Τράπεζα Κύπρου: Στέλνει διαχειριστές σε μεγάλο όμιλο εταιρειών που της χρωστάει €100 εκ.

12:54 8/1/2014 - Πηγή: BankWars
Πέφτει το πρώτο κάστρο από τους 22 μεγαλο-οφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου και είναι θέμα χρόνου να αναλάβει διαχειριστής σε όμιλο εταιρειών που ασχολείται με τον τουριστικό τομέα και τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της πιστώτριας τράπεζας και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 15 ημερών να ανακοινωθεί

η υπογραφή με τον διαχειριστή και τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να αλλάξουν χέρια.

Ο συγκεκριμένος όμιλος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δανειακό άνοιγμα περίπου €100 εκατ. αλλά η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή παρά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας οι χορηγήσεις στις εταιρείες του ομίλου είναι προβληματικές για αρκετά χρόνια, στα δάνεια έχουν γίνει πολλές αναχρηματοδοτήσεις και δόθηκαν πολλές παρατάσεις.

Η ικανότητα αποπληρωμής ωστόσο δεν επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα οι διακανονισμοί να μην έχουν πραγματικό όφελος για την Τράπεζα Κύπρου και ο διορισμός διαχειριστή να είναι μονόδρομος.

Θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις εταιρειών από την λίστα των 22 μεγαλο-οφειλετών που χρωστούν €6 δισ., στις οποίες θα αναλάβει δράση ο διαχειριστής.

Όπως μεταδίδει ο “Φιλελεύθερος” πρόκειται για επιχειρήσεις τα οικονομικά στοιχεία των οποίων δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα κεφάλαιά τους ή να γυρίσουν σε εύρυθμη λειτουργία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, έχει αναδιοργανώσει το τμήμα αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων δανείων, δημιουργώντας μονάδα για εκποιήσεις ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο της Τρόικας έχουν τεθεί οι 22 μεγαλοεπιχειρηματίες της Τράπεζας Κύπρου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αναμένει μέτρα για είσπραξη των μεγάλων χρεωστών της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου 2013, έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για την ενεργό διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές μονάδες, μια κανονική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια ειδική για τις κορυφαίες 22 εταιρείες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι θα επιχειρηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών των 22 εταιρειών και developers να αρχίσουν να εξυπηρετούνται ή να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ανάκτηση των εξασφαλίσεων.

Ο πρώτος κύκλος των επαφών της Τράπεζας Κύπρου με τους 22 μεγάλους χρεώστες έχει κλείσει και σειρά τώρα παίρνει η δεύτερη φάση.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα δάνεια περίπου 50 εταιρειών, μικρότερου μεγέθους που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

«Βραχνάς» για την Τράπεζα Κύπρου είναι και δάνεια τα οποία δεν είναι κυπριακά και δόθηκαν σε ελληνικές εταιρείες για επενδυτικούς σκοπούς σε άλλες χώρες. Μετά την αλλαγή γραμμής που ακολούθησε η Τράπεζα Κύπρου υπάρχουν επιχειρηματίες που αρχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να δίνουν χρήματα είτε από καταθέσεις στο εσωτερικό είτε από το εξωτερικό για την αποπληρωμή των ανοιγμάτων τους.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική της δομή, προσαρμόζοντάς την στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και στην ανάγκη είσπραξης χρεών. Το νέο οργανόγραμμα, επιχειρεί να απλοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας και να δημιουργήσει άμεση και αποτελεσματική την επικοινωνία μεταξύ της διευθυντικής ομάδας και του κ. Χούριγκαν.

Ενώ στο παρελθόν η Τράπεζα Κύπρου είχε μια επιτελική ομάδα διευθυντικών στελεχώνν στους οποίους λογοδοτούσαν οι διευθυντές, τώρα οι έντεκα διευθυντές λογοδοτούν απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Original article: Τράπεζα Κύπρου: Στέλνει διαχειριστές σε μεγάλο όμιλο εταιρειών που της χρωστάει €100 εκ..

Keywords
Τυχαία Θέματα