Τουρκία: Αυστηρά μέτρα για αλκοόλ και κάπνισμα

Δια νόμου απαγορεύεται πλέον στην Τουρκία η πώληση οινοπνευματωδών ποτών από τα καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις έξι το πρωί, καθώς και τη διαφήμιση αλκοόλ, ενώ θα “κόβονται” επίσης σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στην κατανάλωση αλκοόλ.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν, υιοθέτησε πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και του καπνίσματος, που πλέον θα απαγορεύεται και στους οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων, γεγονός που ίσχυε έως σήμερα μόνο για τα ταξί.

Ο

νόμος για τους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που ψήφισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να οξύνουν τα πνεύματα στους κόλπους της αντιπολίτευσης καθώς οι επικριτές του Ερντογάν και υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους τον κατηγορούν ότι προωθεί ισλαμική ατζέντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος χρειάζεται την έγκριση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ πριν τεθεί σε ισχύ, σε μία χώρα όπου το Ισλάμ απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ.

Για όσους παραβιάζουν τον νόμο, τα πρόστιμα θα είναι αρκετά τσουχτερά αφού θα επιβάλλεται πρόστιμο 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης αν κατά τη διάρκεια του αλκοτέστ διαπιστωθεί ότι έχει ξεπεραστεί το όριο των 0,5 γραμμαρίων ποσότητας αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης 2 ετών. Σε οδηγούς που αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ) και θα αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα.

Παράλληλα απαγορεύεται και οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων, ενώ πάνω στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει επιγραφή, στην οποία θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πακέτα τσιγάρων.

Τέλος, τα αλκοολούχα ποτά θα απαγορεύεται να πωλούνται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, ενώ απαγορεύει την πώληση σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και στα βενζινάδικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα