Ο Πέτρος Μάρκαρης μιλάει για την απελπισία της ελληνικής κοινωνίας

Ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης δεν ενδιαφέρεται μόνο για την συγγραφή, αλλά και για τα βάσανα που βιώνει η ελληνική κοινωνία αυτή την εποχή. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή ιστοσελίδα «Nachrichten.at» και ενόψει της παρουσίας του στην πόλη Linz στα πλαίσια ημερίδας για το μέλλον της Ευρώπης, μιλά, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην χώρα μας.

Κατ’ αρχάς, δεδομένης και της ειδικότητάς του στα αστυνομικά μυθιστορήματα, ερωτάται για το status της ελληνικής αστυνομίας. Ο Μάρκαρης θεωρεί ότι αυτό

το status έχει πληγεί σαφώς και ενημερώνει τους αλλοδαπούς αναγνώστες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σώμα από το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές μισθών. Η Αστυνομία είναι μέρος ενός κρατικού μηχανισμού, στον οποίο όλοι οι Έλληνες επιθυμούσαν να εισέλθουν λόγω της ασφάλειας που προσέφερε. Θεωρεί ότι μετά τον εμφύλιο το κράτος ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός εργοδότης των Ελλήνων.

Απαντώντας στο εάν η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ ήταν πρόωρη, ο Πέτρος Μάρκαρης εκφράζει την άποψη ότι η είσοδος στην ΟΝΕ και όχι στην ΕΟΚ ήταν βιαστική. Τότε ανήκε κι εκείνος στους υποστηρικτές της, αλλά εντέλει αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Η ελληνική οικονομία αποτελούνταν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτιόνταν από το φθηνό νόμισμα και συνάντησαν έτσι ανυπέρβλητες δυσκολίες με την εισαγωγή του ευρώ.

Επιπλέον, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν συνυπεύθυνη και η Ευρώπη. Όλοι απωθούσαν την αλήθεια για τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, κανένας δεν έπρεπε να μάθει τι συνέβαινε στη χώρα, κανείς αρμόδιος της Ε.Ε. δεν ήλθε για να εξετάσει πού πάνε τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Ερωτώμενος για το αν πιστεύει ότι τα δύσκολα πέρασαν, ο Πέτρος Μάρκαρης αποφεύγει να πάρει θέση. Μεταφέρει όμως την απελπισία και την κατάθλιψη που βιώνει ο ελληνικός πληθυσμός. Ο κόσμος υποφέρει. Αναγνωρίζει πάντως στην παρούσα κυβέρνηση την βούληση να αλλάξει κάτι, αλλά αμφιβάλει κι εκείνος για το αν αυτές οι προσπάθειες θα φέρουν τελικά αποτέλεσμα.

Ο Πέτρος Μάρκαρης έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1937, είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, ενώ, λόγω των εξαιρετικών γνώσεών του στα γερμανικά και της γενικής εκτίμησης προς το πρόσωπό του, φιλοξενείται συχνά από τα γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης εκφράζοντας τις ενδιαφέρουσες απόψεις του για την κρίση στην χώρα.

Keywords
Αναζητήσεις
πετρος μαρκαρης συνεντευξεις
Τυχαία Θέματα