονται για να αποζημιωθεί η ακαρπία στην ελιά ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο για να στηριχθεί το επάγγελμα τους, λέγοντας πως η ζημιά που έχουν υποστεί είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης μεταξύ άλλων ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει την αμαρτία της ελιάς σε προανθικο στάδιο.

Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι αν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα να κλείσουν τον δρόμο επ αρίστων.

Από την πλευρά τους οι μελισσοκόμοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν θα έχουν πετρέλαιο να γυρίσουν από τα μπλόκα τα οχήματα τους. «Έχουμε φτάσει στο τέρμα, δεν αντέχουμε άλλο από το κόστος παραγωγής, κάνουμε μεγάλες μετακινήσεις για τα μελίσσια. Έχουμε στη Χαλκιδική 250 με 300 χιλιάδες μελλισια, όλοι οι παραγωγοί έχουμε γονατίσει από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής» επισημαίνει ο Αριστοτέλης Κασσανδρινός, Πρόεδρος του Μελλισοκομικου Συλλόγου Χαλκιδικής.

Οργανώνουν κάθοδο με τρακτέρ σε Βουλή και ΥΜΑΘ

Οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα και διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρας (05/02) θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στην Θεσσαλονίκη (ΥΜΑΘ) προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματα τους.

Επόμενος σταθμός η Νίκαια Λάρισας

Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παραταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση, η οποία και όπως λένε θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.

Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων-παραταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη-, ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.

Όπως λένε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά τον πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα επιβίωσής τους.

«Δεν φτάνουν αυτά που μας έταξαν, θα συνεχιστεί πιο δυναμικά ο αγώνας» δηλώνουν μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα