To στοίχημα για την επαναγορά ομολόγων εκτός PSI

Με δάνειο από τον EFSF προτείνει το EWG να χρηματοδοτηθεί το επιπλέον κόστος της επαναγοράς ομολόγων.

Οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν χθες το απόγευμα, απεφάνθησαν ότι το 1,1 δισ. ευρώ που υπολείπεται για τα 11,29 δισ. ευρώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,2 δισ. ευρώ, που είναι το αρχικό ποσό, το οποίο ενέκρινε το Eurogroup. Στη συνεδρίαση, μάλιστα, επικράτησε η άποψη

ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να καλύψει τη διαφορά με χρήματα από τη δόση των 44 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα ήταν δίκαιο να αφαιρεθούν πολύτιμοι πόροι, την ώρα που η χώρα τους έχει πραγματικά ανάγκη.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ενστάσεις από την γερμανική, την ολλανδική και τη φινλανδική πλευρά, που επιμένουν να αρνούνται να δοθούν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα και ζητούν να καλυφθεί το κενό του 1,1 δισ. ευρώ είτε με μέρος της δόσης είτε με έκδοση εντόκων γραμματίων.

Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί, πάντως, ότι οι όποιες αντιδράσεις θα καμφθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος της επαναγοράς και της μείωσης του χρέους που αυτή θα αποφέρει, καθώς η εκτίμηση αξιωματούχων της Ευρωζώνης είναι ότι δεν μειώνεται κατά 11% του ΑΕΠ, αλλά κατά 9,5% του ΑΕΠ, λόγω του υψηλότερου κόστους. Σε έγγραφο, που διέρρευσε χθες, εκτιμάται ότι με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, το χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 128% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 124% του ΑΕΠ) και για το λόγο αυτό εξετάζονται πρόσθετα μέτρα, τα οποία αφορούν, σύμφωνα με το έγγραφο:

-Σε μείωση επιτοκίων στα δάνεια του EFSF, μείωση της ελληνικής χρηματοδότησης στα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και νέα μείωση στα δάνεια του πρώτου πακέτου. Με τα μέτρα αυτά, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση χρέους κατά 2,7% του ΑΕΠ.

-Το δεύτερο μέτρο είναι ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς αυτή τη φορά για τα ομόλογα, ύψους 4 δισ. ευρώ, που έχουν στην κατοχή τους ξένοι επενδυτές και δεν συμμετείχαν στο PSI του Μαρτίου. Με τον τρόπο αυτό, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό του 1,4% του ΑΕΠ στο χρέος, ώστε αυτό να θεωρείται βιώσιμο. Το συγκεκριμένο μέτρο, πάντως, αναμένεται να εξεταστεί εφόσον η Ελλάδα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Η Ελλάδα, αισιοδοξεί ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταφέρει να “ξεκλειδώσει” τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν από το εξωτερικό είναι θετικά.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στην Bundestag, με την οποία ενημερώνει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι υπέρ της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, ενώ πιο αισιόδοξος ο Γάλλος ομόλογός του δηλώνει ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως μόνο για τα 34,4 δισ. ευρώ, αλλά για 43 δισ. ευρώ.

Κλειδί για την τελική απόφαση θεωρείται η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ήδη ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του σε συνεδρίαση για την έγκριση της βοήθειας στην Ελλάδα, δεν απέκλεισε νέο κούρεμα το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα