Ανοικτή επιστολή του ΣΕΒΕ στον Σαμαρά

Ανοιχτή επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά με οκτώ προτάσεις για τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, απέστειλε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Οι οκτώ προτάσεις του ΣΕΒΕ είναι οι ακόλουθες:

Άμεση εφαρμογή του ενιαίου και σταθερού φορολογικού συντελεστή (Flat Tax Rate) στο 15% για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, με πενταετή

διασφαλισμένη διάρκεια. Ο κ. Λακασάς τονίζει ότι δεν «θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιανουάριο 2015, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαυραγάνης στις τελευταίες του δηλώσεις, να έρθει η ανάπτυξη για να εφαρμόσουμε το Flat Tax Rate, αλλά ακριβώς το αντίθετο, για να έρθει και να επισπευσθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Flat Tax Rate, άμεσα και γρήγορα, εντός του Ιουνίου 2014». Ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι αυτή η ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το αναμενόμενο 0,6% για το 2014 και ταυτόχρονα θα φέρει επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενίσχυση εγχώριων επενδύσεων, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Περιορισμός του κράτους. Παρόλες τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί το διοικητικό κόστος και η γραφειοκρατία στη χώρα μας να είναι σημαντικά. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

Εφαρμογή ειδικής τραπεζικής πολιτικής σχετικά με τη ρευστότητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με κόστος όχι μεγαλύτερο του 4,5%. Ακόμα, θα πρέπει να καταργηθεί η εισφορά 0,6% του Ν. 128/75, τουλάχιστον για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία επιβαρύνει το επιτόκιο χορηγήσεων.

Να προχωρήσουν αλλαγές που θα βοηθήσουν να ξεκινήσει η ανάπτυξη και θα διαφοροποιούνται ανά περιφέρεια. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία είναι απαραίτητο να προχωρήσει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) να κατευθυνθεί κατά 80% στις παραγωγικές, εξαγωγικές, καινοτομικές επιχειρήσεις και όχι στους ενδιάμεσους.

Εφαρμογή ειδικής πολιτικής ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), που θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση των νέων.

Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου με ορίζοντα το 2020, ώστε το 50% του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται από εξωστρεφείς δραστηριότητες, 20% από την μεταποίηση και η ανεργία της χώρας να υποχωρήσει στο 12% (ΜΟ ευρωπαϊκής ένωσης).

Θέσπιση και οριοθέτηση της ΑΟΖ εντός το 2014, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικό όφελος στους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα